Kereső toggle

Megfélemlítve

Bandaháborúra fognák a pedofilbotrányt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

 Több mint 280 gyermeket bántalmazott szexuálisan egy 25 tagból álló bűnbanda Pakisztán egyik keleti tartományában. A többségében 14 éven aluli fiúkkal folytatott visszaélésekről több száz videófelvétel készült, amelyeket az elkövetők arra használtak fel, hogy éveken keresztül sakkban tartsák áldozataikat, és pénzt zsaroljanak ki tőlük. Bár a kormány és a hatóságok határozottan elítélték az ügyet, a közvélemény heves reakciói és szakértői vélemények arra a konstans problémára hívják fel a figyelmet, hogy a pedofília máig tabutémának számít az iszlám köztársaságban.

A 2007 óta zajló gyermekmolesztálásokat az Indiával határos Pandzsáb tartománybeli Kaszúr körzet három falujában követték el 16 és 25 év közötti fiatal férfiak. A bandatagok különösen kegyetlen bánásmódja és zsarolása, valamint a hatóságok tétlensége sokáig megakadályozta, hogy az eset napvilágra kerüljön.

Több áldozat is arról számolt be, hogy az elkövetők folyamatos rettegésben tartották őket. „Egyik nap épp az iskola felé tartottam, amikor elkaptak, és csúnyán összevertek. Aztán bedrogoztak, és amikor felébredtem, megmutatták a rólam készült felvételeket… Azt mondták, hogy élve eltemetnek, ha bárkinek elmondom… Minden egyes nap arra gondoltam, hogy megölöm magam”– mondta el a Reutersnak egy 18 éves fiú, akit 10 éves kora óta rendszeresen zaklattak.

Az egyik nyilvánosságra került videóban látni, amint egy fiú összegörnyedve zokog, majd eltakarja kezével a kamera lencséjét. Egy másik felvételen hallani, ahogyan a bántalmazó ezt mondja az áldozatnak: „Nem hagyom abba, amíg nem mosolyogsz.” De olyan felvételek is előkerültek, amelyeken egy 5 éves kisfiút kényszerítenek orális szexre, egy 10 éves kislányt pedig egy 14 éves fiú molesztál.

Úgy tűnik, hogy a tettesek több ezer másolatot készítettek az „anyagról”, amit terjesztettek a környéken, valamint számos európai és tengerentúli, főként homoszexuális gyermekpornót tartalmazó weboldalnak adtak el.

Az áldozatok és szüleik végül megtörték a csendet és bejelentést tettek a helyi hatóságoknál az elmúlt hónapokban. Bár a rendőrség néhány napja eljárást indított az ügyben, és őrizetbe vett több mint hét gyanúsítottat, mégis jó néhány tisztázatlan körülmény merül fel a helyi hatóságok felelősségével kapcsolatban.

Az egyik áldozat édesanyja arról számolt be a Reutersnak, hogy kidobatták a rendőrség épületéből, amikor másfél hónapja bejelentést akart tenni. Az asszony szerint ahelyett, hogy áldozatként tekintenének a gyerekekre, bűnözőként bánnak velük.

Egy másik szülő vallomása is ezt támasztja alá: „Elmentem a rendőrségre, hogy panaszt tegyek, de ahelyett, hogy jegyzőkönyvbe vették volna az esetet, letartóztatták a fiamat” – állítja egy 15 éves fiú édesanyja.

További kérdéseket vet fel a rendőrség azon állítása, miszerint semmi bizonyíték nincs arra, hogy az áldozatok száma több százra rúgna. Ráadásul Sahzad Szultan, az érintett  körzet rendőrparancsnoka szerint egyenesen koholt vádakról van szó. A videókon látottak ugyanis kölcsönös bele-egyezés alapján történt szexuális kapcsolatlétesítésről tanúskodnak, amit most egy területi harcért folytatott bandaháború egyik fele igyekszik kihasználni – állítja.

A rendőrparancsnok szerint ezeket a videókat most arra használja fel az egyik banda, hogy rossz hírét keltse a másik csoport tagjainak. Ezt állítja az egyik elsőszámú gyanúsított, a 25 éves Haseem Amir is, aki tagadja, hogy valaha is zsarolásban vett volna részt, a felvételeket pedig csupán fiatalkori botlásnak tartja.

Az, hogy a hatóságok elbagatellizálják az ügyet, nem meglepő: amennyiben fény derül arra, hogy a rendőrség nem megfelelően járt el, vagy éppen bűnrészesség esete áll fenn, elkerülhetetlen botrányba keveredne a helyi kormányzat, amelynek élén a miniszterelnök testvére áll.

Bár a kormányzó ígéretet tett arra, hogy a vétkesek a legszigorúbb büntetésben részesülnek majd, az ügyet „Pakisztán történelmének legsúlyosabb, gyermekek ellen elkövetett visszaélési botrányának titulálta” Szaba Szadik, a pandzsábi gyermekvédelmi hatóság vezetője. Emberi jogi aktivisták továbbá arra hívják fel a figyelmet, hogy a pedofil bűncselekmények száma egyre növekszik az országban, az a mintegy másfél millió gyermek pedig, aki az utcákon él, különösen ki van téve ennek a veszélynek. Hivatalos adatok szerint 2014-ben több mint 3500 gyermekmolesztálást jelentettek be a hatóságoknál, ebből 67 százalék vidéki településekről érkezett.

Az eset felgöngyölítését tovább nehezíti, hogy az emberek nem mernek beszélni a realitásról. Egy, a nevét elhallgatni kívánó rendőrségi forrás arról számolt be a The New York Timesnak, hogy a tinédzserek közötti homoszexuális jellegű kapcsolatok létesítése egyre elterjedtebb a pakisztáni társadalomban.

Tahira Abdullah pakisztáni emberi jogi aktivista pedig úgy véli, hogy az áldozatok megbélyegzése, valamint a bírósági rendszerrel szembeni bizalmatlanság azok a tényezők, amelyek akadályozzák az elkövetők üldözését és letartóztatását. Hasonló eset történt a kilencvenes évek végén Pandzsáb fővárosában, Lahorban is, amikor 100 gyermeket bántalmazott szexuálisan, és ölt meg Javed Iqbal Mughal sorozatgyilkos. Mughalt akasztás általi halálra ítélték – a bíró az ítélethirdetésben elmondta, hogy a kivégzést az áldozatok szüleinek jelenlétében hajtják végre, majd a testét száz darabra vágják és savba teszik, ahogyan ő tette az áldozataival. Erre végül nem került sor, mivel Mughal a börtönben öngyilkos lett.

Olvasson tovább: