Kereső toggle

Tripla jóvátétel

Pert nyertek az áldozatok rokonai

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Megnyerték a Palesztin Hatóság és a Palesztin Felszabadítási Szervezet ellen indított pert azok a családok, melyek a második intifáda során történt öngyilkos merényletekben és terrortámadásokban veszítették el rokonaikat, illetve maradandó egészségügyi károsodást szenvedtek.

A Palesztin Hatóság (PA) és a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) felelősnek tekinthető a második intifáda során történt merényletekért – állapították meg a Manhattanben zajló per ítélethirdetésén. Az eljárás során a felperesek ügyvédjei azt igyekeztek bebizonyítani, hogy a hat merénylethez közvetlenül a két palesztin szervezetnek is köze volt, tehát felelőssé tehetők 33 ember haláláért és több mint 450 érintett sérüléseiért. A perre egyébként azért kerülhetett sor az Egyesült Államokban, mert a törvény szerint bárhol is éri támadás az amerikai állampolgárokat, Amerikában kártérítést követelhetnek a terrorszervezetektől.
A PA és a PFSZ tehát köteles 218 millió dollárt fizetni a sértetteknek, azonban ez az összeg akár meg is triplázódhat a terrorellenes törvény értelmében. A palesztin szervezetek közleményt adtak ki, hogy fellebbezni fognak,
Dr. Mahmoud Khalifa, a PA információs miniszterhelyettese pedig azt mondta, hogy az ügy „egy újabb próbálkozás arra, hogy keményvonalas békeellenes izraeli csoportok kihasználják az amerikai jogrendszert, hogy szűk politikai és ideológiai programjukat” megvalósíthassák. Azzal kapcsolatban viszont senki sem nyilatkozott, hogy ki fogják-e fizetni a kártérítést. A károsultak ügyvédei szerint még ez sem lenne akadály – ugyanis engedélyt kaphatnak arra, hogy a szervezetek egyesült államokbeli és külföldi bankszámláit befagyasztassák, illetve vagyonukat és ingatlanjaikat lefoglalják.
Kent A. Yalowitz, a családok ügyvédje szerint a kárpótlás elégtétel az áldozatok és rokonaik számára, hiszen „a pénz az oxigén a terrorizmusnak”, bár természetesen ezzel nem tudják visszahozni az elhunytakat. A két palesztin szervezet képviselője egyébként tagadta, hogy közük lett volna a merényletekhez.
A bizonyítékok azonban ennek az ellenkezőjét támasztották alá: a fizetési
bizonylatok szerint a terroristák közül többen is a Palesztin Hatóság alkalmazottai voltak korábban, például a 2002. januári Jaffa úti lövöldözés egyik elkövetője, Said Ramadan a PA rendőreként dolgozott, míg a két évvel későbbi, 2004. januári buszos öngyilkos merényletet szintén a hatóság egyik rendőre hajtotta végre. Ráadásul a PA rendszeresen fizetett az öngyilkos merénylők családjainak, illetve olyan terroristáknak is, akik izraeli börtönökben töltötték büntetésüket.
Mindezek ellenére Hanan Ashrawi, a PFSZ végrehajtó bizottságának tagja azt állította, hogy a szervezetek mindig is elítélték a támadásokat, és az alacsonyabb szinteken dolgozó alkalmazottak tervelték ki a merényleteket. Ezzel szemben a csoportok vezetői valószínűleg tudhattak a tervezett akciókról, hiszen a 2001. januári jeruzsálemi lövöldözés elkövetője a Jasszer Arafat közvetlen védelmét ellátó kommandós egység egyik tagja volt. Sőt, a György király úti öngyilkos merénylet esetében a Palesztin Hatóság először letartóztatott egy rendőrt, mert úgy gondolták, támadást készül végrehajtani, végül azonban szabadon engedték, a férfi pedig felrobbantotta magát.
A szemtanúk vallomása mellett az egyik legmegrázóbb beszámoló Karen Goldbergé volt, aki férjét veszítette el egy merényletben, és mind a hét gyermeke súlyos traumaként élte meg a történteket. Legkisebb gyermeke például csak hároméves korában szólalt meg először, amikor megkérdezte édesanyját: „Valaki megölte apát? És hol van a rosszfiú?” Mark Sokolow, egy másik áldozat, aki annak idején a déli torony 38. emeletéről menekült ki, így élte túl a szeptember 11-ei terrortámadást, 2002 januárjában családjával együtt Izraelbe látogatott, hogy az átélt eseményeket elfeledje. Ehelyett azonban mind ő, mind a családja megsérült, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, megölve egy izraeli állampolgárt, és megsebesítve több mint száz másik embert.
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök úgy reagált az ítélettel kapcsolatban, hogy reméli, „a nemzetközi közösség továbbra is megbünteti azokat, akik a terrorizmust támogatják (…), és támogatja azokat az országokat, amelyek harcolnak a terrorizmus ellen”. Izrael egyértelműen a per győztese, hiszen az ügy rontott a palesztinok általános megítélésén, így nem valószínű, hogy a közeljövőben sikeresen elítéltethetnék Jeruzsálemet háborús bűnökért a Nemzetközi Büntetőbíróság előtt.

Olvasson tovább: