Kereső toggle

Videooffenzíva

Újabb erőszakhullámmal fenyeget a két legnagyobb terrorszervezet

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Újabb támadásba lendült az ISIS és az al-Kaida médiagépezete. A közelmúltban megosztott videoüzeneteikben zsidók kiirtásával fenyegetnek, Nyugaton végrehajtott magányos terrorakciókra szólítanak fel, miközben a közös ellenség legyőzése érdekében, úgy tűnik, az együttműködésre is készek.

Az Iszlám Állam az elmúlt két hétben két héber nyelvű videót töltött fel közösségi médiaoldalra. Először október 23-án fenyegetőzött egyik harcosuk izraeliek elleni támadásokkal, kijelentve, hogy „hamarosan egyetlen zsidó sem lesz Jeruzsálemben”. A maszkot viselő, katonai ruhás terrorista szerint hódítókként fognak az al-Aksza mecsetbe belépni, és autóikat bombaként használva törnek majd előre. Világossá teszi, hogy elégtételt akarnak venni a „palesztin nép ellen elkövetett bűnökért”, mégpedig „tízszeres mértékben”.

A második, múlt vasárnap publikált felvételen az előbbihez hasonlóan héberül, arab akcentussal beszél egy dzsihádista. „Isten segítségével fogunk harcolni ellenetek, a világ minden tájáról jövünk, és lemészárolunk, mint a juhokat. Készüljetek a nagy háborúra, a kő és fa háborújára, mert közel van” – szól az „IDF tisztjeinek és minden zsidónak” címzett üzenet.

Mindezek mellett egy harmadik, szintén friss videó arról tudósít, hogy először hajtott végre lefejezést az Iszlám Állam olyan területen, amely nem tartozik az ellenőrzése alá. A brutális gyilkosságokat a törökországi Sanliurfában követték el múlt pénteken. A két áldozat a „Rakkát csendben lemészárolják” nevű (Rakka az Iszlám Állam központja – a szerk.) aktivista csoporthoz tartozott, amely célul tűzte ki, hogy leleplezi és széles nyilvánosság elé tárja a terrorszervezet számlájára írható atrocitásokat a megszállt területeken. „Tudja meg minden hitehagyott, hogy csendben lemészároljuk” – üzenik a terroristák cinikusan a videóban, melynek végén az egyik elvágott torkú férfiről készült amatőr felvétel látható.

Ajman az-Zavahirinek, az al-Kaida vezetőjének két üzenetét töltötték fel az internetre, szintén a múlt hétvégén; mindkettő a muszlim híveket szólítja meg. Az első egy hangfelvétel, melyben Kelet-Turkesztántól Marokkóig összefogást sürget a Szíriában és Irakban jelen lévő nyugati és orosz koalíció ellen. „Ha az amerikaiak, oroszok, irániak, alaviták és a Hezbollah össze tudják hangolni az ellenünk vívott háborújukat, mi ne lennénk képesek félretenni a nézeteltéréseinket, és erőinket egyesíteni velük szemben?” – buzdítja hallgatóságát a terrorvezér. Ezzel megerősíti egy, még szeptemberben megjelent felhívását, hogy követői csatlakozzanak a nyugati szövetség elleni harcban az általa egyébként illegitimnek nevezett és többször bírált Iszlám Államhoz. A két terrorszervezet együttműködése tovább veszélyeztetné a közel-keleti helyzet stabilizálására tett törekvéseket.

Az-Zavahiri Egyesüljünk Jeruzsálem felszabadításáért címet viselő, vasárnap napvilágot látott videója arra buzdítja híveit, hogy lépjenek a szeptember 11-ei, valamint a madridi, bali, londoni, párizsi terrortámadások elkövetőinek nyomdokaiba, emberi életeket követelő, egyszersmind gazdasági károkat okozó akciókkal. Példaként emelte ki a 2013-as Boston Marathon merénylőit, Tamerlan és Dzsohár Carnajevet is, akik konyhai kuktába rejtett robbanószerkezettel három embert öltek meg, és 264-et megsebesítettek. Az izraeliek ellen folyó palesztin erőszakhullámot ugyancsak dicsérettel illető az-Zavahiri ugyanilyen, „magányos farkasok” által kivitelezett akciókat szeretne látni a nyugati országokban, elsősorban az Egyesült Államokban.

„A legfontosabb, hogy helyben csapjunk le a Nyugatra, különösen Amerikára, és támadjuk meg az érdekeltségeiket szerte a világon. Izrael támogatóinak a vérükkel és a gazdaságukkal kell fizetniük” – szólít fegyverbe a terrorvezér.

Ezt az üzenetet az amerikai székhelyű, szélsőséges honlapokat figyelő portál, a SITE (Search for International Terrorist Entities) fordította le, és tette közzé hétfőn. Megjegyzik, hogy az eddigiektől eltérően az eredeti felvétel nem radikális website-on, hanem a Twitteren jelent meg, valószínűleg a még nagyobb nézettség érdekében.

Olvasson tovább: