Kereső toggle

Izraeltől még tart az Iszlám Állam

A terror árnyékában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egyetlen közel-keleti országtól tart az Iszlám Állam – állítja egy német újságíró, aki 2014-ben tíz napot töltött a dzsihádista szervezet által uralt szíriai és iraki térségben, és onnan élve ki is jutott. Izrael ez az ország, amelynek hadseregét Jürgen Todenhöfer szerint az iszlamisták túl erősnek tartják. A zsidó állam ennek ellenére megerősítette a készültséget északi és déli határain. A Golán-fennsík szíriai részén, valamint a Sínai-félszigeten aktív dzsihádista sejtek ugyanis egyre nagyobb fenyegetést jelentenek.

„Ne gondoljátok, hogy elfeledkeztünk rólatok, minden nap közelebb kerülünk hozzátok” – ezt üzente Abu Bakr al-Baghdadi karácsonykor az izraelieknek. A rettegett terrorista vezér egy Twitteren közzétett hangfelvételen azt ecsetelte: azzal, hogy a világ zsidósága Izraelbe települ át, csak megkönnyíti az ellenük folytatott háborút. Baghdadi azzal fenyegetőzött, hogy Palesztina lesz a zsidók temetője.

Ez az első alkalom, hogy az Iszlám Állam vezetője közvetlenül terrortámadásokkal fenyegette meg Izraelt. Szakértők egy része ugyanakkor úgy véli, továbbra sem elsődleges célpont a zsidó állam a dzsihádista csoport számára, az üzenet inkább a propagandagépezetük részét képezi. A muszlim világon belül ugyanis számos bírálat érte az Iszlám Államot amiatt, hogy Izrael helyett arab rezsimek és muszlim testvéreik ellen folytat ádáz küzdelmet. Baghdadi fenyegetése egyes elemzők szerint inkább ezeknek a kritikáknak a cáfolását szolgálja, nem pedig azonnali és konkrét támadás lehetőségét.  

Jürgen Todenhöfer, aki 2014-ben egyedüli nyugati újság-íróként be- és élve ki is jutott az Iszlám Állam iraki és szíriai területeiről, szintén azt mondja, hogy a dzsihádistákat egyelőre elrettenti az izraeli hadsereg képzettsége és ereje.

Az egykori német parlamenti képviselő szerint a terroristák egyáltalán nem tartanak az amerikai és brit katonáktól, sőt az a céljuk, hogy Szíriában és Irakban kerüljenek összetűzésbe velük – olyan térségekben, ahol úgy gondolják, előnyt élveznek. Azzal azonban tisztában vannak, hogy az izraeliek fel vannak készítve gerillaharcokra, illetve terroristák elleni küzdelemre, és jól ismerik a közel-keleti viszonyokat. 

Bár az izraeli hadsereg valóban évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a terrorizmus elleni harcot illetően, az Iszlám Állam fenyegetése semmiképp sem hanyagolható el. A dzsihádista csoport már jócskán befészkelte magát az izraeli határ közelében fekvő területekre: északon a Golán-fennsíkon, délen pedig a Sínai-félszigeten vannak jelen. Ezekről a helyekről rakétákkal, aknákkal támadhatják a zsidó államot, vagy terroristákat küldhetnek be izraeli területekre.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) múlt héten arra figyelmeztetett, hogy egy Iszlám Állammal szövetséges terrorcsoport, amely a Golán szíriai részén alakította ki bázisát, nagyszabású terrorcselekményt tervezhet Izrael ellen.

A Yarmuk Mártírok Brigádja nevű szervezet tagjai mindössze hatszázan vannak, de kegyetlennek tartott, jól felszerelt fegyveresek, és tankelhárító rakéták, tankok, autóba rejthető pokolgépek, gépfegyverek vannak a birtokukban. A csoport jelentős területet vont az ellenőrzése alá, mintegy 40 ezer szíriai civil élhet az uralmuk alatt álló térségben. Az IDF azután jutott erre a következtetésre, hogy a vezérkari főnök más katonai vezetőkkel együtt bejárta Galileát és a Golán-fennsíkot, hogy felmérjék, mekkora terrorveszély fenyeget északról.

Az IDF nemrég a Sínai-félsziget közelében is megerősítette a készültséget. Az itt tevékenykedő terrorcsoport ugyanis az Iszlám Állam leghatékonyabb szövetségese a Közel-Keleten. A több ezer harcossal rendelkező Sínai Tartomány nevű szervezet dollármilliókat kap külföldi adományozóktól, és képes napi szinten támadásokat intézni – ők vállalták a felelősséget többek között a Sarm el-Sejkből Szentpétervárra tartó orosz utasszállító lezuhanásáért is, amelynek a fedélzetére feltehetőleg bombát vittek fel. Hoszni Mubarak 2011-es megbuktatása óta több száz terrorcselekményt követtek el egyiptomi állami célpontok ellen, és különösen azóta aktivizálták magukat, hogy 2013-ban a hadsereg eltávolította a hatalomból Mohamed Murszi iszlamista kormányzatát. Izrael ellen eddig jóval kevesebb támadást tudtak végrehajtani, a legvéresebb eset 2011-ben történt, amelynek során nyolcan haltak meg.

A Sínai Tartomány az utóbbi időben többször is fenyegette a zsidó államot. Izrael ezért nagyobb erőfeszítéseket tesz arra, hogy hírszerzési információkhoz jusson a térségben zajló folyamatokról, aminek során főleg a fejlett technológiára támaszkodik. Emellett az IDF rendszeresen hadgyakorlatokat tart a Gázai övezettel és a Sínaival határos területeken, hogy felkészüljenek olyan esetekre, amelyekben terroristák próbálnak meg beszivárogni az ország területére. A dzsihádisták, bevallottan Baghdadi felszólítására, már aktivizálták is magukat – igaz, nem egy nagyszabású akcióval és nem is az izraeli határ menti térségben. Múlt csütörtökön Kairóban vettek célba egy izraeli turistákat szállító buszt. A lövöldözésben senki sem sérült meg, és később kiderült, hogy a buszon izraeli arabok utaztak.

Aggasztó fejlemény ugyanakkor, hogy egyre szorosabb az együttműködés a Gázai övezetet uraló Hamasz palesztin terrorszervezet és a Sínai Tartomány között. A Ynet izraeli hírportál beszámolója szerint az Irán támogatását élvező Hamasz havonta több tízezer dollárt biztosít az Iszlám Állam helyi ágának a fegyvereladásokon keresztül. Az egyiptomi hatóságok szerint a Hamasz logisztikai támogatása és kiképzése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Sínai Tartomány ennyire megerősödött. Az Iszlám Állam helyi ágának vezetője állítólag tavaly december elején Hamasz- vezetőkkel találkozott Gázában, feltehetőleg azért, hogy a kapcsolatokat még szorosabbra fűzzék.

Olvasson tovább: