Kereső toggle

Teljes készültségben - Netanjahu és a Hezbollah

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A legmagasabb készültségi fokozatot rendelte el Izrael, és a Vaskupola védelmi egységeit is a libanoni határhoz rendelte az elmúlt vasárnapi légicsapás után, melynek során több magas rangú Hezbollah-vezető és az iráni Forradalmi Gárda hat tagja vesztette életét. A nemzetközi média ugyan Izraelnek tulajdonítja a támadást, azonban Benjamin Netanjahu miniszterelnök csak annyit mondott az eseménnyel kapcsolatban: országa továbbra sem adja fel  önvédelmi jogát.

A Golán-fennsík szíriai oldalán történt légitámadást – bár Jeruzsálem hivatalosan nem vállalta magára azt – azért tulajdonítják Izraelnek, mert a helyszínen tartózkodó ENSZ-megfigyelők két izraeli drónt láttak az eset előtt és után nem sokkal a terület felett. A támadásban többek között meghalt a Hezbollah libanoni síita terrorszervezet 2008-ban meggyilkolt katonai parancsnokának fia, Dzsihád Mugnije is, aki nyugati hírszerzési információk szerint egy közvetlenül iráni támogatást élvező terrorsejtet vezetett. Mugnije mellett az iráni Forradalmi Gárda tábornoka és iráni katonák is életüket vesztették, de Ámosz Harel, a Háárec című izraeli lap katonai szakértője szerint nem biztos, hogy Izrael tudott az irániak jelenlétéről, hanem feltételezhetően a Hezbollah elleni akció volt a légicsapás.
Egy, a Telegraph-nak nyilatkozó iráni forrás szerint viszont nem Mugnije, hanem Abu Talib Tabatabai lehetett a fő célpont, aki a szervezet speciális hadműveleteinek vezetéséért volt felelős. A Hezbollah nem erősítette meg a férfi halálhírét, az esetről pedig kizárólag annyit közöltek, hogy a „mártírok” „a szíriai Kuneitra melletti ellenőrző akció során” haltak meg a Golán-fennsík közelében. Kuneitra tartományban egyébként heves harcok folytak az Aszad szír elnökhöz lojális csoportok – köztük a Hezbollah – és az al-Kaida-közeli Nuszra Front között. A terroristák likvidálása néhány nappal az után történt, hogy Hasszán Naszralla, a szervezet vezetője egy interjúban kijelentette: készek Izrael ellen válaszcsapásokat végrehajtani a korábbi szíriai beavatkozásra válaszul.
A vasárnapi akció után a libanoni terrorcsoport bosszút esküdött, és egy Hezbollah-közeli forrás szerint „elkerülhetetlen” az Izraellel szembeni megtorlás, de „nem fogják elsietni a döntést, hogy milyen válaszlépéseket tegyenek”. Egy libanoni újság pedig közölte, hogy a szervezet „négy-ötezer rakétát fog kilőni Izraelre, és több száz célpontot semmisíthet meg naponta”. Azonban a perzsa államból is érkeztek fenyegetések: az iráni külügyminiszter, Mohammed Dzsavád Zarif az állami médiában izraeli „terrorcselekménynek” minősítette a történteket, a parlament házelnöke pedig még ennél is tovább ment, amikor minden közel-keleti terrortámadásért a zsidó államot tette felelőssé.
A Hezbollahot meggyengítő beavatkozásnak kritikusok szerint politikai célja volt, hiszen a javában zajló választási kampányban valószínűleg Benjamin Netanjahu pozícióját erősíti a hadművelet sikere. Azonban Amos Yadlin, az izraeli katonai hírszerzés korábbi vezetője szerint nem a márciusi voksolás vagy a Hezbollah meggyengítése motiválhatta a támadást, hanem megelőző csapás történt a terrorszervezetnek a Golán-fennsíkon folytatott tevékenységei ellen.

Olvasson tovább: