Kereső toggle

Merénylet megrendelésre

Meglőtte magát, majd lebukott az algériai terrorista

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Párizs környéki templomok ellen tervezett merényletet az az algériai egyetemista, akit a francia rendőrség a múlt héten tartóztatott le. Sid Ahmed Ghlam a tavalyi év során radikalizálódott és egy eddig azonosí-tatlan szír férfitól kapta a megbízást a templomok elleni terrortámadásra. Bár a titkosszolgálat jó ideje figyelte a 24 éves egyetemistát, a letartóztatásra későn került sor, Ghlam ugyanis Villejuifben meggyilkolt egy fiatal nőt.

Sid Ahmed Ghlamot Párizs 13. kerületében, az utcán tartóztatta le a terrorelhárítás, egy golyóval a lábában, erősen vérző állapotban. Az algériai diák először azt állította, hogy megtámadták, de a rendőrök visszakövették a vérnyomokat az autójáig, amelyben egy Kalasnyikovot és egy Sig Sauer automata pisztolyt találtak. A terrorelhárítás felkutatta a diák kollégiumi szobáját is, ahol egy egész fegyver-arzenált találtak, Kalasnyikovokat, automata fegyvereket, valamint golyóálló mellényeket. A kutatás során a szobában dzsihádista zászlót és irodalmat, valamint hamis útleveleket is találtak. Mindezek alapján a terrorelhárítás számára hamar kiderült, hogy a számítástechnikát tanuló egyetemista a Párizs környéki Villejuifben található templomok ellen tervezett merényleteket. A rekonstruált történet alapján Ghlam egy szíriai férfival tartotta a kapcsolatot, aki a merényleteket „megrendelte” tőle. A férfi levelezéséből az is kiderül, hogy még nem érezte magát készen a merényletekre, ennek ellenére végül mégis gyilkolt. Múlt vasárnap reggel Párizs egyik külvárosában, Villejuifben három lövéssel megölt egy fiatal nőt. A fitnesz-edzőként dolgozó Aurélie Chatelain-t járókelők találták holtan az autójában. A rendőrség először teljesen tanácstalan volt a gyilkosság indítékát és kivitelezését illetően. Ghlam letartóztatását követően azonban a DNS-vizsgálatok órákon belül igazolták, hogy Aurélie Chatelain meggyilkolásának helyszínén az ő vérét is megtalálták a nyomozók.
Bernard Cazeneuve belügyminiszter szerint Aurélie Chatelain véletlenül lett áldozata a merényletre készülő férfinak. A rendőrség szerint Ghlam valószínűleg el akarta rabolni a fiatal nő autóját, és ezért lőtt rá. A dulakodás során maga is megsérült, emiatt hívta a mentőket, azt állítva, hogy megtámadták. A mentősök értesítették a rendőrséget, akik viszont gyorsan kiderítették, kivel állnak szemben, a belföldi titkosszolgálat (DGSI) ugyanis már 2014 tavasza óta figyelte Sid Ahmed Ghlamot – a Liberation nevű lap szerint viszont túl távolról. A lap szerint a titkosszolgálat tudott arról, hogy Ghlam a Facebookon kereste a lehetőséget, hogy a szíriai dzsihádistákhoz csatlakozzon. Idén februárban tíz napot töltött Törökországban, ezért a DGSI kérdőre is vonta az algériai férfit, aki azt állította, hogy turisztikai céllal látogatott az országba. A Liberation információi szerint Ghlamnak S kódjelű aktája volt a titkosszolgálatnál –  ebbe a körbe tartoznak a terroristaaspiránsok, a szélsőbalos és szélsőjobbos aktivisták, valamint a különböző bandák tagjai. A tizenhat veszélyességi fokozatot tartalmazó skálán Ghlam a gyilkosság előtt a tizenharmadik szinten volt; az összehasonlítás kedvéért: Mohammed Merah-t, a toulouse-i terroristát az ötödik veszélyességi szintre sorolták. Bernard Cazeneuve belügyminiszter szerdán este a TF1 csatornán adott interjúban megvédte a titkosszolgálatot, kijelentve, hogy „a DGSI mindent megtett, amit tudott”.
A hétvégén letartóztattak három férfit, akik nagy valószínűséggel tettestársai voltak az algériai egyetemistának. Közülük ketten szintén már korábban is a rendőrség látókörébe kerültek. A három tettestárs közül az egyik látta el fegyverekkel Ghlamot; őt is a DNS-analízis buktatta le, a rendőrség tőle származó nyomokat talált ugyanis Ghlam autójában.  
A rendőrség két napra letartóztatta Ghlam barátnőjét is, aki két éve tért át iszlám hitre, burkát viselt és zárt ruhákat. A nő saját bevallása szerint hozzá akart menni a terrorizmussal gyanúsított férfihez, amit azonban annak családja erősen ellenzett, mivel az asszonynak már van két kisgyermeke. A házkutatás során a rendőrség a nő lakásán nagy mennyiségű digitális adatot, titkosított beszélgetéseket talált, így abban reménykednek, hogy újabb nevek és tettestársak kerülnek elő; a nőt két nappal később szabadlábra helyezték.
A hétvégén Caudryban – ahonnan Aurélie Chatelain származott – mintegy háromezer ember vonult fel a fiatal nőre emlékezve, rózsákkal és tulipánokkal – ezek voltak ugyanis Aurélie kedvenc virágai. A felvonulás a polgármesteri hivatal elől indult, ahol már napokkal ezelőtt kifüggesztettek egy hatalmas zászlót, rajta Aurélie Chatelain arcképével. A rendezvényen Guy Bricout polgármester elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy még most sem lehet tudni Aurélie halálának pontos körülményeit. A polgármester felháborodásának adott hangot, amiért neves ügyvédek jelentkeztek a terrorista Sid Ahmed Ghlam védelmére.
Mindeközben a rendőrség megerősítette a villejuifi templomok védelmét: az oldalsó bejáratokat szombaton bezárták, és robbanóanyagok felkutatására kiképzett kutyákkal vonultak fel.

Olvasson tovább: