Kereső toggle

Izraeltől még tart az Iszlám Állam

A terror árnyékában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egyetlen közel-keleti országtól tart az Iszlám Állam – állítja egy német újságíró, aki 2014-ben tíz napot töltött a dzsihádista szervezet által uralt szíriai és iraki térségben, és onnan élve ki is jutott. Izrael ez az ország, amelynek hadseregét Jürgen Todenhöfer szerint az iszlamisták túl erősnek tartják. A zsidó állam ennek ellenére megerősítette a készültséget északi és déli határain. A Golán-fennsík szíriai részén, valamint a Sínai-félszigeten aktív dzsihádista sejtek ugyanis egyre nagyobb fenyegetést jelentenek.

„Ne gondoljátok, hogy elfeledkeztünk rólatok, minden nap közelebb kerülünk hozzátok” – ezt üzente Abu Bakr al-Baghdadi karácsonykor az izraelieknek. A rettegett terrorista vezér egy Twitteren közzétett hangfelvételen azt ecsetelte: azzal, hogy a világ zsidósága Izraelbe települ át, csak megkönnyíti az ellenük folytatott háborút. Baghdadi azzal fenyegetőzött, hogy Palesztina lesz a zsidók temetője.

Ez az első alkalom, hogy az Iszlám Állam vezetője közvetlenül terrortámadásokkal fenyegette meg Izraelt. Szakértők egy része ugyanakkor úgy véli, továbbra sem elsődleges célpont a zsidó állam a dzsihádista csoport számára, az üzenet inkább a propagandagépezetük részét képezi. A muszlim világon belül ugyanis számos bírálat érte az Iszlám Államot amiatt, hogy Izrael helyett arab rezsimek és muszlim testvéreik ellen folytat ádáz küzdelmet. Baghdadi fenyegetése egyes elemzők szerint inkább ezeknek a kritikáknak a cáfolását szolgálja, nem pedig azonnali és konkrét támadás lehetőségét.  

Jürgen Todenhöfer, aki 2014-ben egyedüli nyugati újság­-íróként be- és élve ki is jutott az Iszlám Állam iraki és szíriai területeiről, szintén azt mondja, hogy a dzsihádistákat egye­lőre elrettenti az izraeli hadsereg képzettsége és ereje.

Az egykori német parlamenti képviselő szerint a terroristák egyáltalán nem tartanak az amerikai és brit katonáktól, sőt az a céljuk, hogy Szíriában és Irakban kerüljenek összetű­zés­be velük – olyan térségekben, ahol úgy gondolják, előnyt élveznek. Azzal azonban tisztában vannak, hogy az izraeliek fel vannak készítve gerillaharcokra, illetve terroristák elleni küzdelemre, és jól ismerik a közel-keleti viszonyokat. 

Bár az izraeli hadsereg valóban évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a terrorizmus elleni harcot illetően, az Iszlám Állam fenyegetése semmiképp sem hanyagolható el. A dzsihádista csoport már jócskán befészkelte magát az izraeli határ közelében fekvő területekre: északon a Golán-fennsíkon, délen pedig a Sínai-félszigeten vannak jelen. Ezekről a helyekről rakétákkal, aknákkal támadhatják a zsidó államot, vagy terroristákat küldhetnek be izraeli területekre.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) múlt héten arra figyelmeztetett, hogy egy Iszlám Állammal szövetséges terrorcsoport, amely a Golán szíriai részén alakította ki bázisát, nagyszabású terrorcselekményt tervezhet Izrael ellen.

A Yarmuk Mártírok Brigádja nevű szervezet tagjai mindössze hatszázan vannak, de kegyetlennek tartott, jól felszerelt fegyveresek, és tankelhárító rakéták, tankok, autóba rejthető pokolgépek, gépfegyverek vannak a birtokukban. A csoport jelentős területet vont az ellenőrzése alá, mint­egy 40 ezer szíriai civil élhet az uralmuk alatt álló térségben. Az IDF azután jutott erre a következtetésre, hogy a vezérkari főnök más katonai vezetőkkel együtt bejárta Galileát és a Golán-fennsíkot, hogy felmérjék, mekkora terrorveszély fenyeget északról.

Az IDF nemrég a Sínai-félsziget közelében is megerő­sí­tette a készültséget. Az itt tevékenykedő terrorcsoport ugyanis az Iszlám Állam leghatékonyabb szövetségese a Közel-Keleten. A több ezer harcossal rendelkező Sínai Tartomány nevű szervezet dollármilliókat kap külföldi adományozóktól, és képes napi szinten támadásokat intézni – ők vállalták a felelősséget többek között a Sarm el-Sejkből Szentpétervárra tartó orosz utasszállító lezuhanásáért is, amelynek a fedélzetére feltehetőleg bombát vittek fel. Hoszni Mubarak 2011-es megbuktatása óta több száz terrorcselekményt követtek el egyiptomi állami célpontok ellen, és különösen azóta aktivizálták magukat, hogy 2013-ban a hadsereg eltávolította a hatalomból Mohamed Murszi iszlamista kormányzatát. Izrael ellen eddig jóval kevesebb támadást tudtak végrehajtani, a legvéresebb eset 2011-ben történt, amelynek során nyolcan haltak meg.

A Sínai Tartomány az utóbbi időben többször is fenyegette a zsidó államot. Izrael ezért nagyobb erőfeszítéseket tesz arra, hogy hírszerzési információkhoz jusson a térségben zajló folyamatokról, aminek során főleg a fejlett technológiára támaszkodik. Emellett az IDF rendszeresen hadgyakorlatokat tart a Gázai övezettel és a Sínaival határos területeken, hogy felkészüljenek olyan esetekre, amelyekben terroristák próbálnak meg beszivárogni az ország területére. A dzsihádisták, bevallottan Baghdadi felszólítására, már aktivizálták is magukat – igaz, nem egy nagyszabású akcióval és nem is az izraeli határ menti térségben. Múlt csütörtökön Kairóban vettek célba egy izraeli turistákat szállító buszt. A lövöldözésben senki sem sérült meg, és később kiderült, hogy a buszon izraeli arabok utaztak.

Aggasztó fejlemény ugyanakkor, hogy egyre szorosabb az együttműködés a Gázai övezetet uraló Hamasz palesztin terrorszervezet és a Sínai Tartomány között. A Ynet izraeli hírportál beszámolója szerint az Irán támogatását élvező Hamasz havonta több tízezer dollárt biztosít az Iszlám Állam helyi ágának a fegyvereladásokon keresztül. Az egyiptomi hatóságok szerint a Hamasz logisztikai támogatása és kiképzése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Sínai Tartomány ennyire megerősödött. Az Iszlám Állam helyi ágának vezetője állítólag tavaly december elején Hamasz- vezetőkkel találkozott Gázában, feltehetőleg azért, hogy a kapcsolatokat még szorosabbra fűzzék.

Olvasson tovább:

  • Párizs, Moszkva és a pokol kapui

    A várakozásokkal ellentétben a héten a közel-keleti ügyekben érdemi döntést nem Párizsban, hanem Moszkvában hoztak. A 70 állam részvételével Franciaország által összehívott csúcstalálkozón az Izraelt egyoldalúan megbélyegző határozatszöveget Nagy-Britannia megvétózta, és ebben a briteket...
  • Távolmaradással, rendbontással készülnek a beiktatásra

    A 60-as években a polgárjogi küzdelem élvonalához tartozó John Lewis demokrata képviselő most azzal indított kevésbé dicsőséges mozgalmat, hogy kijelentette: nem vesz részt Donald Trump beiktatásán, mert nem tartja legitim elnöknek. Példáját több kongresszusbeli társa követte, főleg miután Trump...
  • A hatalmi harcokba merült Irán gyászolja Rafszandzsánit

    Százezrek búcsúztatták kedden Ali Akbar Hashemí Rafszandzsánit. Az utolsó pillanatig aktív korábbi iráni elnökkel egy szívroham végzett vasárnap, 83 éves korában. Holtteste fölött Ali Hámenei ajatollah mondta a búcsúimát, akivel nem voltak épp baráti viszonyban. Irán egyik legbefolyásosabb...