Kereső toggle

Le Pen kontra Le Pen

Családi leszámolás

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Fegyelmi eljárást kezdeményezett apja ellen Marine Le Pen, a francia szélsőjobboldali párt, a Front National (FN) vezetője azt követően, hogy apja két egymást követő interjúban vállalhatatlan kijelentéseket tett. Elemzők szerint most jött el az idő Marine Le Pen számára, hogy leszámoljon apja politikai örökségével, és végérvényesen megszabaduljon az FN tiszteletbeli elnökétől.

Jean-Marie Le Pen nem először váltott ki megdöbbenést a francia és a tágabb európai közvéleményben otromba eszmefuttatásaival. Több alkalommal ítélték el gyűlöletbeszéd, rasszizmus és holokauszttagadás miatt. A legismertebb eset a „Részletkérdés” néven elhíresült botrány, amelynek során Le Pen a gázkamrák létezésével kapcsolatban az RTL Grand Jury című műsorában kifejtette: nem tagadja a gázkamrák létezését, de nem ismeri a részleteket. „Nem tanulmányoztam a kérdést, de azt gondolom ez csak egy részletkérdés a második világháború történetében.”
A műsorvezető megdöbbenését látva megismételte, hogy ez „csupán” arról szolgál részlettel, hogy azok a személyek hogyan haltak meg. Pár nappal később a francia Nemzetgyűlésben egy sajtómegbeszélésen fejtette ki Le Pen, hogy nemcsak a gázkamrákban haltak meg emberek a háború során. Sőt mi több, Churchillnek a második világháborúról szóló emlékirataival próbálta bizonyítani igazát, azzal érvelve, hogy a több száz oldalas könyvben egyáltalán nincs szó a gázkamrákról. Le Pent e kijelentései miatt több mint egymillió frank – mai értéken több mint 180 ezer euró – megfizetésére kötelezte a bíróság.
Közel tíz évvel később a „Részletkérdés” botrány megismétlődött: az Európai Parlament felfüggesztette Le Pen képviselői mentességét, hogy egy német bíróságon feleljen a Republikaner nevű szélsőjobboldali párt sajtótájékoztatóján mondottakért. Le Pen itt újra a tíz évvel korábbi eszmefuttatását ismertette: „Ha veszünk egy ezeroldalas könyvet a második világháborúról, mindössze két oldal szól a koncentrációs táborokról és 10-15 sor a gázkamrákról. Ezért mondom azt, hogy ez csak egy részletkérdés.” 1999-ben egy müncheni bíróság emiatt újfent pénzbírságra ítélte a pártvezért, mivel „kijelentéseivel kisebbíteni próbálta a holokauszt tényét, amely hatmillió zsidó halálát okozta”.
Jean-Marie Le Pen személye mellesleg nemcsak
a holokauszt tagadása, a gyűlöletbeszéd és a rasszizmus miatt osztotta meg a francia közvéleményt, hanem az algériai háborúban játszott szerepe miatt is.
A pártvezér ejtőernyős hadnagyként vett részt a nyolc évig tartó háborúban, ahol több francia lap – a Le Canard Enchainé, a Liberation és a Le Monde – beszámolója szerint háborús bűnöket, elsősorban kínzásokat követett el. Le Pen rágalmazási pert indított a szóban forgó lapok ellen, de ezek mindegyikét elvesztette; a Le Monde az eljárás során tanúkat sorakoztatott fel, akik azt vallották, hogy Le Pen kínzásokban vett részt. (Az algériai háború utáni amnesztia miatt viszont ezekért a bűnökért nem vonható felelősségre.)
A közelmúltban, mintha csak a lányát akarná bosszantani és megakadályozni abban a fordulatban, amellyel Marine Le Pen jelentősen konszolidálta a Front Nationalt, Jean-Marie Le Pen szinte az összes jelentős, súlyosan megosztó állítását megismételte. Először egy tévéinterjúban, a BFM TV számára ismételte meg, hogy nem bánja a „Részletkérdés” botrányban tett kijelentéseit, és továbbra is azt gondolja, hogy a gázkamrák léte csupán egy történelmi részletkérdés. Marine Le Pen pár órával később az Europe1 rádióban jelezte, hogy „újfent nem értek egyet Jean-Marie Le Pennel, sem a tartalom, sem a forma tekintetében”. Jean-Marie Le Pen azonban nem hagyta annyiban a dolgot, és a szélsőjobboldali hetilapban, a Rivarolban üzent a lányának: „Csak a sajátjaid árulhatnak el”.
Az FN tiszteletbeli elnöke ezt követően megvédte a nácikkal kollaboráló Vichy-rendszert vezető Pétain marsallt: „Sohasem tartottam őt árulónak. Túl keményen bántak vele a felszabadulás után.” Le Pennek azonban volt mondanivalója a jelenről is: „Bevándorlók irányítják az országot és bevándorlók gyermekei, minden szinten” – egyértelműen a spanyol származású Manuel Valls miniszterelnökre utalva. „Milyen kapcsolat fűzi őt Franciaországhoz?” – tette hozzá.
Az interjú övön aluli ütés volt Marine Le Pennek, akinek elnöki ambícióit veszélyeztetheti a Front National korábbi hangvételének felelevenítése, úgyhogy múlt csütörtökön a legnagyobb francia kereskedelmi tévé híradójában jelentette be, hogy fegyelmi eljárást indít az apja ellen. Marine Le Pen a TF1- interjú során nem győzött elhatárolódni a párt alapítójától és több évtizeden keresztüli vezetőjétől,
kifejtve, hogy „régi és alapvető nézeteltéréseim vannak Jean-Marie Le Pennel”. Ezek a nézeteltérések már néhány éve a felszínen is tetten érhetőek: 2011-ben, amikor Marine Le Pen kizárt egy párttagot az FN-ből, mert egy náci zászló előtt heil Hitler kézmozdulattal tisztelgett, az apja figyelmeztette, hogy elhamarkodta a döntést. Bulvárlapok szerint sokkal valóságosabb szakításra került sor tavaly ősszel, amikor Marine Le Pen elköltözött apja birtokáról, ahol egy különálló házban lakott, mert Jean-Marie Le Pen dobermanja megölte kedvenc cicáját.
Bár sokan úgy vélik, hogy az FN befolyásos emberei, az aktivisták és a szavazók is inkább egyetértenek Jean-Marie Le Pen szavaival, egy friss Ifop-felmérés szerint ez nem így van. A felmérés szerint a párt szimpatizánsainak 67 százaléka szeretné, ha a párt korábbi vezére távozna az FN-ből, 74 százalékuk pedig úgy véli, hogy Le Pen médiaszereplései inkább hátrányt jelentenek, mint előnyt. Ezt a véleményt osztja a párt alelnöke, Florian Philippot, aki azt üzente a Twitteren, hogy „a Jean-Marie Le Pennel való politikai szakítás immár teljes és végleges”.

Olvasson tovább: