Kereső toggle

Hírmanipulálásért függesztették fel az NBC riporterét

Ködös emlékek

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hat hónapra felfüggesztették állásából Brian Williamset, az amerikai NBC televíziócsatorna egyik legnépszerűbb műsorvezetőjét és tudósítóját. Egy, a Facebookon kirobbant botrány során ugyanis kiderült, hogy éveken át valótlanságokat állított az iraki háborúról szóló riportjával kapcsolatban.

Brian Williams, az NBC esti hírműsorának szerkesztő-műsorvezetője az Omnicom felmérése szerint Amerika legmegbízhatóbb közszereplőinek listáján a 23. helyezett volt a botrány kirobbanása előtt, és ezzel olyan hírességek közé került be, mint Denzel Washington vagy Warren Buffett – pár nap alatt azonban annyit csökkent a népszerűsége, hogy visszacsúszott a 835. helyre. Az újságíró jelentős eredményeket ért el az NBC-nél 2004 óta, például 2015 januárjában már másodszorra lett az ő hírműsora a legnézettebb a Nielsen felmérése szerint. Kérdéses, hogy mihez fog kezdeni az a több mint kilencmillió néző, aki Williams miatt nézte az NBC-t, hiszen a műsorvezetőt a botrány miatt nemcsak felfüggesztették az állásából, hanem sokakat szinte sokkolt, hogy éveken át szisztematikusan félrevezette a nézőket.
A botrány az után robbant ki, hogy a szerkesztő elvitte Tim Terpak őrnagyot a New York Rangers meccsére, így akarva kifejezni háláját és elismerését azért, hogy őt és stábját megvédték, amikor az iraki háborúról szóló forgatásának idején „ellenséges tűz” alá kerültek egy helikopterút során. Lance Reynolds iraki veterán viszont megkérdőjelezte a történet igazságtartalmát, és Williamsnek címzett Facebook-bejegyzésében így írt: „Sajnálom, haver, nem emlékszem, hogy az én repülőmön lettél volna. Arra viszont emlékszem, hogy körülbelül egy órával a landolásunk után arról kérdezgettél, mi történt.” Reynolds ugyanis mérnökként valóban ott volt a helikopteren, amelyet találat ért, ezért kényszerleszállást kellett végrehajtaniuk.
A Stars and Stripes katonai újság adott hírt először a kommentről, és ezután az egység más tagjai is a nyilvánosság elé álltak, hogy megcáfolják a riporter állítását, és megerősítsék, hogy csak egy órával később ért a helyszínre egy másik helikopteren – vagyis éveken át elferdítette a tényeket. Christopher Simeone, az egyik pilóta egy közelmúltbeli interjút látva határozta el, hogy el fogja mondani az igazságot, mivel dühítette, hogy Williams „hazug, és mindenki hisz neki”. Brian Williams egyébként 2013-ban a David Letterman Show-ban is részletesen előadta a meghamisított sztorit, amellyel csak tovább nőtt a népszerűsége; most azonban kénytelen volt bevallani, hogy „tévedett”, és azzal védekezett, hogy „több mint tizenkét év távlatából, az emlékezés köde miatt összekombinálta a két dolgot”, és ezért bocsánatot kért.
Kritikusok viszont már a bocsánatkérését is kifogásolták, hiszen ahelyett, hogy tényleg elismerte volna, hogy súlyos hibákat vétett, memóriazavarra hivatkozott. Később pedig már arról beszélt esti hírműsorában, hogy „köszönetet akart mondani” a szolgálatot teljesítő „bátor katonáinknak mindenhol”.
A helyzet érdekessége, hogy Williams 2003-ban tudósított ugyan a lelőtt helikopterről, de akkor még nem állította azt, hogy ő is rajta lett volna. A helyszínen szolgálatot teljesítő katonák ellenben már ekkor megállapították, hogy a tényeket eltorzítva számolt be a történtekről, és ezért a csatornát is figyelmeztetni próbálták a csúsztatásra.
A botrány viszont csak a bocsánatkérést követően érte el a tetőpontot, hiszen az Irakot megjárt veteránok azt bizonygatták a közösségi hálón, hogy Williams nem véletlenül „hibázott”, hanem tudatosan hazudott, ezért sokan a lemondását követelték. Médiakörökben is számos kritika érte Williamset; a Fox News elemzője, Howard Kurtz például azt mondta, hogy az ügy „komoly kérdéseket vet fel a hitelességgel kapcsolatban” egy olyan szakmában, ahol ez „mindennél nagyobb érték”. A csatorna egyik kommentátora pedig úgy reagált Twitteren: „Ha túléli, hogy eltalálja egy RPG, akkor ezt is túl fogja élni”. A CNN-es Chris Cuomo szerint is elfogadhatatlan, amit Williams tett, és az internet „élve meg fogja enni”.
A Christopher Simeone és Rich Krell között lezajlott vita a CNN-en viszont azt bizonyította: mással is előfordulhat, hogy „ideiglenesen” nem jól emlékszik. Krell ugyanis szintén helikopterpilóta volt Irakban, és ő vezette azt a gépet, amin Williams is utazott. A veterán azt állította, hogy tényleg ellenséges tűz alá kerültek a műsorvezetővel együtt, később mégis visszavonta az állítását, és azzal indokolta döntését, hogy „megkérdőjelezi a saját emlékeit”.
Az NBC először nem kommentálta a történteket, a botrány után pár nappal viszont maga Williams jelentette be, hogy néhány napra más veszi át a helyét a műsorban. Később pedig már a csatorna is kiadott egy közleményt arról, hogy Williamset hat hónapra felfüggesztették fizetés nélkül, és vizsgálatot is indítottak annak kiderítésére, hogy csak az iraki történetben voltak-e csúsztatások vagy a Katrina-hurrikánról szólóban is. A szerkesztő-riporter egyébként tavaly decemberben újabb öt évre meghosszabbította szerződését az NBC-vel, és a The New York Times információi szerint évente közel tízmillió dollárt keres.

Olvasson tovább: