Kereső toggle

Botrány a Buckinghamben

András herceg és a lányok

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hatalom, pénz, szex, végül a szégyen – ezekkel a szavakkal lehet leginkább jellemezni azt a botrányt, amitől egy hete hangos a Buckingham-palota és a teljes brit média. Egy harmincas éveiben járó amerikai nő ugyanis azzal vádolja András herceget – II. Erzsébet királynő második fiát –, hogy 17 éves korában háromszor is szexre kényszerítette.

A háromgyermekes Virginia Roberts álnéven már 2007-ben is beszélt történetéről, most azonban – vállalva személyazonosságát – feljelentést tett Jeffrey Epstein amerikai milliárdos üzletember ellen, aki állítólag szexrabszolgaként tartotta és barátainak, üzletfeleinek kölcsönözte őt. Londoni udvari tudósítók szerint a botrány már most helyrehozhatatlan károkat okozott a monarchia számára, de a szálak valójában az amerikai politikai és gazdasági elit legfelsőbb szintjéig vezetnek.

A szerteágazó történet 1998-ig nyúlik vissza: ekkor kezdett el dolgozni a kamasz Virginia Roberts a Donald Trump ingatlanmágnás tulajdonában álló előkelő floridai Country Clubban, a Mar-A-Lagóban. Édesapja, Try Roberts ugyanitt karbantartási vezetőként dolgozott. Nem sokkal 15. születésnapja után Virginia itt ismerte meg Ghislaine Maxwellt, a néhai brit médiamágnás, Robert Maxwell lányát. A nő a milliárdos Jeffrey Epstein baráti körébe tartozott, a társaság pedig már akkoriban is hedonista életmódjáról, valamint New York-i és londoni extravagáns partijairól volt hírhedt.

Virginia elmondása szerint – aki a Mail on Sunday nevű brit lapnak adott interjút – munkahelyi uniformisában éppen egy anatómiakönyvet olvasott a klubban, amikor a negyvenes éveiben járó elegáns brit hölgy megszólította. Beszélgetés közben szóba került, hogy a lány masszőr szeretne lenni, mire Maxwell elmondta, hogy korábban dolgozott egy Jeffrey Epstein nevű üzletembernek, aki éppen személyi masszőrt keres, és nagyon sok pénzt fizetne a munkáért. A tinédzser Virginia persze kapva kapott az alkalmon, és azonnal munkába állt. A munka valódi természete viszont csak akkor vált nyilvánvalóvá előtte, amikor elvitték Epstein Palm Beach-i villájába, ahol a férfi az első este ágyba vitte őt.

Virginia utólagos elmondása szerint azért nem lépett ki azonnal a munkából, mert úgy érezte, hogy Epstein és Maxwell valóban szeretik és törődnek vele, ők az igazi családja. Az András herceggel való viszonya azonban csak 2001-ben kezdődött Londonban. Epstein kérésére Maxwell londoni házába utazott, ahol egy méregdrága bevásárlótúra után bemutatták a hercegnek. Maxwell állítólag még azzal is viccelődött, hogy a 17 éves lány túl öreg lesz a köztudottan fiatal lányokhoz vonzódó Andrásnak. Virginiának azonban aznap este furcsa érzése volt, mert nem értette, mit akar tőle az angol királynő fia, aki ráadásul többszörös apa. A róluk megjelent fotót – amelyen egymás derekát karolják át, és amelyen Maxwell is szerepel – állítólag a lány kérésére készítették, utána pedig együtt töltötték az éjszakát. Virginia elmondása szerint az éjszakáért utólag 15 ezer dollárt – átszámítva mintegy négymillió forintot – kapott Epsteintől, de a herceg szerinte nem tudott a kifizetésről.

A mára többgyermekes anya azt mondja: akkoriban is tudta, hogy Epstein szexrabszolgának tartja, de valamiért mégis meg akart felelni a férfinak. Az üzletember közben görcsösen vigyázott arra, hogy pénzt soha ne adjon a lánynak a herceg előtt. Andrással – akit egyébként soha nem zavart, hogy a lányok kiskorúak – végül még kétszer ismétlődött meg az eset: Epstein manhattani, illetve karibi rezidenciáin tartott orgiákon. Virginia végül otthagyta „munkaadóját”, miután az befizette egy thaiföldi masszázstanfolyamra, ahol a lány összeismerkedett egy fiúval, és összeházasodtak.

Az András herceggel baráti és üzleti kapcsolatban álló Epsteint később börtönbüntetésre is ítélték fiatalkorú lányok szexuális szolgáltatásainak iparszerű forgalmazásáért. A herceg ezért évekkel később próbálta megszakítani a kapcsolatot az üzletemberrel, és újraépíteni jó hírét. Éppen ezért a botrány a lehető legrosszabbkor jött: Virginia ugyanis több mint tíz év után döntött úgy, hogy rendezi múltját, és könyvben írja meg élettörténetét, valamint feljelentést tesz Epstein ellen.

Megszólalt a nő apja is, aki szerint a brit trónutódlási sorrendben ötödik helyet elfoglaló András hercegnek felelnie kell tettéért. Try Roberts odáig elment, hogy azt állította: lányát még II. Erzsébet királynőnek is bemutatták. Miután a Buckingham-palota ezt azonnal kategorikusan cáfolta, az 58 éves apa elismerte: félreértette lányát, aki természetesen soha nem találkozott az uralkodóval.

Virginia Roberts történetének egyéb részletei azonban több forrásból is igazoltnak tűnnek. Az interneten megjelent fotón kívül Epstein egy másik, modell alkalmazottja is megerősítette, hogy András herceg valóban részt vett az üzletember karibi villájában tartott partin, ahol Virginia is ott volt. Epstein akkori komornyikja szintén megerősítette, hogy a herceg rendszeres résztvevője volt főnöke rendezvényeinek, amelyek nem egyszer orgiát jelentettek.

A Buckingham-palota természetesen a botrány kirobbanása után rögtön kiadott egy nyilatkozatot, amelyben „kategorikusan valótlannak” nevezi azokat az állításokat, amelyek szerint András herceg kiskorúakkal került volna „nem helyénvaló” kapcsolatba. A brit monarchia első számú képviselete azóta már kétszer is tagadta a vádakat, de az ügy mégis odáig fajult, hogy a volt feleségével éppen Svájcban síelő hercegnek azonnal haza kellett térnie, hogy számot adjon a királynőnek az esetről.

Azonban nemcsak a Windsor-háznak, de egyes amerikai politikai köröknek is van veszíteni valójuk az üggyel kapcsolatban. A The Sunday Times állítólag betekintést nyert bírósági aktákba, amelyek szerint nemcsak András herceg, hanem Bill Clinton volt amerikai elnök is közbenjárt annak érdekében, hogy Jeffrey Epstein kedvező vádalkut köthessen, ezáltal mentesüljön a szigorúbb büntetés alól. Az angol lap szerint ennek komoly következménye is lehet, ha Hillary Clinton valóban jelölteti magát a 2016-ban esedékes amerikai elnökválasztáson. Lapértesülések szerint beláthatatlan azoknak az amerikai politikusoknak és üzletembereknek a száma, akik valamilyen formában kapcsolatban álltak Jeffrey Epsteinnel.

Pedofil a parlamentben

Lassan, de biztosan Nagy-Britannia legnagyobb eltussolt pedofilbotrányára derülhet fény, amelynek középpontjában a londoni Elm Guest House néven elhíresült viktoriánus vendégház áll. Évek óta szivárognak ki az információk az Operation Fairbank fedőnevű nyomozásról, amelynek során harmincéves bűntényeket próbálnak feltárni. 1979 és 1982 között az épület indiai származású tulajdonosai többé-kevésbé nyíltan luxusbordélyt üzemeltettek a vendégházban, amelynek célcsoportja a gazdag brit homoszexuálisok voltak. Az intézmény még a toryk melegjogi munkacsoportjának hírlevelében is szerepelt mint ajánlott kikapcsolódási lehetőség. A gyanú szerint azonban párthovatartozástól függetlenül látogatták a vendégházat a felső tízezer pedofiljei: liberális és konzervatív politikusok, a Sinn Féin egy tagja, egy püspök, több popsztár, és még Anthony Blunt brit–szovjet kettős ügynök is. A pedofilek áldozatait árvaházakból és javítóintézetekből „kölcsönözték”. Február 2-án kezdődik John Stingemore pere, aki egy gyermekotthon működtetőjeként Tony McSweeney-vel, az otthon lelkészével együtt áll a vádlottak padjára. A vád szerint amellett, hogy ők maguk is molesztálták a gyermekeket, a vendégház rendelkezésére is bocsátották őket. Az ügy gyanúsítottjai közül ma már többen nem élnek. A 2010-ben meghalt liberális politikusról, az oktatási bizottság vezetőjéről, Cyril Smithről – akiről egyébként egész életében köztudomású volt, hogy pedofil – már egy könyv is született, ami a „Kövér ember” néven elhíresült politikus kettős életét tárja fel. Új hír viszont, hogy közvetve Margaret Thatcher is érintett lehet a botrányban, aki állítólag értesült tanácsadója, Sir Peter Morrison viselt dolgairól, ám jobbnak látta eltussolni azokat. Egy férfi a közelmúltban állt a nyilvánosság elé történetével, miszerint Morrison 14 éves korában megerőszakolta. Állítása szerint szüleivel együtt feljelentést tett, ám a rendőrök azzal küldték el őket, hogy nyugodjanak meg, a tettes már rács mögött van. A jól öltözött, gazdag elkövetőt csak később tudták beazonosítani, és meglepetésükre nem a börtönben, hanem a parlamenti képviselők soraiban. Morrison 2001-ben halt meg szívrohamban, soha nem vonták felelősségre tetteiért. (K. K.)

Olvasson tovább: