Kereső toggle

Alvó sejtek - Muszlim kiképzőtáborok Amerikában?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Több tucat terrorista kiképzőtábor üzemelhet az Egyesült Államok területén, állítja a Christian Action Network. Az aktivisták szerint a Muslims of America elnevezésű szervezet alvó sejteket működtet, melyek komoly nemzetbiztonsági fenyegetést jelentenek a lakosság számára. A helyi hatóságok szerint azonban mindössze rémhírkeltés zajlik a muszlim közösségek ellen.

A Christian Action Network (CAN) két és fél éven át végzett kutatásokat azzal kapcsolatban, hogy vajon az európai nagyvárosokhoz hasonlóan az Egyesült Államokat is fenyegeti-e az a tendencia, hogy a muszlim lakosság elszeparált no-go övezeteket hoz létre. Az aktivisták arra a megdöbbentő következtetésre jutottak, hogy már évtizedek óta működnek olyan autonóm területek Amerikában, ahol a mindennapi éle-tet a saría szabályozza, a nőknek burkát kell viselniük, külön polgármesterek és városi tanácsok ügyelnek a rendre, gyakori a többnejűség, a bejáratot fegyveres őrök védik, és a közösség tagjai katonai kiképzésen vesznek részt.
Martin Mawyer, a CAN vezetője a Fox News televíziós csatornán Sean Hannity show-jában nemrég kijelentette, hogy több mint harmincöt olyan területet térképeztek fel, melyeket a Muslims of America vagy más néven a Pakisztánban betiltott terrorszervezet, a Jamaat al-Fuqra igazgat Virginiában, Kaliforniában, Georgiában, Dél-Karolinában és New Yorkban. Mawyer és stábja dokumentumfilmet is forgatott a szervezetről, melynek Mubarak Ali Gilani pakisztáni radikális sejk a vezetője és szellemi atyja, aki egyébként tagadja, hogy bármi közük lenne az al-Fuqrához. Azonban a film fényt derített arra, hogy a kommunák által uralt területek mindegyike elhagyatott, a helyi közösségektől távolabb helyezkedik el, így a hatóságoknak nehezükre esik rendszeresen ellenőrizni azokat. Ráadásul a seriffek nem is tehetik meg, hogy a magánterületekre ok nélkül bemenjenek, hiszen amíg a muszlim közösségek nem követnek el valamilyen nyilvánvaló bűncselekményt, az amerikai alkotmány védi őket az ilyen jellegű zaklatásoktól.
Mawyer szerint aggodalomra ad okot, hogy a seriffek nem veszik tudomásul, hogy a Muslims of America tevékenysége és tanításai dzsihádista ideológián alapulnak, amit az is bizonyít, hogy egy, az 1980-as években készült toborzóvideón Gilani sejk arról beszélt Pakisztánban, hogy Amerika az iszlám „ellensége”, és hogy a „kiképzőtáborokat Allah katonái számára” hozták létre, akik többek között a lövészetet, a robbanóanyag-készítést, az emberrablást, az autólopást és a gyilkolást is elsajátíthatják. A csoportok egyébként jó kapcsolatot ápolnak a helyi rendőrséggel, így amikor Mawyer megpróbálta a CAN által feltárt bizonyítékokkal alátámasztani, hogy dzsihádista szervezetről van szó, egyszerűen figyelmen kívül hagyták azt.
Donald Lacks, a Charlotte megyei seriff hivatalának munkatársa pedig egyenesen a CAN-t vádolta azzal, hogy feleslegesen kelt félelmet a lakosságban, mert „azt hiszik, hogy ezek az emberek militánsak, és mindenkit meg akarnak ölni”. Az aktivisták szerint viszont erős a politikai nyomás a seriffeken, akik még ha akarnának, sem tudnának beavatkozni, és mivel a lakosságban nem akarnak félelmet kelteni, ezért inkább azt kommunikálják, hogy nem terrorista kiképzőbázisok működnek a szomszédságukban.
Az viszont tény, hogy a Jamaat al-Fuqra az 1990-es években rajta volt az Egyesült Államok terrorlistáján, és akkor kerültek az FBI látókörébe, amikor a coloradói birtokukon egy razzia során több AK–47-est és csőbombákat foglaltak le. Néhány évvel később viszont kikerültek a radikális szervezetek adatbázisából, és ez az oka annak, hogy a hatóságoknak korlátozott a szabadsága a közösségek megfigyelésére. Clare Lopez, a washingtoni Biztonságpolitikai Központ alelnöke szerint a „dzsihádista szervezet” tehető felelőssé Daniel Pearl meggyilkolásáért is. A The Wall Street Journal újságírója ugyanis nyomozott a Jamaat al-Fuqra ellen, és 2002-ben éppen Gilanihoz tartott interjúra, amikor elrabolták, majd brutális kegyetlenséggel lefejezték. Lopez szerint a gyilkosságot Khalid Sheikh Mohammed hajtotta végre, az a hírhedt al-Kaida terrorista, aki a szeptember 11-ei merényletek kiterveléséért is felelős volt. Az egyes feltételezések szerint az al-Kaidán kívül a Muzulmán Testvériséggel is kapcsolatban álló szervezet sötét múltja és a bizonyítékok ellenére Mawyer szerint nem várható, hogy nyomozást rendelnek el ellene, mert a tagok többsége fekete vagy nő és ráadásul muszlim, így senki nem merné bevállalni, hogy rasszistának, iszlamofóbnak vagy sovinisztának titulálják.

Olvasson tovább: