Kereső toggle

Saját nácik, idegen nácik

Konzervatív fórumot tartott az európai szélsőjobb

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Konzervatív fórumot tartottak az orosz Rogyina (Haza) párt szervezésében Szentpéterváron az európai szélsőjobb tagjai. A fórum legfőbb témái a liberalizmus bukása és a második világháború után kialakult világrend válsága volt. Az európai politikusok kifejezték támogatásukat Putyin elnök politikája iránt, melynek leginkább meghatározó vonásai a „keresztény értékek védelme” és a második világháborúban a „fasizmuson aratott” győzelem. A gond csak az, hogy a jól hangzó témákat náci pártok képviselőivel, holokauszttagadó szélsőjobbosokkal és a Donbaszról hazaért szadista harcosokkal vitatták meg a mintegy ezerötszáz fős hallgatóság előtt.

A konzervatív értékek védelmében gyűltek össze a szentpétervári Holiday Inn szállodában az európai és orosz jobboldali radikális pártok képviselői. A másfél ezres konferencia szervezői és egyes előadói a Putyin elnök közvetlen munkatársaként tevékenykedő és kormányfőhelyettes Dmitrij Rogozin által alapított párt, a Rogyina tagjai voltak. Bár a hadiipari bizottság fejeként tevékenykedő politikus tagadta, hogy köze lenne a fórum szervezéséhez, pártjának munkatársai remek szervezőmunkát végeztek: a külföldi vendégek elszállásolásától az ellátáson át a programok gördülékeny lebonyolításáig mindenből kivették a részüket – ugyanakkor nem mulasztották el hangsúlyozni, hogy kizárólag magánemberként vesznek részt a rendezvényen, amelyet egy ismeretlen szponzor finanszírozott, nem az orosz állam.
A fórum előadói között volt Udo Voigt, a Német Nemzeti Demokrata Párt vezetője, amely vállaltan az NSDAP, a német náci párt utódja, valamint a bolgár Ataka képviselői és az olasz Forza Nuova tagjai. A brit abortuszellenes aktivista, Jim Dawson elmondása szerint a nyugati média agymosást végzett, amelynek következtében meggyűlölték Putyint, pedig Oroszország boldog lehet, hogy igazi férfi irányítja – szemben a feminin Obamával. Roberto Fiore, az olasz Forza Nuova előadója szerint, aki római származású, Oroszország a Római Birodalom igazi örököse, a harmadik Róma, amely a bizánci koronát örökölte. Fjodor Birjukov a szervezők részéről bejelentette, hogy ezzel egyetért, és elkötelezettek egy konzervatív forradalom mellett az ellen a néhány család ellen, amely a világot uralja.
Szentpétervári aktivisták antifasiszta tüntetést szerveztek a fórum ellen, plakátjaikon a következő feliratokkal: „Nincs szükségünk idegen nácikra, a sajátjainkkal sem tudunk mit kezdeni”. Az egyik szervező meg is jegyezte, hogy „keresi a szörnyű fasisztákat, de nem találja őket”. Pedig a görög Arany Hajnal vezetője, Nikolaos Michaloliakos gyilkosság gyanújával van őrizetben, Fiore pedig egy bolognai vasútállomáson történt robbantás miatt kényszerült elhagyni Olaszországot, amely egy szélsőjobboldali csoport tevékenységéhez kötődött.
A legtöbb felszólaló kifejezte a szolidaritását a kelet-ukrajnai felkelőkkel, a legabszurdabb felszólalás pedig a Fritz becenevű Alekszej Mihalkovhoz kötődik, aki nemrég jött haza a Donbaszról, az egyik önkéntes alakulat katonájaként. Ő arról híresült el, hogy egy kutyakölyköt a kamera előtt lefejezett, majd megsütötte és elfogyasztotta. Az oroszok védelmében harcoló férfi szerint a kereszténység zsidó vallás, ezért ő inkább az ősi szláv hitvilágot követi, és a ruszofób junta ellen harcol Ukrajnában.
Leonyid Volkov liberális politikus szerint a náciknak a második világháborúban nem sikerült bevenniük Leningrádot, ezeknek a „srácoknak” most igen.

Olvasson tovább: