Kereső toggle

21. századi janicsárok

Gyermekkatonák az Iszlám Államban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Míg a korábbi évtizedek háborús konfliktusaiban az érintettek igyekeztek a Nyugat elől eltitkolni, hogy gyerekek is harcolnak soraikban, napjaink terrorszervezetei más stratégiát követnek: nemcsak hogy nem rejtik el, hanem egyenesen kérkednek gyerekkatonáikkal. A nigériai Boko Haram állig felfegyverzett, gyakorlatozó kisfiúkról készült fotókat mutatott be a múlt héten. A zászlóvivő azonban ezen a területen is az Iszlám Állam (IS), amely szisztematikusan formálja a jövő generációját a maga képére.

A január közepén bemutatott videón egy 10 év körüli fiú hidegvérrel lő le két túszként fogvatartott orosz foglyot. Ugyanez a gyerek egy novemberben kiadott IS- videón is szerepel, mégpedig egy kazahsztáni gyermekek számára fenntartott kiképzőtáborban, ahol nemcsak fizikai, hanem ideológiai kiképzés is folyik, ami kétségkívül gyermekkorban a legsikeresebb. A szóban forgó fiú a videón hibátlanul válaszol az Iszlám Állammal és vezetőjével kapcsolatos kérdésekre.
Egy másik felvétel a fizikai gyakorlatozást mutatja be. Valószínűleg a szüleiktől elrabolt, vagy éppen a meggyilkolt lakosok árván maradt gyermekei, 10 és 14 év közötti fiúk állnak sorokban egy raktárhoz hasonlító épületben. Az edzés szerves részeként a „tréner” hasba rúgja, fejbe vagy éppen gyomorszájon vágja a talpig fekete ruhába öltöztetett gyerekeket, akik közül jó páran métereket gurulnak a betonon. Ezt követően nagyobb fiúk sorakoznak fel egy-egy kerámialappal a kezükben, amelyet vezényszóra a saját fejükön széttörnek. Egy másik, Irak területén készült videón látszatra 10 évnél is fiatalabb gyerekek fegyveres gyakorlatot hajtanak végre, majd néhányuk tarkóra tett kézzel a fogoly szerepét „játssza”. Egy 16 évesen az IS-hez csatlakozott, majd onnan megszökött fiatal a Wall Street Journalnak számolt be a kiképzésről, amelyen nyolcéves gyermekek is részt vettek, és amely magában foglalta a lefejezés gyakorlati oktatását is.  
Az ENSZ tavaly novemberben kiadott jelentése szerint az Iszlám Állam azért igyekszik gyerekeket a soraiba állítani, mert így hosszú távon lojális, az ideológiájához ragaszkodó követőket tudhat magáénak. Célja egy katonai keretszervezet felállítása, amely olyan odaszánt harcosokból áll, akik az erőszakot az élet természetes velejárójának tekintik, hasonlóan a török idők janicsárjaihoz.
Szakértők szerint a kivégzés és tábori videók nyilvánosság elé tárása az IS tudatosan átgondolt stratégiájának része. Célja a megfélemlítés, az erődemonstráció, és annak a bemutatása, hogy az elfogottak kivégzése számukra gyerekjáték. Ezekkel, akárcsak a foglyok lefejezését bemutató felvételekkel, az al-Kaidát és más csoportokat megelőzve a Nyugat figyelmének középpontjába akarnak kerülni.
A gyerekeket kiképző katonai táborok bemutatása által valószínűleg könnyebb beszervezni a fiatal nemzedéket, mivel ezek a gyerekek, beleértve az orosz túszokat lelövő fiút, a dzsihádista fiatalok celebszerű példaképei. A felvételek mindenesetre bizonyítják, hogy a terrorcsoport rendelkezik azzal a képességgel, hogy ártatlan gyerekeket gyilkosokká tegyen.
Tévedés volna azt hinni, hogy az IS csak az elrabolt vagy árván maradt gyermekeket készíti fel a dzsihádra. Egy, az Iszlám Állam területén élő anyák számára kiadott kézikönyvben olvasható ajánlás szerint a gyerekek harcosokká nevelését már csecsemőkorban el kell kezdeni. Ez magában foglalja harcos történetek bemutatását az esti mesében, vagy akár véres jeleneteket ábrázoló filmek nézését. A kicsiknek játékpuskákat, a nagyobbaknak a dzsihádista weboldalak megismertetése mellett agresszív videójátékokat ajánlanak. Az Iszlám Állam területéről a weboldalakra és a közösségi médiára felkerülő fényképek alapján úgy tűnik, hogy sok szülő megfogadja a terroristák tanácsát. Nem egyszer mosolygó gyerekek pózolnak géppuskákkal, de előfordul, hogy éppen egy játékbabát fejeznek le.

Elveszett gyerekek

Az UNICEF adatai szerint világszerte több mint 300 ezer 18 év alatti gyermek tagja valamilyen katonai alakulatnak. Nagyobb részük valóságos harci cselekményekben vesz részt, mások a bázisokon látnak el különböző feladatokat. A gyerekek egy része lány, akiket szexrabszolgaként tartanak fogva. Az ENSZ egyeztetései révén időről-időre sikerül elérni a gyerekharcosok egy részének szabadon bocsátását. Tavaly májusban a Közép-afrikai Köztársaságban 6 ezer harcoló gyermekből ezret engedtek szabadon. Január 27-én 280 gyermeket, köztük 10-11 éveseket engedtek szabadon a dél-szudáni lázadó katonai csapatokból. Ez az első csoportja annak a 3 ezer kiskorú harcosnak, akiknek a szabadon bocsátása megvalósulhat, miután az ország egy részében a kormány békét kötött a lázadó erőkkel. Az ország más részein még több ezer gyerek harcol. A most leszerelt gyerekek jövője kérdéses, ugyanis legtöbbjüknek nincs hova menniük, hiszen nem élnek a családtagjaik, akik esélyt adhatnának nekik arra, hogy visszailleszkedjenek a civil gyerekvilágba. Félő, hogy segítség nélkül rövidesen ismét valamelyik katonai táborban találják magukat, ahova pedig eredetileg nagy részük nem is önszántából ment. A múlt héten állították a hágai Nemzetközi Bíróság elé háborús bűnökért Dominic Ongwent. A nővére szerint egykor szerény fiút tízévesen rabolták el és kényszerítették brutális körülmények között emberölésre, majd később az ugandai hírhedt milícia, az LRA parancsnoka lett.

Olvasson tovább: