hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hozzájárul-e az RMDSZ Ponta megbuktatásához?
Tartózkodás vagy fordulat

2015. 06. 14.
A külföldön élő román állampolgárok választójogának korlátozását kéri számon a Ponta-kormányon a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azzal a bizalmatlansági indítvánnyal, amelyet június 5-én készül a bukaresti törvényhozás elé terjeszteni. Az RMDSZ várhatóan csak akkor fogja támogatni az indítványt, ha az ellenzék a külföldön élő románok szavazati joga mellett a magyar párt számára releváns indoklással is alátámasztja javaslatát.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem tudja támogatni a liberális ellenzék bizalmatlansági indítványát, ha az csak a levélben való voksolás ügyét kéri számon a szociáldemokrata Ponta-kormányon – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Az RMDSZ ellenzéki erőként várhatóan nem szavaz a bizalmatlansági indítvány ellen, ám a szövetség elnöke kimondatlanul azt vetítette előre, hogy a magyar frakció tartózkodni fog a szavazástól, amennyiben a kormánybuktató indítvány nem egészül ki olyan témákkal, amelyeket az RMDSZ szerint is számon kell kérni Ponta kabinetjén. A kormányváltáshoz az ellenzéknek szüksége van a magyar párt támogatására, és ha a tavaszi parlamenti ülésszak során nem lesznek képesek megbuktatni Victor Pontát, az őszi ülésszak során komoly esélye van egy kormányváltásnak.
A PNL – Klaus Johannis államfő volt pártja – látványosan előretört a novemberi elnökválasztás után: a legutóbbi közvélemény-kutatás szerint most a választók 44 százaléka szavazna rá, míg Ponta Szociáldemokrata Pártjára (PSD) a megkérdezettek 34 százaléka voksolna. A közhangulat változására minden párt igyekezett reagálni, így a kormányzó szocialisták parlamenti többségét is kikezdte a jobboldali előretörés. Az RMDSZ decemberben kilépett a kormányból (Menni és mégis maradni. Hetek, 2014. december 5.), a liberális ellenzék pedig a kormány megbuktatásán dolgozik.
A jobbközép ellenzéki erők fúziójából alakult PNL múlt hétvégi országos értekezletén döntött a kormánybuktatási kísérletről és arról, mit helyeznek a bizalmatlansági indítvány fókuszába. A párt most azzal vádolja a szociáldemokratákat, hogy a választási reformcsomag kidolgozásánál „időhúzásra játszanak”, és nem akarnak olyan szabályozást elfogadni, amely arányos képviselethez juttatná a parlamentben a külföldön dolgozó mintegy hárommillió román állampolgárt a jövőre esedékes választásokon – mondja lapunknak Nagy Árpád kolozsvári politológus a kényes román belpolitikai helyzetről. A liberálisok azt sérelmezik, hogy a külföldiek számára létrehozott választókerületnek valószínűleg csak négy képviselője és két szenátora lesz, annyi, mint a legkisebb (200 ezer lakos alatti) megyéknek, függetlenül attól,
hányan mennek el szavazni. Másrészt a levélben való szavazás bevezetése is megkérdő­jele­ző­dött. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a héten egy olyan RMDSZ-javaslatról tájékoztatta az MTI-t, amely szerint a külföldön élő választópolgárok a számukra – előzetes regisztráció alapján – megszervezett szavazókörzetekben csak személyesen adhatják majd le voksukat.
A liberális párt éléről tavaly államfővé választott Klaus Johannis főleg annak köszönhette váratlan győzelmét, hogy a külföldön élő románok és a velük szolidaritást vállaló hazai választók valósággal fellázadtak ellenfele, a szociáldemokrata Victor Ponta miniszterelnök ellen. A kormány ugyanis – egyes feltételezések szerint szándékosan – rossz szervezéssel akadályozta a hagyományosan jobbra húzó román emigrációt választójoga gyakorlásában: a külképviseletek előtt sorban álló szavazni vágyók közül nem mindenkinek sikerült leadnia voksát. Elnökké választását követően Klaus Johannis nem titkolta: arra számít, hogy még a 2016 őszén esedékes általános választások előtt átrendeződnek a parlamenti erőviszonyok, és saját pártja körül szerveződik meg az új kormánytöbbség. A PNL február végén közzétette kormányprogramját, amellyel elsősorban a középosztályt akarja megerősíteni – mondja lapunknak a kolozsvári politológus.
Markó Béla, az RMDSZ 1993 és 2011 közötti elnöke kérdésünkre a PNL bizalmatlansági indítványáról kifejtette: sok mindenért lehet bírálni a bukaresti kormányt, de a választási reform miatt pont nem. Szerinte a körvonalazódó tervezet – jobb szervezéssel – lehetővé teszi, hogy minden külföldön élő, voksolni óhajtó román állampolgár személyesen leadhassa szavazatát. Hozzátette: az RMDSZ ellenzéki erőként azt sem teheti meg, hogy a bizalmatlansági indítvány ellen voksoljon. Markó kimondatlanul ugyan, de azt vetítette előre, hogy a magyar frakció tartózkodni fog, amennyiben a kormánybuktató indítvány nem egészül ki olyan témákkal, amelyeket az RMDSZ szerint is számon kell kérni a kormányon. Szerinte a román belpolitika percről percre változik, és nehéz megjósolni, mi lesz a jelenlegi kormány sorsa ősszel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!