Kereső toggle

Sokba kerülhet a képviselőházi huzavona a republikánosoknak

Outsiderek előnyben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Még mindig Donald Trump áll az élen a republikánusok elnökjelöltségéért folyó küzdelemében. Az ingatlanmilliárdost Ben Carson egykori idegsebész követi a támogatottságban, aki szintén újoncnak számít a politikai arénában. A többi, „hagyományos” versenyző egyelőre jócskán lemaradva kullog a két éllovas mögött. Bár erős az Obama-vezetésből való kiábrándultság, úgy tűnik, a republikánusok a ziccerhelyzetek kihasználása helyett  maguk alatt vágják a fát. A párt még arra is képtelennek látszik, hogy képviselőházi elnökét megválassza.

A CBS News legfrissebb felmérése szerint Donald Trump 27 százalékos támogatottsággal rendelkezik a republikánusok között. A szókimondó ingatlanmogul népszerűbb a konzervatív párt férfi szavazói körében, mint a nőknél, ami azért is meglepő, mert általában a jelöltek többségéről a hölgyek kedvezőbb véleménnyel vannak. Az biztos, hogy stílusával és egyenességével Trump uralja a mezőnyt, ami valószínűleg nagyban hozzájárul ahhoz, hogy összességében elismerően vélekednek róla az amerikai választók: 65 százalékuk úgy gondolja, hogy a milliárdos erős vezetői képességekkel rendelkezik.

A CBS News kutatása alapján jelenleg egyetlen jelölt-aspiráns közelíti meg az első helyezettet: a szintén nem politikai karrierrel hírnevet szerzett Ben Carson. A volt idegsebész 21 százalékos támogatottságot tudhat magáénak. Úgy tűnik, Carson – riválisához hasonlóan – inkább előnyt tud kovácsolni heves vitákat kiváltó kijelentéseiből. Még kampánystábja sem számított arra a hatásra, amelyet az a múlt hónapban tett megjegyzése váltott ki, miszerint nem lenne jó, ha muszlim elnöke lenne az Egyesült Államoknak. Ráadásul később sem visszakozott. És bár kapott hideget-meleget, támogatottsága erősödött, és több adomány folyt be a kampányához.

A választók, úgy tűnik, inkább szemet hunynak Ben Carson tájékozatlanságát eláruló kijelentései fölött, ahogy Donald Trump sértő megjegyzései fölött is, és jobban tolerálják ezeket, mint a Washingtonban csődöt mondott republikánusokat. Ez látszik abból is, hogy az első két helyezett után a felmérés szerint nagy szakadék következik: a többi 13 republikánus induló közül ugyanis senki sem büszkélkedhet két számjegyű eredménnyel. Ted Cruz texasi szenátornak 9, Marco Rubiónak pedig, aki Floridát képviseli a szenátusban, 8 százalékon áll a népszerűsége. Őket az üzletasszony Carly Fiorina és Jeb Bush volt floridai kormányzó követi 6 százalékkal. Fiorinát azonban ki kell emelni, hiszen ő is kívülről csöppent a politika világába, és az utóbbi időben szintén növelni tudta támogatottságát. A republikánus mezőny egyébként az elmúlt egy hónapban már szűkült: Rick Perry volt texasi kormányzó és Wisconsin kormányzója, Scott Walker személyében már megvannak az első kiesők.

A párt, úgy tűnik, nem tudja kihasználni az Obama-kormányzattal szembeni elégedetlenséget. Sőt, annyira rosszul teljesítenek, hogy saját szavazótáborukat is elidegenítik. Egy, mintegy hónapja közzétett közvélemény-kutatás alapján a republikánus választók több mint 60 százaléka úgy érzi, hogy a párt politikusai elárulták őket, és a kongresszusi többséget sem tudták kihasználni arra, hogy Obama programját megakadályozzák.   

A képviselőházban kialakult kaotikus állapotokkal is a rivális demokraták malmára hajtják a vizet. John Boehner képviselőházi republikánus elnök múlt hónapban jókora sokkot okozott Washingtonban azzal, hogy bejelentette visszavonulását. Tervei szerint október 30-áig maradna a kongresszusban, de feladatait ellátja mindaddig, amíg a párt nem választ új elnököt a képviselőházba. Ugyanakkor kétségessé vált, hogy erre hamar sor kerül, mert az utódkeresés káoszba torkollott a pártban. A poszt első számú esélyese ugyanis váratlanul visszalépett. Kevin McCarthy mindenkit meglepett azzal, hogy már a szavazás előtt közölte: mégsem jelölteti magát elnöknek a képviselőházban. Pedig győzelme biztosnak tűnt annak ellenére is, hogy a párt konzervatívabb képviselőit nem sikerült megnyernie. Szerintük ugyanis McCarthy túl könnyen kompromisszumot köthet Barack Obamával. Maga a kaliforniai képviselő azzal indokolta döntését, hogy valószínűleg friss arcra van szükség, aki egyesíteni tudja őket.

Eddig két hivatalos jelölt van a posztra: a floridai Daniel Webster és a utahi Jason Chaffetz, de valószínűleg lesznek még más indulók is. A figyelem ugyanakkor egy személyre irányul: a párt Paul Ryant győzködi, aki állítólag valamennyi frakció támogatását el tudná nyerni, ha indulna. A 2012-es alelnökjelölt azonban egyelőre nem hajlandó kötélnek állni: McCarthy bejelentése után is leszögezte, hogy nem pályázik a képviselőházi elnökségre. A huzavona viszont sokba kerülhet a pártnak, hiszen most éppen arról kellene meggyőznie a szavazókat, hogy a kongresszus mellett a Fehér Ház irányítására is képesek.

Olvasson tovább: