Kereső toggle

Megbékélési politika vagy konfliktusgerjesztés

Marosvásárhelyi vita az utcanévtáblákról

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

 Etnikai feszültségek gerjesztésével vádolja a marosvásárhelyi rendőrség a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) önkénteseit, akik kétnyelvű utcanévtáblákat helyeztek el a város több pontján. A rendőrség parancsnoka a törvények még szigorúbb betartását ígéri.

Valentin Bretfelean rendőrparancsnok sajtótájékoztatón elmondta, hogy éppen március 20-án, a marosvásárhelyi véres román–magyar összecsapás 25. évfordulóján érték tetten az egyesület két önkéntesét, akikre ötezer lej bírságot róttak ki utcanévtáblák engedély nélküli kihelyezéséért. Bretfelean szerint az általa vezetett hatóság illetékesei megfelelően jártak el, mivel a törvény értelmében csakis a helyi hatóságok vagy az önkormányzat engedélyével rendelkező szervezetek helyezhetnek ki feliratokat. A CEMO nem helyhatóság, és nem is rendelkezik a helyhatóság engedélyével – állapította meg.
Bretfelean elismételte továbbá azt a napokban már többször elhangzott kijelentést, mely szerint a városháza már a múlt év végén elkezdte a hivatalos kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezését, és négy utcára már ki is kerültek ezek a táblák. A parancsnok elmondása szerint eddig mintegy negyven ingatlan tulajdonosának adtak 48 órás haladékot a törvénytelenül kihelyezett tábla eltávolítására, az akció azonban folytatódik. A felszólításnak nem engedelmeskedők pedig 30-50 ezer lej közötti bírságra számíthatnak – idézte honlapján a rendőrfőnököt a marosvásárhelyi rádió.
Az esetről a megbírságolt Barabás Miklós és Kincses Előd ügyvéd számolt be egy marosvásárhelyi sajtótájékoztatón. Barabás Miklós lapunknak telefonon elmondta: az elmúlt hetekben mintegy 80 kétnyelvű utcanévtáblát helyeztek ki Marosvásárhelyen olyan épületek utcafrontjára, amelyek tulajdonosai korábban beleegyeztek ebbe. Március 20-án igazoltatta őket a helyi rendőrség járőre, a bírságolási jegyzőkönyvet pedig április elején kapták kézhez. Kincses Előd elmondta: mindkét bírságolási jegyzőkönyvet megtámadták a marosvásárhelyi bíróságon, és hatalommal való visszaélés miatt büntetőfeljelentést is tettek a helyi rendőrség parancsnoka, Valentin Bretfelean és az ügyben eljáró két rendőr ellen.
Az RMDSZ minősíthetetlennek tartja a marosvásárhelyi rendőrség fellépését a kétnyelvű utcatáblák ellen – nyilatkozta az MTI-nek Kovács Péter. A szövetség főtitkára szerint az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének jogi védelmet kell biztosítania azok számára, akiket a helyi rendőrség meghurcolt az ügyben, és politikai eszközökkel el kell érnie, hogy a városban mindenhová kikerüljenek a kétnyelvű táblák.
Lapunk megkereste az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetét, akik szerint a folyamat már a jövő évi önkormányzati választási kampány nyitánya. Soós Zoltán önkormányzati képviselő szerint a Marosvásárhelyen évek óta hangoztatott „megbékélési politika” hamis, az ennek leple alatt gerjesztett etnikai konfliktusok miatt pedig nem fejlődik a város. Ezért minél előbb fel kell oldani az etnikai feszültségeket, mivel a várost továbbra is elkerülik a befektetők. Soós szerint a kétnyelvű táblák kihelyezésére van közigazgatási, jogi, politikai lehetőség, aminek a végrehajtását sajnos 2001 óta halasztgatják. Ez a szándékos időhúzás hozzájárult a jelenlegi elégedetlenség és az abból kinövő feszültség kialakulásához. A hivatal már meghirdette a közbeszerzést, így nemsokára kötelezően ki kell helyeznie a táblákat – állítja Soós Zoltán.

Szekusból hekus

Sajtóértesülések szerint az ötvenedik életévén túl lévő, jogász végzettségű Valentin-Constantin Bretfelean elég színes múltat tud maga mögött, ráadásul a marosvásárhelyi rendőrség vezetőjeként kimondottan élen jár és járt a magyarellenes megnyilvánulásokban. A főtér.ro portál által összegyűjtött adatok szerint a parancsnok neve szerepel a Gazeta de Maramures című napilap hasábjain az egykori szekusokat leleplező, több mint tíz évvel ezelőtt megjelent írásban. Eszerint Bretfelean 2001-ig a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) Máramaros megyei osztályát vezette őrnagyi rangban, 1989 előtt pedig a Securitate tisztje volt. A lap szerint Bretfeleant súlyos szabályzatsértés miatt állították az SRI fegyelmi bizottsága elé, majd szankciók nélkül menesztették. Ezt követően lett a marosvásárhelyi rendőrség helyettes ügyvezető igazgatója, majd vezetője. A Főtér ugyanakkor egy kisebb összesítőt is készített a parancsnok közelmúltbeli viselt dolgairól, a Lakó Péterfi Tünde civil aktivista elleni, másfél évvel ezelőtti bírságtól az EMNT-re a székely zászló használatáért kiszabott tetemes bírságokon keresztül egészen a március 10-ei, székely szabadság napjára tervezett marosvásárhelyi felvonulás betiltásában betöltött szerepéig. A marosvásárhelyi önkormányzatnak alárendelt helyi rendőrség reklámnak tekintette a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) önkéntesei által kihelyezett kétnyelvű utcanévtáblákat, és egyenként ötezer lejes bírságot rótt ki a két tetten ért önkéntesre.

Olvasson tovább: