Kereső toggle

Vallásszabadság  helyett LMBTQ-jogok

Ez lesz az elnökválasztás fő ütközőpontja?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Bojkottot hirdettek melegjogi csoportok Arkansas és Indiana állam ellen, mivel azok republikánus kormányzói olyan törvényjavaslatokat írtak alá, amelyek megvédték volna azokat, akik lelkiismereti okból nem akarnak közreműködni homoszexuális esküvőkön. A kormányzók végül a heves tiltakozások miatt módosíttatták a javaslatokat.

Arkansas kormányzója visszaküldte módosításra azt a törvényjavaslatot, amelynek alapján a vállalkozások lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadhatták volna a melegpárok igényeinek a kiszolgálását. A kritikusok azzal érveltek, hogy ez diszkrimináció lenne. Hutchinson kormányzó ugyan eredetileg alá akarta írni a törvényt, azonban a Wal-Mart és az Apple is tiltakozott a javaslattal szemben, továbbá melegjogi csoportok, illetve New York és Connecticut államok bojkottot hirdettek Arkansas ellen. Az erős nyomás hatására Arkansas és Indiana kormányzója szinte egy időben dolgoztatta át a lelkiismereti szabadságot védő rendelkezéseket, tartva az államukat érintő gazdasági következményektől.
A módosított törvényekbe belekerült a homoszexuális párok diszkriminációjának tilalma, vagyis ezentúl senki nem utasíthatja vissza az üzletkötést a másik fél „bőrszíne, vallása, származása, életkora, nemzetisége, mozgássérültsége, neme, szexuális orientációja, nemi identitása vagy az Egyesült Államokban teljesített katonai szolgálata” miatt. Szintén fontos része a módosításnak, hogy megtiltja a vállalkozásoknak bizonyos személyek kiszolgálásának az elutasítását, viszont az egyházak, a nonprofit vallási szervezetek és az egyházakhoz köthető iskolák kivételt képeznek a rendelkezés alól, vagyis a jövőben is védelmet élveznek, ha diszkriminációs vádakkal beperelik őket, mert például nem hajlandóak megszervezni egy homoszexuális pár esküvőjét.
Az új szöveget mind melegjogi, mind konzervatív körökben bírálták. Előbbiek továbbra is kritizálják amiatt, hogy nem tartalmazza védett csoportként az LMBTQ-t.
A leszbikusokat, homoszexuálisokat, biszexuálisokat és transzneműeket védő legnagyobb amerikai szervezet, az Emberi Jogok Kampánya szerint pedig jó, hogy megtörtént a módosítás, de mégsem teljesen elégedettek, mert szerintük még mindig lehet diszkriminációra használni. Maga Hillary Clinton is ellenérzésének adott hangot Twitter-üzenetében, mert szerinte a törvények „túlmennek a vallás védelmén, és megengednék a diszkriminációt az LMBTQ ellen”.
Az Apple nyíltan homoszexuális vezetője, Tim Cook szintén kifogásolta a vallásszabadságot védő rendeleteket, mert attól tart, hogy azok veszélyeztetik az emberi méltóságot, a gazdasági növekedést és a munkaerőpiacot.
A celebvilág sem hagyta szó nélkül az indianai törvényt: a legkeményebben Rihanna fogalmazott a March Madness zenei fesztiválon adott koncertje alatt, amikor „bullshitnek” nevezte a rendelkezést; Miley Cyrus pedig nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illette Mike Pence indianai kormányzót, és „védjük meg az LMBTQ-s indianai lakosokat” feliratú pólót viselt.
Viszont a konzervatív körök sem teljesen elégedettek, bár végül is támogatták a módosítást. Josh Millet republikánus képviselő például azért kritizálta Hutchinson arkansasi kormányzót, mert ígérete ellenére nem írta alá az eredeti törvénytervezetet, és „nem volt hajlandó határozottan állást foglalni” a kérdésben. Bart Hester arkansasi szenátor pedig úgy kommentálta a történteket, hogy a
keresztények kötelezése arra, hogy asszisztáljanak a homoszexuális esküvőkön hasonló ahhoz, mint ha arra kérnének „egy zsidó péket, hogy tegyen egy süteményre horogkeresztet”. „Az sem lenne fair” – tette hozzá Hester.
Arkansas és Indiana mellett egy tucat másik állam is tervez hasonló törvényt, melyekkel azt a folyamatot próbálják visszafordítani, hogy az utóbbi időben több bírósági ügyben is engedélyezték az azonos neműek házasságát, és elmarasztalták azokat, akik nem akartak részt venni a szervezésben. Ráadásul az amerikai Legfelsőbb Bíróság még idén legalizálhatja a homoszexuális házasságot az egész Egyesült Államokban, így nem meglepő, hogy 14 másik állam is az arkansasihoz hasonló törvény elfogadásán dolgozik.
A konzervatív és melegjogi csoportok legutóbbi összecsapása a demokraták és a republikánusok közti csata egy újabb epizódjának is tekinthető, hiszen Hillary Clintonnal szemben Jeb Bush, Marco Rubio és Ted Cruz republikánus elnökjelölt is határozottan kiállt a vallásszabadság és a lelkiismereti szabadság értékeinek fontossága mellett. Az egyes államokban zajló politikai csatározások azonban már a jövő évi amerikai elnökválasztásra is előremutatnak, ugyanis elemzők szerint a legfontosabb vitatémák a vallásszabadság, a tolerancia és az LMBTQ-jogok lesznek.

Olvasson tovább: