Kereső toggle

Csörög a bilincs Romániában

Nagyüzemi szinten a korrupció elleni harc

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Victor Ponta, Románia miniszterelnöke lett néhány napra az ügyvivő pénzügyminiszter, miután az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) letartóztatta a volt tárcavezetőt, Darius Valcovot. A DNA az új elnök, Klaus Iohannis hivatalba lépése óta magasabb fokozatba kapcsolt, és sorra viszi el a román politikai elit tagjait.

Az ügyészek előtt senki nem élvez védettséget: a napokban Traian Basescu volt elnököt idézték be az ügyészségre, ahol közölték vele, hogy vádat emelnek ellene fenyegetés és zsarolás ügyében. Az elmúlt évben a DNA szinte válogatás nélkül tartóztatta le a román politikai és gazdasági elit tagjait, és nem élveztek védelmet a vezető politikusok rokonai sem. A kérdés az, vajon mitől pörögtek fel az események a szomszédunkban. Találgatásból nincs hiány: washingtoni nyomás? Az új államfőnek való megfelelési kényszer? Biztosat senki nem tud, de a börtön árnyéka rávetült a teljes román elitre.
Mint egy szappanopera részeit, úgy várja a román közvélemény a legújabb híreket a DNA háza tájáról. A rendkívül népszerű szervezet szinte naponta áll elő új és újabb gyanúsításokkal a gazdasági elit, a kormányzati szféra, az önkormányzati rendszer és újabban a tudományos élet szereplőit idézve be kihallgatásra, aminek a végén általában előzetesbe kerül az illető. „A média természetesen ennek a folyamatnak a haszonélvezője, hiszen szinte erőfeszítés nélkül, mintegy tálcán kapja a szenzációt” – mondja lapunknak Kolumbán Gábor udvarhelyi politológus. Nagyüzemi módra váltott a korrupció-ellenes ügynökség, mióta új államelnöke van az országnak: mintegy varázsütésre szinte meglódultak az eddig lassú nyomozások, hívja fel a figyelmet a politológus. Azt persze senki nem állítja, hogy valóban van összefüggés, de az egybeesés feltűnő, és számos olyan ügy is van a jelenlegi vádemelések között, amelyekről évek óta hallani, de érdemben csak most lépett előre a vizsgálat.
Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor szerint „a reggeltől estig tartó bilincscsörgésen” túl a legnagyobb gond az, hogy nem lehet látni, merre halad Románia, teljes a bénultság a román politikai elitben. Az elmúlt három hónapban szinte lefagyott a kormányzati rendszer, megbénult az önkormányzati beruházási rendszer, és ezzel az ország rövidesen elveszíti a fejlődőképességét. A köztisztviselők nem mernek aláírni semmit, mert ha nincs aláírás, nincs felelősség, a fejlesztési pénzek sorsa eldöntetlen, mindenki fél – mondja Kelemen a Heteknek. Az elnök szerint a média felelőssége is nagy, hiszen szinte „balettszerű” lépésekkel járja körül az ügyeket, és egy irányba tereli az ország közvéleményét. Szinte tapintható a római cirkuszi aréna hangulata esténként, amikor az újabb bejelentéseket teszik a híradókban.
Kelemen Hunor is úgy látja, nem új keletű ügyek kerülnek a napvilágra, hanem felgyülemlettek valahol egy asztalfiókban a vizsgálatok, és most kiszabadultak onnan. A kérdés csak az, miért vagy kiért ez a változás. Az RMDSZ-elnök szerint „nem az igazságszolgáltatással van a baj, az tegye a dolgát, ha valaki sáros, akkor tisztázza magát, vagy ítélje el a társadalom. A gond a konszenzuskeresésben van: nincs párbeszéd, hogy hogyan is képzeljük el a jövőt, merre fejlődjön az ország, és előbb- utóbb nem lesz kit az arénába vetni.” Az elnök még hozzáteszi: éppen beszélgetésünk időpontjában egy új területen is elkezdett vizsgálódni az ügyészség. A bukaresti Orvosi és Gyógyszerészeti Intézet vezetőit viszik el a televízió nyilvánossága előtt, a rektorral az élen.
Kolumbán Gábor hasonlóan vélekedik az ügyről, hiszen az utóbbi egy évben a tévé, az online és a nyomtatott sajtó dugig van a bilincsbe vert hírességek képeivel: az újság-írók éjjel-nappal vadásszák a parlamenti képviselőket, minisztereket, üzletembereket, médiasztárokat, helyi közigazgatási vezetőket, rendőröket, valamint maffiózókat. Úgy tűnik, hogy a romániai sajtó napirendjét az utóbbi években a DNA és a DIICOT (Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság), a bíróságok és a börtönök határozzák meg, melyek kapuiban ott tömörül szinte az egész riporteri állomány.
2014-ben több mint 900 korrupciós ügyet terjesztettek a bíróságok elé – Kolumbán Gábor szerint az érdeklődés jogos, hiszen a „fehérgalléros” korrupció elleni nyomozás közérdek. A politológus szerint azonban egy érdekes hozadéka is van az ügynek: a börtönbe került „luxuselítéltek” virtuálisan aktívabbakká válnak a közéletben, mint korábban voltak. Az igazságszolgáltatás börtönbe küldi őket, de a média piacra dobja a blogjaikat, Facebook-bejegyzéseiket, megsokszorozva az üzeneteiket. A blogolást egyelőre nem tiltják a román törvények, de a legfelsőbb bírákat már foglalkoztatja az ügy, mondván, az igazságszolgáltatás tekintélyét veszélyezteti, ha nem lép közbe a bírói testület.

Olvasson tovább: