Kereső toggle

Lebuktak a törökök

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az al-Kaidának szállított fegyvereket a török hírszerző szolgálat, a MIT – derül ki a három teherautó tavaly januári átkutatásáról szóló, kiszivárogtatott dokumentumokból. A hackerek által kiszivárogtatott dokumentumokat csak rövid ideig olvashatta a közönség, mivel a kormány azonnali hatállyal eltüntette azokat a világhálóról. A bennük található információ szerint a MIT-hez tartozó teherautókon többek között gránátokat és légelhárító rakétákat találtak.

A jelentéseket készítő csendőrparancsnok szerint „a teherautók az al-Kaida terrorszervezet számára szállítottak fegyvereket és lőszereket”. Recep Tayyip Erdogan török elnök korábban kijelentette hogy a MIT teherautói humanitárius segélyt vittek Türkmenisztánba. Ezt az állítást az elnök és Ahmet Davutoglu miniszterelnök azóta többször is megismételte. A járművek átkutatására parancsot adó ügyészt, Aziz Takcit leváltották, a kutatást végző 13 katonát pedig kémkedés vádjával állították bíróság elé, amely elvileg akár húszéves börtönbüntetést is kiszabhat rájuk.

A dokumentumokban található részletes leírás szerint Adana tartomány ügyésze, Aziz Takci azt az információt kapta, hogy a török nemzeti hírszerző szolgálat három teherautón fegyvereket és robbanóanyagot szállít Szíriába az al-Kaidának, és elrendelte a konvoj feltartóztatását, illetve a bizonyítékok lefoglalását. A MIT emberei erőszakkal igyekeztek megakadályozni a rakomány átvizsgálását, de végül sikertelenül; az ellenőrzésről videofelvétel is készült. A csendőrség hat konténert talált, amelyek közül kettőben összesen 45-55 rakéta és 30-40 rekesznyi lőszer volt, a dobozokon pedig cirill betűs feliratok álltak.

A kiszivárgott információk szerint az egyik jármű vezetője azt nyilatkozta, hogy „az árut egy külföldi repülőgépről tették a teherautókba az ankarai Esenboga reptéren”. A sofőr hozzátette: a szír határ közelében, Reyhanlinál volt a célállomás, és nem ez volt az első alkalom, hogy ilyen megbízást kaptak. Korábban is többször kellett már árut szállítaniuk, de eddig sosem külföldről érkezett a rakomány, hanem magától a MIT-től. Az esetnek nemzetközi következményei lehetnek, hiszen Törökország ugyan az Iszlám Állam elleni szövetséges haderőt segíti azzal, hogy a területéről engedélyezi vadászgépek felszállását, és fegyverszállítmányok is keresztülmehetnek az országon, azonban kínosan érintheti az együttműködést, hogy eközben az al-Kaidát is felfegyverzi a térségben. n

Olvasson tovább: