hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Menekült Ki kicsoda
Szíriai felkelő felhívása a magyar határról

2015. 08. 13.
A közeljövő legfontosabb nemzetbiztonsági kérdésére hívja fel a figyelmet a YouTube videotörténete, amelyet az orientalista.hu nevű oldal osztott meg a napokban. A felvételen Thaer Al-Nashef szír újságíró jelentkezik be a szerb–magyar zöldhatárról, ahol saját és menekülttársai hányattatott helyzetére és a magyar hatóságok kegyetlenségére panaszkodik. A kérdés csak az, hogy ki is az a Thaer Al-Nashef?

Az orientalista.hu következetesen terroristának nevezi Thaer Al-Nashefet, a Szíriai Szabad Hadsereg sajtósát, aki a július 26-án feltöltött videó szerint több társával együtt napok óta nélkülözi az élelmet és vizet, emellett pedig a magyar hatóságok és kiképzett kutyáik elől bujkál. Nashef a nyugati sajtóban „szabadúszó újságíró, számos egyesület televíziós szóvivője” (CNN), illetve „az Aszad-rezsim hangos ellenzéke” (Huffington Post) néven bukkant fel az elmúlt években. 2011-ben egyiptomi származású felesége elrablásának története bejárta a vezető nyugati lapokat. Az akkor még egyiptomi emigrációban tartózkodó Nashef a szír hatóságokat vádolta meg azzal, hogy elrabolták Kairóban a feleségét, akit egyébként 30 óra múlva sértetlenül megtaláltak. A 25 éves asszony azt állította, hogy támadói elkábították, majd egy ismeretlen helyen tért magához, ahol szír beszélgetést hallott. Nashef az eset kapcsán elmondta, hogy számtalan fenyegetést kap, amelyekkel megpróbálják rábírni, hogy adja fel az ellenzék képviseletét és az Aszad-rezsim visszásságainak feltárását. Az orientalista.hu információi szerint azonban Nashef korántsem szekuláris ellenzéki, és több tévécsatornán, például a katari al-Dzsazírán is dzsihádra buzdította a muszlimokat.

A Szabad Szíriai Hadsereg, melynek a szóvivője volt, 2011 nyarán alakult. Hivatalosan az Aszad-rezsim megdöntésére esküdtek fel, és minden, „polgárokra támadó (szír) biztonsági erőt” ellenségükként definiáltak. A fegyveres csoportot 90 százalékban szunnita muszlimok, egy elenyésző alavita kisebbség, néhány drúz egység és 15 százaléknyi kurd alkotta. 2012-ben egy palesztin kisebbség is a csoporthoz csapódott. A „hadsereg” hatékonysága és népszerűsége azonban rohamosan csökkenni kezdett, ahogy radikálisabb dzsihádista terrorcsoportok léptek be a térségbe. 2013-ban az Egyesült Államok jelentős összegű támogatást küldött a csoportnak, akik Szíria Legfelsőbb Katonai Tanácsa vezetése alatt egy többségében keresztény fegyveres csoporttal is szövetségre léptek, hogy együtt harcoljanak az Aszad-rezsim és az Iszlám Állam kettős fenyegetése ellen.

A hírek szerint a Szabad Szíriai Hadsereg szétesőben van, és a jövőben egyre több tagja próbál majd menekültként Európába jutni. Egy biztos: ha Nashef nem színezi túl a helyzetet, a magyar kormány óvintézkedései egyelőre hatásosak. A férfi szerint a menekülteket a hatóságok elkapják a határon, és regisztrálásra kényszerítik őket. Épp ezért figyelmezteti az utána érkezőket, hogy óvakodjanak a magyaroktól, mert ha itt regisztrálják őket, elakadnak, és nem tudnak továbbjutni Nyugat felé.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!