Kereső toggle

Ben Carson is beszállhat a versenybe

Egy tiszteletre méltó ember

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy Ben Carson, a világhírű amerikai sebészorvos is ringbe száll a republikánus párti elnökjelöltségért. Bár a formális bejelentés még hátra van, az elmúlt fél év eseményei alapján biztosra vehető, hogy Dr. Carson a következő hónapban hivatalosan is megerősíti elnökjelölti ambícióit. Megragadó személyiségén és egyértelműen konzervatív nézetein kívül sikeres orvosi múltja is előnyt jelenthet számára, hiszen ezáltal még emberközelibbnek tűnik a személye.

Közvélemény-kutatások szerint Scott Walker wisconsini szenátor után Carson a második legnépszerűbb személyiség a republikánusok köreiben, ezért jó eséllyel pályázhat a 2016-os elnökválasztáson való részvételre. Carson 1951-ben született az akkor még virágzó Detroitban. Szülei elváltak, őt és testvérét képzetlen anyjuk nevelte fel, aki ennek ellenére állandó művelődésre késztette fiait. Carson – saját bevallása szerint – lobbanékony természete miatt problémás fiatal volt. Egy alkalommal majdnem megkéselte egyik barátját, pengéje azonban beletört a fiú övcsatjába.  Rádöbbenve, mekkora kárt is tehetett volna, félelmében hazarohant, és egy Bibliát magához véve a szobájába zárkózott. A Példabeszédek könyvéből kezdett a haragról és erőszakról szóló igeverseket kigyűjteni. Fiatalkorát és karrierjét elmesélő könyvében, az Áldott kezekben leírja: élete ekkor vett éles fordulatot.

Miután sikeresen elvégezte a Yale Egyetem pszichológia szakát, a Michigan Egyetemen szerzett orvosi diplomát. Idegsebészként helyezkedett el, majd 33 évesen az Egyesült Államok legjobbjának tartott Johns Hopkins Kórház történetének legfiatalabb vezető orvosaként az idegsebészeti osztály feje lett. Carson 1987-ben tett szert világhírnévre, amikor 22 órás műtéttel, új technikával sikeresen szétválasztott egy sziámi ikerpárt, akik egy fejlődési rendellenesség következtében a fejüknél összenőve születtek – a beavatkozást mind a ketten túlélték. Műtéti sikereit Carson átlagon felüli szem-kéz koordinációjának tulajdonítja, melyeket szerinte Istennek köszönhet.

George Bush meghívására 2008-ban ellátogatott a Fehér Házba, ahol az elnök személyesen adta át neki az Elnöki Szabadság Érdemérmet, a legmagasabb kitüntetést, amit egy civil kaphat. Munkásságát további 38 tiszteletbeli doktori címmel ismerték el szerte az Egyesült Államokban, a Gallup felmérése alapján pedig a hatodik helyen szerepel a legtiszteletreméltóbb emberek rangsorában. Ben Carson 2013-ban véglegesen visszavonult a praktizálástól, és tavaly belépett a Republikánus Pártba, hogy ezentúl minden idejét a közjó szolgálatának egy más formájára áldozza.

Az utóbbi két évben Carson a politikai életben is kiemelkedett a tömegből, egyenes véleményével és éles kritikáival. Nyíltan bírálta az amerikai egészségbiztosítási rendszert, melynek problémáiért szerinte a profithajhász biztosítócégeket terheli a felelősség, ezért azok felszámolásában látja a megoldást. Szintén bírálattal illette az Obamacare-t, amit egyenesen a legrosszabb dolognak titulált, ami Amerikával történt a rabszolgaság óta. Véleménye szerint azonban jelenleg fontosabb egy új egészségügyi reform kidolgozása, mintsem az Obamacare ostorozása, mert az ,,úgyis összeomlik a saját súlya alatt”.

Carson nyíltan bírálta a marihuána legalizálását – még annak orvosi felhasználását is tiltaná –, mert használata utat nyit a kemény drogok felé. Őszintén beszél a homoszexualitásról is: elfogadhatatlannak tartja a kor melegkultúráját, a házasságot egy férfi és egy nő szövetségének tartja, melyet ,,sem a melegek, sem NAMBLA-k (amerikai pedofil csoport, amely a szexuális kapcsolat jogi korhatárát akarja eltöröltetni), sem azok, akik a bestialitásban hisznek, nem változtathatnak meg”. Keményen kritizálta azt a feltételezést, miszerint a homoszexualitás genetikai okokra vezethető vissza; véleménye szerint egy személy nemi identitása pusztán személyes döntés eredménye. E kijelentése igen nagy vihart kavart, a liberális médiában több ismert televíziós személyiség is nyomdafestéket nem tűrő megjegyzéssel illette Carsont. Még Joe Biden alelnök is felszólalt, aki ugyan nevetve elbagatellizálta a kijelentést, de utalásszerűen kijelentette, hogy Carson valószínűleg nem ismeri a politikai trendeket.

Politikailag nem korrekt

Dr. Ben Carson két éve meghívást kapott a nemzeti imareggelire, ahol beszédében kitért az egészségügy problémáira, javaslatot tett egy úgynevezett egészségügyi megtakarítási számla létrehozására, és támogatta az egykulcsos adórendszert. Felhívta a figyelmet a politikai korrektség problémájára is, amit valójában a szólásszabadság korlátozásának eszközeként értékelt – mindezt úgy, hogy Obama elnök két méterre ült tőle. A konzervatív média a beszédet az egekig magasztalta, az elkövetkező napokban Carsont már mint 2016-os elnökjelöltet vizionálták. Ben Carsonnak a népszerűséget pontosan az hozta meg, amitől oly sok közszereplő fél: nyíltan kiállt elvei mellett, olyan értékek mellett is, amelyek képviseletéért radikálisnak minősíthetik. Hogy Amerikának egy ilyen ,,radikális” vezetőre van-e szüksége, az az elkövetkező hónapokban fog eldőlni, egy azonban biztos: elnökjelölti jelölése üde színfolt lenne az amerikai politikában.

Olvasson tovább: