hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Így ejtette túszul a világot az Iszlám Állam
A terror éve

2015. 12. 29.
Iszlamista terrorcselekmények következtében közel ezer ember vesztette életét 2015-ben Irakon és Szírián kívüli országokban. Az Iszlám Államhoz, az al-Kaidához vagy ezek helyi szervezeteihez, illetve szimpatizánsaihoz köthető támadások sokkolták az idén többek között Franciaországot, Egyiptomot, Tunéziát, az Egyesült Államokat, és még sorolhatnánk – szinte nincs olyan szeglete bolygónknak, ahol a lakosság biztonságban érezhetné magát a dzsihádista támadásoktól.

Csak néhány órája jelent meg a Charlie Hebdo január 7-ei számában Stéphane Charbonnier rajza, melyen egy terrorista azon morfondírozik, hogy még mindig nem történt támadás Franciaországban, de január végéig még van ideje valóra váltani a fogadalmát, amikor két fegyveres golyózáport zúdított az újság szerkesztőségére. A véres évkezdés után még véresebb folytatásra került sor, és nem csak Franciaországban (ahol novemberben újra lecsaptak a dzsihádisták), és nem csak olyanok ellen, akik papírral és ceruzával megsértették Mohamed prófétát. A korábbi évekhez hasonlóan Afrikában Nigéria és Kamerun
a Boko Haram, Szomália és Kenya az al-Sabab, Ázsiában pedig Afganisztán és Irak az Iszlám Állam kegyetlenkedéseinek színtere maradt. Ez utóbbi esetében jelentős változás 2015-ben, hogy képessé vált a Nyugat elleni nagyobb szabású akciók (például az év végi párizsi merényletek vagy az orosz utasszállító felrobbantása) kivitelezésére vagy legalább inspirálására (mint San Bernardinóban, ahol feltehetően az önálló támadásokra való felhívásuk talált halló fülekre).
Bár a nyugati biztonsági szolgálatok 2001. szeptember 11. után felkészültek az al-Kaida fémjelezte hadviselésre, az új típusú, titokban radikalizálódott magányos farkasok által váratlanul elkövetett, kávézókat, munkahelyeket, tengerparti strandokat célzó támadások meglepetésként érték őket. Akadnak ugyan meghiúsított akciók, de ahogy Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter fogalmazott: „Bármilyen óvintézkedéseket teszünk is, nulla kockázat nem létezik.”
     
A nyugati országok vagy állampolgáraik ellen elkövetett legjelentősebb merényletek 2015-ben:

Január 7. Franciaország
A Kouachi testvérek tüzet nyitottak a Charlie Hebdo párizsi szerkesztőségében, és 12 embert megöltek. A támadókat néhány napos hajsza után a rendőrök lelőtték. Az al-Kaida vállalta magára a Mohamed próféta elleni káromlást megtorló akciót.

Január 9. Franciaország
Amédy Coulibaly, a Kouachi testvérek társa túszokat ejtett egy párizsi kóser Hyper Cacher üzletben, miután előző este Montr­­­­­ouge-ban megölt egy rendőrnőt. A túszok  közül négyen életüket vesztették. Az IÁ vállalta magára az egyértelműen antiszemita indíttatású támadást.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!