Kereső toggle

Szír atom

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hírszerzési információk szerint Bassár el-Aszad szír elnök atomfegyvert állíthat elő észak-koreai és iráni segítséggel. A gyanú szerint a libanoni határhoz közeli föld alatti erőműben zajlanak az illegális tevékenységek, melyekben a Hezbollah is aktívan részt vesz. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a szír elnök nem békés célokra használná a nukleáris energiát, az Egyesült Államok és Izrael is nehéz döntési helyzetbe kerülhet.

A 2007-es izraeli légitámadás után a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség megvizsgálta a szíriai Kibar nukleáris komplexum romjait, és a szakemberek urániumrészecskéket találtak a helyszínen, melyekből megállapították, hogy az épület atomerőműként szolgálhatott. Aszad elnök ugyan többször is tagadta az évek során, hogy atombomba előállítására törekedne, azonban nyugati hírszerzők és műholdfelvételek is arról tanúskodnak, hogy 2009-ben kezdődött meg egy másik, föld alatti erőmű építése, melyben valószínűleg új reaktor is van. 2012-ben és 2013-ban még készültek olyan légifelvételek, melyek alapján gyanítható, hogy Damaszkusz közelében rejtegették az urániumkészlet egy részét, viszont ezt a helyszínt az „arab tavasz” kirobbanása után a lázadók elfoglalták, ezért a szír hadsereg – a Hezbollah libanoni síita terrorszervezet segítségével – elvitte a tartalékot egy biztonságos helyre.
A legfrissebb információk szerint tehát az uránium a libanoni határtól mindössze két kilométerre lévő kuszeiri föld alatti bázisra került, amiről korábban azt gondolták az elemzők, hogy mindössze egy „hagyományos” fegyverraktár. Később viszont egyértelművé vált, hogy jelen van az atomreaktornál szükséges áramellátás is, illetve a hely föld alatti összeköttetésben áll a Zaita folyóval. A legegyértelműbb bizonyítékot azonban hírszerzők szolgáltatták, akik azt állítják, hogy nemrég sikerült lehallgatniuk olyan rádióadásokat, melyekben a Hezbollah egy magas rangú tagja „atomreaktorról” beszélt, és megemlítette Kuszeirt is.
Ez pedig azért tekinthető nagy eredménynek, mert az illető ugyan már korábban is rendszeresen tett jelentést a Szíriai Atomenergia Bizottság vezetőjének, de eddig mindig a „Zamzam” kódnéven emlegette a föld alatti komplexumot. A beszélgetésekből pedig az is kiderült, hogy az iráni Forradalmi Gárda mellett egy észak-koreai mérnök is segédkezett a projekt megvalósításában, aki régebben a Kibarnál is dolgozott, majd évekre eltűnt.
Amennyiben bebizonyosodik, hogy Aszad elnök valóban atomfegyver előállítására törekszik, akkor Izrael ismét komoly döntéshelyzetbe kerülhet: hagyja figyelmen kívül a Hezbollah és Irán támogatásával létrehozott atomprogramot, vagy kezdjen bele egy nagyon komplikált föld alatti katonai akcióba? Ráadásul a helyzet kínos az Egyesült Államoknak is, mivel együttműködik a szír elnökkel az Iszlám Állam elleni harcban. A britek és a franciák pedig meg voltak győződve arról, hogy a szír vegyifegyvereket sikerült megsemmisíteni, most viszont azzal szembesülhetnek, hogy egy még nagyobb veszély fenyeget, ha az urániumkészlet az Iszlám Állam kezébe kerül.

Olvasson tovább: