Kereső toggle

Vatikáni ajándékkosár Abbásznak

„A béke angyala”: vita Ferenc pápa szavairól

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egy héttel azt követően, hogy fogadta Raúl Castro kubai elnököt, Ferenc pápa újabb – sokak szerint a morális tisztánlátás hiányáról tanúskodó – audienciát tartott. Ezúttal Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság (PH) elnökével találkozott, akit a „béke angyalának” nevezett. Bár vita indult arról, pontosan mit is mondott a pápa, a palesztinoknak szóló pünkösdi ajándékkosár így is bőséges volt: szerepelt benne szentté avatás és a virtuális palesztin állammal kötendő államközi egyezmény.

Május közepén jelentette be a Vatikán, hogy aláírásra kész a „Palesztinával kötendő államközi egyezmény”. Bár voltak, akik úgy értelmezték a közleményt, hogy a Szentszék ezzel ismerte el a „palesztin államot”, a hivatalos elismerés már több mint két éve, 2013 februárjában megtörtént. Ezt erősítette meg Federico Lombardi vatikáni szóvivő, aki szerint a „Szentszék államként ismeri el Palesztinát a (2012 novemberi) ENSZ szavazás óta”. A hivatalos vatikáni évkönyv már tavaly „a Palesztin Állam” képviselőjének nevezte a pápai államhoz delegált palesztin diplomatát.

Ezzel együtt a most tervezett dokumentum lesz az első, amelyben a Vatikán állami szintű gesztust tesz a Palesztin Hatóságnak. Mint jelezték, a kétoldalú szentszéki – palesztin vegyesbizottság már a dokumentum szövegének a véglegesítésén dolgozik. A Vatikán ezzel formálisan is Izraellel azonos szintre emeli kapcsolatait a palesztinokkal.

Ezt követően került sor a személyes – mintegy 20 percig tartó – vatikáni  találkozóra. A szívélyes esemény végén a felek szokás szerint megajándékozták egymást. Ekkor hangzott el Ferenc pápa kijelentése, amely bejárta a világsajtót. A The New York Times „A Vatikánban Abbászt a ‘béke angyalaként’ méltatták” című cikkében ezt írta: „Amikor a pápa a találkozójuk végén egy éremmel ajándékozta meg Abbász urat, a béke angyalához hasonlította őt, aki „megsemmisíti a háború rossz szellemét”. A pápa hozzátette: az emlékérem megfelelő ajándék, mert „Ön a béke angyala”.

A hírt villámgyorsan átvették mások is, köztük a BBC, a Fox, az NBC és a nagy hírügynökségek, köztük a Reuters és az AP is.

Az olasz sajtóban azonban eredetiben idézték a pápa szavait, amiből kiderül, hogy Ferenc nem tényként állította Abbászról, hogy a „béke angyala”, hanem lehetőségként. A pápa a La Stampa különkiadásaként megjelenő The Vatican Insider című magazinjában így idézi a pápa szavait: „Lei possa essere un angelo della pace” vagyis „Ön a béke egy angyala lehet”. A Szentszék hivatalos fóruma, a Vatikáni Rádió ráadásul meg sem említette a pápa állítólagos kijelentését, amiből úgy tűnik, ha el is hangzott feltételes formában a hasonlat, azt Ferenc nem kívánta hangsúlyozni.

Ezzel együtt Izraelben csalódással értékelték a vatikáni eseményeket, mind az állami elismerés megerősítését, mind pedig a Mahmúd Abbásznak tett személyes gesztust. Ez utóbbival kapcsolatban az izraeli lapok felidézik, hogy Abbász – akinek elnöki mandátuma már hat éve lejárt a PH élén – számos olyan gesztust tett a közelmúltban is, amellyel éppen nem a béke, hanem a terrorizmus iránti elkötelezettségét tanúsította. Engedélyezte például, hogy Ramallahban teret nevezzenek el az egyik leghírhedtebb palesztin terroristáról, Dalal al-Mughrabiról, aki a vezetője volt az 1978-as, úgynevezett „tengerparti mészárlás” során annak a terrorkommandónak, amely 38 izraelivel, köztük 13 gyermekkel végzett egy autóbuszon.

Az Abbász által vezetett PH – külföldi, köztük európai kormányoktól származó forrásokból – rendszeres havi fizetést ad a bebörtönzött palesztin terroristák családjainak. Hivatalos napilapja 2014 nyarán karikatúrával ünnepelte a három izraeli tinédzser elrablását és meggyilkolását. Az elmúlt hónapokban megszaporodott autós merényletek – amikor palesztin sofőrök hajtanak bele véletlenszerűen buszmegállókban vagy más forgalmas utcai szakaszokon a tömegbe – elkövetői szinte kivétel nélkül a Fatah és nem a Hamasz szervezetével álltak kapcsolatban.

Egy volt olasz politikus, a jelenleg már Jeruzsálemben élő Fiamma Nirenstein emlékeztet arra is, hogy Abu Mazen (ez Abbász mozgalmi neve) világossá tette: a Palesztin Államban nem élhetnek majd zsidók. Ez a zsidómentes állam megfelel a nácik által meghirdetett „Judenrein” koncepciónak. Közben a palesztinok továbbra is követelik, hogy Izrael a jelenlegi közel kétmillió palesztin arab lakosa mellé fogadja be az állítólagos négy-ötmillió menekültet is.

Ferenc pápa nem csak a terrorizmus támogatásáról és az állami szintű apartheidről hallgatott, amikor Abbásszal találkozott. Figyelmen kívül hagyta azt is, hogy a nemzetközi jog alapján nem létezik „palesztin állam”. A hivatkozott ENSZ-szavazás is csupán „nem tag megfigyelői státust” ajánlott fel a Palesztin Hatóság képviselőjének. A vitatott elismerések az egyes tagállamok egyéni döntései voltak, amelyek az irányadó nemzetközi jog (elsősorban az államok jogairól és kötelezettségeiről szóló 1933-as, úgynevezett Montevideói Egyezmény) értelmében nem hoztak létre új entitást, függetlenül attól, hogy hány ország ismerte el egyoldalúan a „palesztin államot”.

A nemzetközi jog által megkívánt minimális feltétel, hogy egy állam rendelkezzen (1) állandó lakossággal, (2) pontosan meghatározott területtel, (3) legitim kormánnyal, (4) és képes legyen államközi kapcsolatokat létesíteni más államokkal. Ezek a feltételek részben vagy teljes egészében hiányoznak a PH esetében, ezért Izrael „elhamarkodottnak” és „kontraproduktívnak” tekinti a virtuális palesztin állam egyoldalú elismerését a Vatikán részéről.

Olvasson tovább: