Kereső toggle

Ellentmondásos tervek

Iráni csapatokat küldene Szíriába Bernie Sanders

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Napokkal az első előválasztások előtt mindkét oldalon nagy kérdés, hogy vajon ki tudja megszerezni a lélektani előnyt az első két államban. Annak ellenére, hogy a legtöbb felmérés szerint országos szinten Hillary Clinton közel tizenöt ponttal népszerűbb, mint Bernie Sanders, a legutolsó adatok szerint a két első előválasztó államban Sanders akár el is viheti a pálmát a demokrata oldalon.

Sanders növekvő népszerűsége sok fejtörést okozhat Hillary Clintonnak, aki kénytelen volt elővenni a nyolc évvel ezelőtti lemezt: ő a tapasztalt és megbízható jelölt, aki képes helyesen dönteni akár belpolitikai, akár külpolitikai kérdésekben. Az Iowában kampányoló Sanders azt üzente Clintonnak, hogy nem érdemes ezt a témát elővenni, hiszen ez már Obama ellen sem működött, és Clinton vesztett Iowában nyolc évvel ez előtt.

Mindezek ellenére Clintonnak igaza van, Sanders politikai nézetei ugyanis tele vannak ellentmondásokkal és naiv elképzelésekkel. A helyzet viszont az, hogy a választóknak egyre jobban tetszenek ezek az elképzelések. Az önmagát demokratikus szocialistaként meghatározó Sanders ugyanis azt ígéri például, hogy ingyenessé tenné a főiskolai oktatást, vagy teljesen megreformálná az egészségügyi ellátást. Az már egy másik kérdés, hogy egyes számítások szerint ez a reform elvinné a teljes szövetségi adót. Ezek a részletek azonban az átlag szavazót ebben a szakaszban nem érdeklik, úgyhogy sok elégedetlen demokrata érzelmű szavazó számára Sanders unortodox ötletei a frissességet jelentik. Ennek tudható be az, hogy a CNN felmérése szerint Sanders, kora ellenére – 74 éves – szimpatikusabb a fiatal szavazók számára, mint Hillary Clinton, akinek legfőbb hátországa az ötvenes nőkből álló szavazóréteg. Clintonnak a héten még azt a fricskát is el kellett szenvednie, hogy az egyik iowai kampánygyűlésen egy fiatal szavazó azt mondta neki: a korosztályában az az elterjedt nézet, hogy a volt külügyminiszter nem becsületes.

Ha Sanders mégis nyerni tudna Hillary Clinton ellen – ami még most is szinte teljességgel kizárt –, ő lenne az első zsidó származású elnökjelölt. Szülei ugyanis zsidó bevándorlók: apja, akinek családját kiirtották a holokauszt során, 1921-ben vándorolt be az Egyesült Államokba. Ő maga pedig rövid ideig egy kibucban is élt és dolgozott. Származása ellenére Sanders nem tartozik az elkötelezett Izrael-párti politikusok közé. 1991-ben például azzal a 44 képviselővel szavazott együtt, akik meg akarták akadályozni egy Izraelnek szánt pénzügyi segély folyósítását, ha nem állítják le a telepek építését a gázai övezetben. A segélyt végül a Kongresszus nagy szavazattöbbséggel elfogadta. Tíz évvel később ő volt az egyetlen olyan zsidó származású képviselő, aki nem szavazta meg a Kongresszusnak azt a határozatát, amely elítélte a palesztinokat, és Izrael mellett állt ki, azt követően, hogy két öngyilkos terrorista több tucat ember életét oltotta ki. Ez a határozat is hatalmas többséggel átment, összesen tizenegyen szavaztak ellene. Ebbe a sorba illeszkedik a Szenátus 2014-es határozata, amely kifejezte Izrael jogát, hogy megvédje magát a rakétatámadásokkal szemben. Sanders a határozatjavaslat ellen szavazó, mindössze 21 politikus között volt.

Sanders unortodox politikát folytatna Iránnal és az ISIS-szel kapcsolatban is: véleménye szerint az Iszlám Államot szárazföldi csapatokkal lehet legyőzni egy olyan nemzetközi koalíció keretében, amelynek tagja Irán is. Erre a kijelentésére már ráugrott Clinton és csapata is: „Sanders azt mondta, hogy iráni csapatokat akar látni Szíriában. Azt gondolom, ez rettenetes hiba lenne; Szíria ugyanis az Izraelbe vezető ajtó”– nyilatkozta Hillary Clinton a National Public Radionak a múlt héten. Hasonló véleményt fogalmazott meg Jake Sullivan, Hillary Clinton legfőbb külügyi tanácsadója is, aki szerint „Irán Izrael elpusztítására törekszik”. Irán bevonásával viszont „iráni haderő kerülne Izrael ajtajába”.

A Clinton-stáb nyilatkozataira Michael Briggs, Sanders szóvivője válaszolt. Briggs szerint Sanders „mindig megszavazta azokat a törvényeket, amelyek Izraelt gazdaságilag, katonailag vagy  jogilag erősítették. Sanders szenátor egy olyan kétállami megoldást támogat, amely lehetővé teszi, hogy Izrael zsidó és demokratikus állam maradjon, és hisz abban, hogy egyszerre harcolhatunk Izrael biztonságáért és egy palesztin államért.”

Olvasson tovább: