Kereső toggle

Macedónia: Lehallgatott ország

Minden századik ember megfigyelés alatt állt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

 Macedóniában minden századik ember megfigyelés alatt állt, derül ki a Zoran Zaev ellenzéki vezető által heti rendszerességgel szivárogtatott lehallgatási aktákból. Ez még egy ilyen kis országban is jelentős terhet ró a titkosszolgálatokra, de a miniszterelnök unokaöccse által vezetett részlegek mindeddig derekasan állták a sarat. Kérdés, hogy ezt a botrányt túléli-e a hatalmon levő klán. Egyelőre azonban nincsenek országos méretű tiltakozások. Szakértők szerint ugyanis a lakosság valójában nincsen meglepve.

Macedónia, a volt Jugoszláv Köztársaság egyik utódállama nem csak nevében örököse a nagy elődnek. Míg fennállása alatt a jugoszláv titkosrendőrség 15 ezer embert tartott megfigyelés alatt, a mindössze 2 milliós Macedóniában 20 ezer embert hallgattak le évekig, jelentősen felülmúlva az egykori államalakulat eredményeit. Nikola Gruevszki miniszterelnök tagadja a vádakat, miszerint évekig összejátszott volna unokatestvérével, Szaso Mijalkóval, a titkosszolgálatok vezetőjével, és napi rendszerességgel kapott volna jelentéseket ellenzéki vezetők, külföldi diplomaták, vezető értelmiségiek lehallgatott beszélgetéseiről. A tények azonban erről árulkodnak, sőt ennél még többről is.
Február közepe óta Zoran Zaev, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt vezére heti rendszerességgel sajtótájékoztatón tár a nyilvánosság elé egy-egy új lehallgatott hangfelvételt, amelyek rendre súlyos visszaélésekről tanúskodnak. Az anyagokat a párt YouTube csatornáján is meg lehet hallgatni. A kormány álláspontja szerint manipulált felvételekről van szó, amelyek külföldi segítséggel készültek, és perrel fenyegetnek minden olyan médiumot, amely akár audio, akár kéziratos formában közli ezeket.
A kiszivárogtatott felvételek egyike szerint a titkosszolgálatok vezetője előre figyelmeztette az egyik televíziós csatorna vezetőjét, hogy a következő napon letartóztatják Ljube Boskoski egykori belügyminisztert, aki a kormányból kilépve saját pártot alapított. Mijalko még azt is tudni vélte, hogy a politikust illegális kampányfinanszírozásért nyolc évre fogják ítélni – bár ebben tévedett, mert végül csak hét évet kapott. Egy másik felvételen a beszélgetők azon viccelődnek, hogy jó lenne, ha Boskoskit kicsit „megdolgoznák” a börtönben. De szó esik bírók befolyásolásáról, különféle független szakértők kinevezésébe való beleszólásról és a kormánypárt ellen szavazó köztisztviselők elbocsátásáról is. Sőt, Zaev ígérete szerint a jövőben még etnikai kérdések is elő fognak kerülni, azaz olyan felvételek bukkanhatnak fel, amelyek az ország egynegyedét alkotó albán kisebbséget érintik érzékenyen.
Macedóniában csaknem egy éve teljes a megosztottság. Választási csalásra hivatkozva a szocialisták tavaly április óta bojkottálják a parlamenti üléseket. Január végén a rendőrség és Nikola Gruevszki meggyanúsították Zoran Zaevet, hogy külföldi titkosszolgálatok segítségével puccsot tervez a kilenc éve hatalmon lévő miniszterelnök ellen. Zaev ez után kezdte el szivárogtatni a birtokába került felvételeket. A kormány erre szintén nyilvánosságra hozott négy titkos felvételt, amelyek állítólag azt bizonyítják, hogy Zaev zsarolni próbálta a hatalmat, és külföldi kémszolgálatok bábja. Miután a felvételeket lehozta a macedón köztévé, Zaev azzal mentegetőzött, hogy a titkos találkozókon valójában csak dezinformálni próbálta a kormányt. A szociáldemokraták jelenleg a jobboldali kormány lemondását követelik. Támogatottságát bizonyítandó, Gruevszki március 15-én egy többezres kormánypárti menetet szervezett Szkopjéban.
Bár a helyzet régóta válságos, kérdés, hogy a szociáldemokrata párt ki tudja-e aknázni a lehallgatási botrányban rejlő lehetőségeket. Az utóbbi években ugyanis rendre rosszul szerepeltek a választásokon – bár ők az eredményeket a választók megfélemlítésével és a kormány csalásaival magyarázzák. A nemzetközi szereplők egyelőre távolról figyelik az eseményeket. Macedónia 2005 óta EU-tagjelölt, de a további tárgyalások rendre meghiúsulnak a görögök tiltakozása vagy más okok miatt. Az ország egyelőre a NATO-ba sem nyert még felvételt. Oroszország mindenesetre már bemozdult, és meglebegtette, hogy módosítja a jövőben gázvezetékei útvonalát, hogy azok Macedónián haladjanak át.

Olvasson tovább: