Kereső toggle

Geert Wilders: Szembenézni az igazsággal

Nem nyerhetnek a terroristák – mondja a Heteknek a holland Szabadságpárt elnöke

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Soha ne mondják, hogy nem kaptak figyelmeztetést. Az elmúlt tíz évben ezerszer beszéltem erről” – mondta Geert Wilders, a Szabadságpárt (PVV) elnöke a holland parlament alsóházában a múlt héten, ahol szenvedélyes beszédében a párizsi terrorcselekmények miatt próbált újfent riadót fújni. „Elég az iszlamizációból” üzenete azonban inkább a parlamenten kívül talál befogadókra. A közvélemény-kutatások szerint a PVV jelenleg a legnagyobb támogatottsággal rendelkező párt Hollandiában. Wilders az európai terrorfenyegetettséggel kapcsolatban nyilatkozott a Heteknek. Elmondta, hogy bár élete állandóan veszélyben forog, soha nem fog engedni a terroristáknak.

A párizsi terrortámadásokat követően Ön szerint mi a legfontosabb feladata Európának?

– A legfontosabb feladatunk az, hogy megvédjük az állampolgárainkat. Ehhez pedig szükséges, hogy a fenyegetés helyes elemzését elvégezzük. A helyes elemzés nélkül nem lehet megtalálni a megfelelő ellenszereket. A legtöbb politikus és a média nagy része nem hajlandó észrevenni az elefántot a porcelánboltban. Kerülik, hogy az iszlámról beszéljenek. Az iszlám tabutémának számít. De az iszlám jelenti a legfőbb problémát, és ezt ki kell mondani. Minél nagyobb az iszlámnak a szerepe egy társadalomban, annál erőszakosabb, intoleránsabb, annál kevésbé biztonságos és szabad a társadalom. Természetesen ez nem minden muszlimra vonatkozik. Vannak mérsékelt muszlimok, mert emberek lehetnek mérsékeltek. Semmi kifogásom ezek ellen az emberek ellen. De mérsékelt iszlám nem létezik. Az iszlám lényege – a Korán, Mohamed példája, akit az iszlám követendő példaként állít minden muzulmán elé – nem mérsékelt, hanem erőszakos és szélsőséges. Olvassák csak el a Koránt, tanulmányozzák Mohamed életét, és meg fogják látni. Pár évvel ezelőtt arra szólítottam fel a muszlimokat, hogy szabadítsák fel magukat az iszlám alól.
Ami pedig Európát érinti, el kell fogadnunk az iszlám szélsőséges és erőszakos természetének a valóságát. Ezért a legfontosabb feladatunk, hogy elkezdjük a társadalmunk iszlamizációjának a felszámolását. Ehhez az első lépés, hogy a muszlim országokból való bevándorlást teljes egészében leállítjuk. 

A támadás után, és korábbi incidenseknél is azt láthattuk, hogy a nyugati vezetők nem győzik hangsúlyozni, hogy ezeknek semmi közük az iszlámhoz. Ön szerint miért olyan fontos számukra, hogy ezt hangoztassák?

– Ezek a vezetők kulturálisan relativisták. Nem hajlandóak elismerni, hogy a mi nyugati kultúránk felsőbbrendű az iszlámmal szemben. Nem hajlandóak felismerni, hogy az iszlám veszélyes, totalitárius ideológia, mert ha ezt megteszik, akkor azt is be kell ismerniük, hogy nem minden kultúra egyformán jó. És mindannyian félnek. Félnek az iszlamista terrorizmustól. Ennek következményeként kerülnek mindent, ami sértheti vagy felháborítja az iszlámot.
De félnek attól is, hogy szembenézzenek azzal az igazsággal, hogy az iszlám a terrorizmus gyökere, mert fogalmuk sincs, hogy mit tegyenek ez ellen.

A támadások után megugrott pártjának támogatottsága. Mi erre a magyarázat?

– Egyszerű. Az átlagemberek okosabbak, mint a hatalmon lévő nyugati vezetők. Az átlagemberek nem kulturálisan relativisták. Mindennap szembesülnek az iszlamizáció valóságával és következményeivel. Látják, hogy bizonyos lakónegyedek a városainkban olyan területekké váltak, ahol a bennszülöttek már nem érzik otthon magukat. Félnek attól, hogy országuk elveszíti az identitását az iszlám országokból érkező tömeges bevándorlás következtében. Sokan a tömegbevándorlást látják történelmünk egyik legnagyobb hibájának. Hollandiában a népesség 6 százaléka muszlim, Franciaországban ez az arány majdnem 10 százalék. És a határok továbbra is nyitva állnak. Pártom, a Szabadságpárt az egyedüli párt, amely felszólal ezek mellett az átlagemberek mellett. Ők pedig felismerik, hogy a Szabadságpárt az identitásukat, értékeiket, hagyományaikat és szabadságukat képviseli. 

Ha pártja hatalomra kerülne, milyen konkrét lépéseket hoznának a terrorfenyegetettség visszaszorítása érdekében?

– Íme egy pár konkrét lépés, amit a Szabadságpárt javasol. Először is leállítanánk a bevándorlást a muszlim országokból. Hagynánk, hogy a dzsihádisták elhagyják az országot, megfosztanánk őket a holland állampolgárságtól, és nem engednénk őket hazatérni. Kilépnénk a Schengeni Megállapodásból, és visszaállítanánk az ellenőrzést a határainkon. Őrizetbe vennénk azokat a dzsihádistákat, akik már hazatértek, és azokat, akik veszélyt jelentenek a társadalomra. Pályaudvaraink, utcáink, bevásárlóközpontjaink biztonságát pedig a katonasággal biztosítanánk.

Ön ugyanúgy az iszlamisták kiemelt célpontjai közé tartozik, mint Stéphane Charbonnier. Mit érzett akkor, amikor meghallotta, hogy mi történt a Charlie Hebdo főszerkesztőjével?

– Óriási sokként ért a francia karikaturista, Charb meggyilkolása, aki hozzám hasonlóan szerepelt az al-Kaida azon listáján, amely a kivégzendő személyeket tartalmazza. De Charb megölése még inkább megerősített abban az elhatározásomban, hogy felszólalok az iszlám ellen, és soha nem fogok a terroristáknak engedni. Az, hogy a listán szerepelek, azt jelenti, hogy szó szerint fogolyként élek: mindig testőrök vesznek körül, mindig megvan a valós esély arra, hogy megölnek. De továbbra is fel fogok szólalni az iszlám gonosz ideológiája ellen, bármi is legyen ennek a következménye. Nem hagyhatjuk, hogy a terroristák nyerjenek!

Olvasson tovább: