Kereső toggle

Az oroszok már Szíriában vannak

A „terroristák elleni harc” jegyében

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Oroszország sohasem tagadta, hogy katonai segítséget nyújt Szíriának – közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő. Az orosz közösségi média több száz katona szíriai jelenlétét támasztja alá, Putyin szerint azonban még korai orosz beavatozásról beszélni. Mindeközben az izraeli hírszerzés szerint a világ legnagyobb tengeralattjárója, az orosz Dmitrij Donszkoj a Földközi-tengeren Szíria partjai felé hajózik, mintegy 200 nukleáris robbanófejjel.

Az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki az oroszok szíriai katonai jelenléte miatt a Fehér Ház keddi sajtótájékoztatóján. Josh Earnest szóvivő közölte, hogy „az Egyesült Államokat nyugtalanítja az a közelmúltban megjelent információ, miszerint Oroszország Szíria területére katonákat és légierőt vezényelt, különösen azért, mert nem állapítható meg a célja”. Egy nappal korábban John Kerry, az amerikai és Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője telefonon egyeztetett. Lavrov bejelentette, hogy „Oroszország eddig sem titkolta a szír kormány katonai és technikai támogatását, a terroristákkal szembeni harc céljával”.

Hogy kit ért Lavrov terroristák alatt, arra jellemző, hogy a Damaszkusz környékén zajló harcokban az Aszad-rezsim csapatai a szír ellenzék Szabad Szíriai Hadserege ellen harcol, az Iszlám Állam terroristái viszont mintegy kétszáz kilométerre északra találhatók.

A szíriai háborút egyre kevésbé lehet polgárháborúnak nevezni, hiszen az ország déli területein és Damaszkusz környékén a kormányzati erők a Hezbollahhal és az iráni Forradalmi Gárdával együtt nagy nehezen tartják pozícióikat a felkelőkkel szemben. Ezeknek a csapatoknak a megsegítésére érkeznek az oroszok: egyre gyakrabban kerülnek a világhálóra információk orosz deszantosokról, drónokról, sőt arról is, hogy a latakiai Dzsabla városában orosz katonai bázis épül.

Augusztus végén megfigyelték, hogy a Szevasztopolban állomásozó Nyikolaj Filcsenkov deszanthajó a Földközi-tenger felé haladt, és fedélzetén látszottak a BTR-82A lövészpáncélosok (ha a fedélzetre szorultak, akkor a raktérben is lehetett vagy kéttucatnyi páncélos). Izraeli források szerint szeptemberben egy egész orosz hadsereg érkezése várható Szíriába, melynek gerincét egy vadászbombázókból és harci helikopterekből álló egység jelenti majd, és e köré épül az egész kontingens, ami pilótákból, szerelőkből, földi kiszolgálószemélyzetből, légvédelmi egységekből és a szír pilóták oktatóiból áll, valamint „katonai tanácsadókból”, akik lehetnek akárkik a deszantosoktól a harckocsizókon át az FSZB-tisztekig. Az orosz reguláris katonai alakulatok mozgását egyébként nem csak titkosszolgálati eszközökkel lehet követni. A közösségi hálóktól való függőség buktatott le több szakaszt is, csupán azért, mert a telefonjaikon a Vkontakte és Odnoklassznyiki honlapokra posztolt képeiknél nem kapcsolták ki a helymeghatározás funkciót. Így kerültek ki képek a teljes egészében orosz kézben lévő Tartusz kikötőjéből, Latakiából és Hamából, vagy ahol a legintenzívebb az ellenállás a kormányerők és felkelők között – Homszból.

Az északi és keleti területeken az Iszlám Állam teszi élhetetlenné az országot, noha a már elfoglalt területeken úgy üzemel, mint egy igazi állam: kiépíti a közigazgatást és a saját pénzügyi rendszerét, magas szintű egészségügyi és szociális ellátást ígér, és saját egyetemet létesített Moszulban. A kérdés csak az, hol fogadják majd el a moszuli diplomát, vagy melyik országba lehet beutazni a kalifátusban kiállított útlevéllel. A lakosság egy része belső menekültként a kormányerők befolyása alatti területekre menekült, amíg ott a hátország békésebb életét tudták élni. Most azonban a Damaszkusz közelébe ért front ezt a térséget is teljesen tönkretette, a gazdaság működése ellehetetlenült, az oroszok megjelenése pedig még nagyobb károkkal és rombolással fog járni, így a menekültek nagy tömegei innen indultak el.

A Törökországgal határos északi területeken a kurdok harcoltak az Iszlám Állam dzsihádistáival, korábban a török hadsereg hallgatólagos beleegyezésével, esetenként légi támogatásával. A török kormányválság és az utóbbi időben végrehajtott merényletek óta azonban a légierő a kurdok állásait bombázza, így tulajdonképpen a törökök az Iszlám Állam légierejévé váltak. Ha mindemellett számításba vesszük, hogy Oroszország északi tengeri kikötőjéből elindult a Dmitrij Donszkoj elnevezésű tengeralattjáró két hadihajó kíséretében, és mintegy tíz napos hajózás után fogja elérni célját, érthető, miért fejezte ki aggodalmát az Egyesült Államok külügyminisztere, aki bejelentette, hogy „amennyiben a jelentések beigazolódnak, ezek az akciók elmélyítik a konfliktust, még több ártatlan áldozattal fognak járni, megnövelik a menekültek áradatát és az IÁ elleni koalícióval történő konfrontáció lehetőségét.” Valószínűleg amerikai nyomásra a görögök és bolgárok pedig lezárták légterüket a Szíriába tartó orosz gépek számára. Az úgynevezett “humanitárius szállítmány” ugyanis, amelyet a térségbe szánnak, többnyire fegyvereket és muníciót tartalmaz.

Olvasson tovább: