Kereső toggle

Bojkott és erőszak

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Robbanásszerűen megszaporodtak az antiszemita és Izrael-ellenes indíttatású támadások a világban 2014-ben – derül ki a Simon Wiesenthal Központ jelentéséből. A top tíz legsúlyosabb incidens közé bekerült a jeruzsálemi zsinagógában történt mészárlás, sőt az érpataki polgármester által szervezett „nyilvános akasztás” is.

A Simon Wiesenthal Központ jelentése szerint a második világháború óta nem voltak annyira súlyosak a zsidóságot ért támadások világszerte, mint 2014-ben. A tavalyi év sokkoló eseményei közül kiemelkedik a november 18-án, egy jeruzsálemi zsinagógában történt mészárlás. Két palesztin merénylő fejszékkel és lőfegyverekkel támadt rá az épületben imádkozókra, akik közül négy rabbit, illetve a segítségükre siető drúz rendőrt is meggyilkolták, heten pedig megsérültek. A brutális kegyetlenséggel elkövetett tettről azonban nem minden médiumban sikerült valósághű információkat közzétenni. A CNN egy főcímben azt közölte, hogy „négy izraeli és két palesztin halt meg a támadásban”, azt azonban kihagyták, hogy a két palesztin nem áldozat volt, hanem elkövető. Egy másik riportjukban pedig összecserélték a zsinagógát a mecsettel, így a cím azt állította, hogy „halálos támadás történt egy jeruzsálemi mecsetben”.
A nemzetközileg is hírhedtté vált érpataki „nyilvános akasztás” révén Magyarország is felkerült a top tízes listára. A község polgármestere ugyanis tavaly augusztusban először megtaposta Izrael zászlaját, majd felakasztatta a főtéren a háborús bűnösnek kikiáltott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és Simon Peresz elnököt ábrázoló bábukat. Orosz Mihály polgármester – elmondása szerint – azért szervezte a performanszt, hogy így tiltakozzon a „brutális népirtás ellen, ami folyik napjainkban”.
Amint az az érpataki incidensből is látszik, az Izrael és a Hamasz között zajlott nyári háború felerősítette az antiszemitizmust világszerte, és rányomta a bélyegét az európai zsidóság mindennapjaira is. Egy 90 éves zsidó nő például, akinek eltört egy bordája, nem kapott orvosi segítséget Belgiumban, viszont közölték vele telefonon, hogy „menjen Gázába egy pár órára, és akkor el fog múlni a fájdalma”. Belgiumban azonban nem ez volt az egyetlen diszkriminatív ügy, hiszen korábban egy antwerpeni üzletben nem voltak hajlandóak kiszolgálni egy zsidó nőt, máshol pedig egy kávézóban olyan felirat van kiakasztva, hogy „a kutyákat szívesen látjuk, a zsidókat nem”. Szintén tavaly történt az a lövöldözés a brüsszeli zsidó múzeumnál, melynek során három ember vesztette életét, amikor egy Iszlám Állam által kiképzett francia iszlamista tüzet nyitott rájuk.
Az európai zsidó közösség azonban minden bizonnyal Franciaországban van kitéve a legnagyobb veszélynek, ahol mindennapossá vált a vandalizmus és az erőszakos támadások. Decemberben például a saját otthonában erőszakoltak meg egy 19 éves nőt, miközben a támadók pénzt követeltek tőle, hiszen állításuk szerint a zsidóknak „mindig van pénzük”. A kialakult helyzet súlyosságát mutatja az is, hogy tavaly fordult elő először, hogy Franciaországból vándorolt ki a legtöbb zsidó Izraelbe.
A Wiesenthal Központ listáján Törökország az ötödik, Svédország pedig a hatodik helyen szerepel. Egy, az Erdogan-kormányhoz közeli lapban ugyanis Faruk Köse újságíró azt javasolta, hogy külön-adót kellene kivetni a török zsidókra, hogy abból finanszírozzák a nyári Erős Szikla hadművelet okozta károk helyreállítását a Gázai övezetben. Aki pedig elmulasztaná az adó befizetését, annak bevonnák az üzleti engedélyét, sőt a tulajdonától is megfosztanák. Köse azonban nem állt meg ennyinél, hiszen nyílt levélben azt írta a zsidósággal kapcsolatban: „A »cionista/zsidó terrorbázis«, vagyis Izrael továbbra is pokollá teszi Gázát a népirtással. Úgyhogy természetes, hogy az ember legszívesebben azt mondaná: »Isten áldja azt a Hitlert!«” Az újságíró ezekkel a szavakkal követelte, hogy a török zsidók kérjenek bocsánatot Izrael gázai övezetbeli hadműveletéért. A svéd demokrata párti Björn Söder pedig azzal keltett botrányt a helyi zsidó közösség körében, hogy egy interjúban kijelentette: a zsidóknak el kell hagyniuk zsidó identitásukat annak érdekében, hogy svédekké válhassanak. Söder, aki a helyi zsidó közösség szerint ugyanazt a retorikát használta, amit „az 1930-as évek Németországában” a nácik, később azt állította, hogy „nagyon elkötelezett Izrael állama és a zsidó nép felé”, a nyilatkozatából pedig csak kiragadtak egy részt.
Nemcsak az erőszakos bűncselekmények, hanem a palesztinpárti egyetemi bojkottmozgalmak is megszaporodtak az elmúlt évben. Ezek célja, hogy a felsőoktatási intézmények szakítsanak meg minden kapcsolatot az izraeli egyetemekkel, sőt a kampuszokon is bojkottálják az izraeli termékeket. Az Egyesült Államokban tavaly a bojkott mellett tette le a voksát többek között a Kaliforniai Egyetem és az Új-mexikói Egyetem, sőt a legnagyobb amerikai katolikus egyetem, a DePaul hallgatói szövetsége is.

Olvasson tovább: