Kereső toggle

Putyin támogatása milliókat ér

A francia Nemzeti Front orosz milliói

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Több ezer dokumentumot szivárogtatott ki a múlt héten egy orosz ellenzéki csoport az „Anonymus International” weboldalán keresztül – írja a Mediapart nevű francia hírportál. A napvilágra kerülő információk alapján a francia Nemzeti Front azért kaphatott tavaly szeptemberben egy kilencmillió euró összegű orosz hitelt, mert előzőleg támogatta a Krím annektálását.

A feltételezés alapjául azok az SMS-ek szolgálnak, amelyeket egy Kreml-tisztségviselő, Timur Prokopenko és egy Putyin-párti, Dél-Franciaországban élő orosz, bizonyos „Kosztya” váltott egymással az elmúlt év márciusában – állítja a Le Monde című francia napilap.
Az üzenetekből kiderül például, hogy 2014. március 10-én, hat nappal a krími népszavazás előtt Prokopenko bőszen az iránt érdeklődik, hogy Marine Le Pen meg tudna-e jelenni az eseményen – mint „megfigyelő”. Másnap érkezik „Kosztya” válasza: éppen az önkormányzati választási kampány zajlik, de „ma vagy holnap a Nemzeti Front hivatalosan állást foglal a Krímmel kapcsolatban”. A két fél ezután „finanszírozási” kérdésekről tárgyal, olyan személyeket említve, mint az orosz külügyminiszter-helyettes vagy Florian Philippot, a Nemzeti Front alelnöke. Március 17-én Marine Le Pen bejelenti, hogy a krími népszavazás eredménye „vitathatatlan”. Az örömhírt „Kosztya” megosztja Prokopenkóval: „Marine Le Pen hivatalosan elismerte a krími népszavazás eredményét!” Mire a Kreml-tag így válaszol: „Nem múlta alul az elvárásainkat ;)”. „Meg kell hálálnunk valahogy a franciáknak. Ez fontos” – szögezi le „Kosztya”. „Igen. Szuper!” – helyesel Prokopenko.
A francia szélsőjobb elnöke április 12-én Moszkvába látogatott, hogy találkozzon a duma elnökével, Szergej Nariskinnel. A dolog pikantériája, hogy pár nappal később az apja, Jean-Marie Le Pen vezette Cotelec kétmillió eurót kapott egy „orosz tőkéjű ciprusi vállalattól” – teszi hozzá a Mediapart. (A cég tulajdonosa egyes források szerint egy volt KGB-ügynök.) Szeptemberben pedig kilencmillió euró érkezett a Nemzeti Front részére a moszkvai Első Cseh–Orosz Banktól. Mindezt azzal indokolta Marine Le Pen, hogy egy francia bank sem volt hajlandó kölcsönt adni pártjának. A hitelügylet lebonyolításában egyébként az a Jean-Luc Schaffhauser működött közre, aki „megfigyelőként” részt vett a szakadár délkelet-ukrajnai Donyeckben és Luhanszkban megtartott novemberi választásokon.
Le Pen, aki szerint Putyin „az európai civilizáció értékeinek” védelmezője, továbbra is tagadja, hogy politikai okok húzódnának a háttérben, sőt állítása szerint kész arra, hogy bebizonyítsa: 2014 márciusában próbált felvenni hitelt egy abu dzabi banktól, sikertelenül. A párt pénztárnoka, Wallerand de Saint-Just a tudatlanság leplébe burkolózik:  „Nem tudom, hogy kicsoda Prokopenko. Semmi közöm sincs Marine Le Pen nemzetközi állásfoglalásaihoz. Én csak a bank technikai személyzetével találkoztam” – nyilatkozta a Le Monde-nak.
Moszkvában mindenesetre senki sem gondolja, hogy a tranzakció a Kreml jóváhagyása nélkül történt volna meg – adta hírül a Kommerszant orosz napilap. A Mediapart pedig úgy véli, orosz hitelek sorát nyitotta meg a közel tízmilliós összeg, a Nemzeti Front elnökének becslése alapján ugyanis összesen negyvenmillió euró szükségeltetik a 2017-es francia elnökválasztási kampány finanszírozásához.

Olvasson tovább: