Kereső toggle

Évente több mint egymillió magzatot abortálnak az USA-ban

Minden élet ajándék

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Több százezren vonultak Washington utcáira az abortuszellenes March for Life (Menet az életért) keretében január 22-én. A negyvenkettedik alkalommal megtartott rendezvény beszámolók szerint a világ legnagyobb  emberi jogi tüntetése volt. A menet napjára időzítette a szavazást két abortuszellenes törvénytervezetről a Republikánus Párt, azonban sokak meglepetésére csak az egyiket sikerült elfogadtatniuk.

A menetre 1974-ben került sor először, egy évvel azután, hogy az amerikai Legfelsőbb Bíróság a Roe v. Wade ügyben hozott ítélettel legalizálta az abortuszt. Eleinte csak egy kis csoport vonult Washington utcáira tiltakozásként, napjainkban viszont már a világon a legnagyobb létszámú életpárti demonstrációként tartják számon az évente megrendezett menetet. A 2015-ös rally témája azoknak a magzatoknak a védelme volt, akiket Down-szindrómával vagy más, hasonlóan súlyos rendellenességgel diagnosztizálnak már születésük előtt. Jeanne Monahan Mancini, a Menet az életért elnöke szerint az ez évi, Minden élet egy ajándék üzenet különösen fontos, hiszen 1,1 millió magzatot abortálnak évente Amerikában, ráadásul a betegséggel diagnosztizáltak 85 százalékának esélye sincs arra, hogy megszülessen.

A demonstráción abortuszellenes aktivisták százezrei, köztük kongresszusi képviselők vettek részt, azonban mindössze egy demokrata párti politikus mondott beszédet. A republikánus honatyák két abortuszellenes törvényt terjesztettek volna a Képviselőház elé szavazásra a menet napján, de a megelőző éjjelen az egyik javaslatot kénytelenek voltak visszavonni. E szerint törvénnyel tiltották volna a terhesség huszadik hete után végzett abortuszt, kivéve azt az esetet, ha egy nő nemi erőszak áldozatává válik, és ezt jelenti is a rendőrségen. A Republikánus Párt azzal indokolta az intézkedés szükségességét, hogy orvosszakértők megállapították: a huszadik hetet elért magzatoknak már elég fejlett az idegrendszerük ahhoz, hogy fájdalmat érezzenek, vagyis szörnyű kínokat élnek át, amikor abortálják őket. Korábban ugyan sikerült egy hasonló tervezetet megszavazni a képviselőházban, akkor azonban „elakadt” az ügy a demokrata vezetésű szenátusban.

Barack Obama elnök már a szavazás előtt bejelentette, hogy meg fog vétózni bármilyen törvényjavaslatot, amely arra irányulna, hogy korlátozza, tiltsa vagy szigorítsa az abortuszt. A demokrata párti elnök szerint ugyanis nem a kormány feladata, hogy beleavatkozzon a döntésbe, amit az orvosok és a nők amúgy is közösen hoznak meg. Emellett a dokumentum „elfogadhatatlan módon korlátozná a nők egészségét és reprodukciós jogát, és támadást intéz a nők választási joga ellen is”– tette hozzá Obama. A republikánusok az utolsó pillanatig egységesek voltak az üggyel kapcsolatban, és Trent Franks, a tervezet egyik kidolgozója szinte borítékolta, hogy sikerülni fog elfogadtatniuk a szigorítást az ősz óta republikánus többségű képviselőházban. Arra azonban senki sem számított, hogy a voksolás előtt néhány órával több republikánus képviselőnő meghátrál, a női szavazók és a fiatalok elvesztésétől tartva.

Az éjjeli huzavona miatt végül a párt kénytelen volt visszavonni a kezdeményezést, és másnap csak arról a törvényről szavaztak a képviselőházban, mely megtiltja, hogy az Obamacare keretében szövetségi adópénzekből finanszírozzák az abortuszokat. 

Tony Perkins, a konzervatív Family Research Council vezetője szerint „érthetetlen és megdöbbentő, hogy nem sikerült elfogadtatni, hogy az ötödik hónap után ne lehessen megszakítani a terhességet, hiszen Amerikával együtt mindössze négy olyan ország van a világon, ahol engedélyezik az abortuszt a terhesség egész ideje alatt”. Trent Franks republikánus képviselő bejelentette, hogy a közeljövőben újra be fogják nyújtani a javaslatot, majd úgy kommentálta a történteket: „Amennyiben a Republikánus Párt nem tudja sikeresen megvédeni a fájdalmat már érezni képes magzatokat attól, hogy érzéstelenítés nélkül megcsonkítsák, megkínozzák vagy megöljék őket, akkor lehet, hogy az egész politikai programunkat felül kellene vizsgálnunk”.

Washington nyomában

Tizedik alkalommal rendezték meg Francia-országban az abortuszt ellenzők demonstrációját az amerikai Menet az életért mintájára. Negyvenötezren vonultak Párizs utcáira az elmúlt vasárnap, hogy tiltakozzanak a kormány életellenes politikája miatt. Az abortuszt 1975-ben legalizálták Franciaországban, de csak a tizenkettedik hétig hajtható végre. Marisol Touraine egészségügyi miniszter viszont egyik legfőbb feladataként a terhességmegszakítás lehetőségének biztosítását jelölte meg – 2013 januárja óta lehetővé vált, hogy a társadalombiztosításon keresztül visszaigényelhető legyen az abortusz költsége. A meneten felszólaló Grégor Puppinck, a Jog és Igazság Európai Központjának vezetője elmondta: Franciaországban ötből egy terhesség abortusszal végződik. A kormányintézkedések nyomán ráadásul a születési arány 1,99-re csökkent 2013-ban, vagyis családonként átlagosan már kevesebb mint két gyermek születik, amivel veszélybe került az ország népességnövekedésének stabilitása is. A tüntetést a La Manif Pour Tous családvédő mozgalommal és a Sentinelle-lel együttműködve szervezték meg, akik két és fél éve folyamatosan az Igazságügyi Minisztérium előtt tiltakoznak a melegházasság ellen.

Olvasson tovább: