Kereső toggle

Kemény menet várhat Hillary Clintonra a republikánusokkal szemben

Startvonalon

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Sorakoznak a versenyzők a 2016-os amerikai elnökválasztási küzdelem rajtvonalánál. A republikánus párt felhozatala meglehetősen színesnek ígérkezik: eddig Ted Cruz, Rand Paul és Marco Rubio jelentette be hivatalosan indulását. A demokratáknál egyelőre egy jól ismert és visszatérő versenyző van: Hillary Clinton. Az egykori First Lady már eddig is nagy karriert futott be, de legnagyobb vágya, hogy az Egyesült Államok első női elnökeként térjen vissza a Fehér Házba, még nem teljesült. Ennek eléréséért a volt külügyminiszter teljes erőbedobással dolgozik. Első kampányvideójában a hétköznapi amerikaiak bajnokaként akarja elfogadtatni magát, amelynek „elmaradhatatlan” kelléke volt egy meleg pár is.

Sokéves tapasztalat, széleskörű ismertség és stabil anyagi háttér – ezekből próbál előnyt kovácsolni Hillary Clinton a jövő évi elnökségi küzdelem során, amely talán az utolsó próbálkozása lehet a Fehér Házba való visszaköltözéshez. Igaz, most az Egyesült Államok első számú vezetőjeként szeretne egykori lakóhelyére visszatérni. Az biztos, hogy rutinos versenyzőnek számít, hiszen 1991 óta – amikor férje, Bill Clinton úgy döntött, hogy elindul az elnökségért – az amerikai közélet fontos szereplője. Aktív szerepet vállalt férje kormányzatában, majd amikor Clinton két elnöki ciklusa véget ért, New York államot képviselte a Szenátusban. Ezzel ő lett az Egyesült Államok első First Ladyje, aki bekerült az amerikai törvényhozás felsőházába. Nem szokványos karrierje folytatódott azután is, hogy a 2008-as, elnökségért vívott küzdelemben alulmaradt Barack Obamával szemben. Legyőzőjének kormányában ugyanis külügyminiszteri posztot vállalt.    
Ugyanakkor ismertsége nemcsak előnyökkel, hanem hátrányokkal is járhat a számára. Nem javítja az esélyeit az Obama-kormányzatban való részvétel, például ahogy a külügyi tárca vezetőjeként a bengázi amerikai konzulátust ért terrortámadást kezelte. De a „régebbi” szerepvállalásaiból sem biztos, hogy sok hasznot húz. Szakértők úgy vélik, a 2016-os kampány a jövőről fog szólni, a 67 éves Hillary Clintont pedig általában az 1990-es évekkel és férje elnökségével hozzák összefüggésbe. Ha megválasztanák, akkor ő lenne az Egyesült Államok második legidősebb vezetője, amivel nem éppen a generációváltást jelképezi. Az egykori külügyminiszter azonban úgy gondolja, ebből a skatulyából ki tud törni, mégpedig 35 éves kampánymenedzsere segítségével. A több hónapos alapos előkészületek ellenére sem sikerült azonban zökkenőmentesen az indulás. Clinton a közelmúltban kínos helyzetbe került amiatt, hogy külügyminiszterként magán e-mailt használt a hivatalos helyett, ami nem szabályos. Magyarázkodni kényszerült azok miatt az adományok miatt is, amelyeket külföldi országoktól kapott a család jótékonysági alapítványa.
A demokrata párton belül azonban egyértelmű, hogy stabil támogatottsággal rendelkezik. A CBS News februári felmérése szerint a demokraták 81 százaléka elképzelhetőnek tartja, hogy Clintonra szavazzon. Ennek egyik oka, hogy sokan szeretnének már nőt látni az Egyesült Államok élén. Mások viszont azért voksolnának rá, mert nem látnak jobb alternatívát a párton belül. Úgy tűnik, Hillary Clintonnak nem lesz komoly demokrata kihívója. A lehetséges indulók között Maryland korábbi kormányzója, Martin O’Malley és Virginia volt szenátorának, Jim Webbnek a neve merült fel. Azonban Clinton tanult a 2008-as kampányból, amikor szintén nagy esélyesként indult, végül pedig legyőzte Obama. Ezért most semmit sem akar a véletlenre bízni.
Clinton a hétköznapi amerikaiak képviselőjeként akarja magát pozícionálni, kihasználva, hogy édesanya és nagymama egyben, aki ismeri az átlagemberek kihívásait. Központi üzenete a középosztály gazdasági helyzetének javítása, a bérek emelése és a jövedelmi különbségek csökkentése lesz. Azonban ez sem lesz egyszerű feladat egy olyan személy számára, aki évtizedek óta nem átlagos életmódot él, nem is beszélve arról, hogy a Clinton család vagyona sem nevezhető átlagosnak.
A kampánystáb fontos szerepet szán Bill Clintonnak is, de arra nagyon akarnak ügyelni, hogy a volt elnök és felesége összehangoltan folytassák a Fehér Házért való küzdelmet. 2008-ban ugyanis Bill Clinton megjegyzéseivel több esetben felesége helyett inkább magára vonta a figyelmet. Obama háborúellenes álláspontját például a „legnagyobb mesének nevezte, amit valaha hallott”. Ezzel óriási felháborodást keltett az afro-amerikaiak körében, akik úgy értelmezték, hogy megjegyzésével arra célzott, hogy Obama jelöltsége csupán fantázia. Hillarynek azonban szüksége lesz a kampányban férjére, akit többen az egyik legkiemelkedőbb politikai stratégának és taktikusnak tartanak Amerikában. Az egykori elnök jó megfigyelőnek számít, alaposan tanulmányozza a jelölteket, és ismeri erősségeiket és gyengeségeiket. Hogy minél hatékonyabban kijátsszák a Bill Clinton-ütőkártyát is, a kampánystáb már a korai tervezésbe bevonta a volt elnököt, és elképzelhető, hogy egy vezető tanácsadó fog vele utazni. Feladata az lesz, hogy mindig felesége központi üzenetére emlékeztesse Bill Clintont. Hillary pedig férje nélkül fog kampánykörútjaira utazni, amitől stábja azt várja, hogy kilép Bill árnyékából.
Clinton első kampányvideója jól tükrözi, hogy Barack Obama elnöksége alatt mennyit változott az Egyesült Államok. A klipből nem hiányozhatott a melegházasság éltetése sem. A 2008-as kampány során még Obama is óvatos volt. Akkor még azt állította, hogy személyesen ellenzi az azonos neműek házasságát – nyilván ezzel akarta megnyerni a többnyire konzervatív értékeket valló színes bőrűek nagy tömegét. Később azonban megváltoztatta álláspontját, és a melegjogok „élharcosává” vált.
Ha sikerül elnyernie pártja jelölését, akkor Clinton kemény menetre készülhet a republikánusokkal szemben, akik a Kongresszus után a Fehér Házban is át akarják venni az irányítást.
A pártnál meglehetősen változatos felhozatal látható. Eddig három jelöltaspiráns jelentette be hivatalosan indulását. Elsőként Ted Cruz texasi szenátor, aki a párt legkonzervatívabb és legszókimondóbb indulója lehet. Ugyanakkor nem valószínű, hogy a centralista republikánusokat a maga oldalára tudja állítani, valamint anyagi bázisának megteremtése sem lesz egyszerű feladat.
Cruz után Rand Paul is beszállt az elnökségi versenybe. Kentucky szenátora meglehetősen egyedi jelöltje lehet a republikánus pártnak, némelyek egyenesen az Obama-irányzatnak tartják a GOP-n belül. Paul szinte ugyanúgy bírálja saját pártját, mint az elnököt. Úgy véli, mindkét párt a pusztulás útjára vezette az országot, megfosztották az amerikaiakat a polgári jogaiktól, és veszélybe sodorták a következő generációk pénzügyi és személyes biztonságát. Paul előnye az lehet, hogy széles körű politikai spektrumot képes megszólítani, de ellenfelei épp emiatt támadják: hogy túl sok különböző embernek akar egyszerre megfelelni. Többen leginkább külpolitikája miatt aggódnak, amelyet veszélyesen izolációsnak tartanak.
A mezőny legfiatalabb indulója Florida szenátora, Marco Rubio – ő a következő generáció vezetőjeként igyekszik magát bemutatni, aki egyesíteni tudná a republikánus párt különböző frakcióit, és gazdasági megoldásokkal rendelkezik a 21. századi kihívásokra.
Rubio várhatóan optimista üzenettel fog kampányolni, amelyben Amerika nagyságát fogja hangsúlyozni. Előnyeként említik fiatalságát – főleg annak fényében, hogy a republikánus párt már jó ideje nem tudta a fiatal szavazókat megszólítani. Rubio kubai–amerikai családból származik, és folyékonyan beszél spanyolul, ez pedig az egyre növekvő számú spanyol ajkú szavazók megnyeréséhez jöhet jól. A Szenátus Külkapcsolatok és Hírszerzési Bizottságának tagjaként a külpolitikai kérdésekben is a határozott fellépést támogatja. Ugyanakkor nagy riválissal rendelkezik Floridában Jeb Bush volt kormányzó személyében, aki várhatóan szintén hamarosan bejelenti indulását az elnökjelöltségért. Az biztos, hogy egykori mentora családi kapcsolatainak köszönhetően sokkal több pénzt tud majd gyűjteni a kampányhoz, mint ő.

Olvasson tovább: