Kereső toggle

Állampolgársági biznisz

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nyíltan hirdetik Szerbiában és Ukrajnában a pénzért vehető magyar útlevelet, de a magyar államfő eddig csupán két esetben vonta vissza a korábban már megadott állampolgárságot olyanoktól, akik pénzért vették a papírokat. A kormány honlapja hat nyelven figyelmeztet: a magyar nyelvtudás feltétel, és visszaélés áldozata lehet, aki ezt meg akarja úszni. Ennek ellenére az állampolgársági biznisz töretlen lendülettel dübörög az érintett országokban. Szerbiában hatezer euróért árulnak magyar állampolgárságot az interneten, apróhirdetés útján.

A verbászi Vojislav T. egy szerb internetes portálon, a kupujemprodajem.com-on (adok-veszek) árul magyar állampolgárságot – számolt be a belgrádi Blic című napilap a minap. „Magyar állampolgárság szabályosan” – áll az apróhirdetésben, amely arra hívja fel a jelentkezők figyelmét, hogy az üzlet megkötése után személyesen viszi el őket Szegedre a „saját embereihez”. „Akiket elviszek Szegedre, azonnal megkapják a magyar állampolgárságot az állampolgársági vizsga letétele, eskütétel és magyar nyelvtudás nélkül. Nekem ez bevételi forrás, a polgártársaim pedig megkapják az áhított útlevelet, nem látok ebben semmi rosszat” – avatta be a Blic újságíróját a szabad versenyes kapitalizmus sajátos értelmezésébe Vojislav T.
Kérésünkre Zoran Dimitrovic újvidéki szerkesztő is megpróbálta elérni T-t, de csak egy üzenetet kapott tőle, miszerint ha komoly érdeklődőről van szó, akkor személyesen keresse. A sajtó hirtelen jött érdeklődése ugyanis nem tett jót az üzletmenetnek. T-t rengeteg érdeklődő hívja, de keresték már a rendőrségtől is. Nem fél, hiszen meggyőződése szerint amit tesz, az nem sérti Szerbia törvényeit. „Nyílt titok, hogy fél Szerbia szeretne magyar állampolgárságot. Miért ne segítenék nekik?” – teszi fel a szónoki kérdést Vojislav T. , aki fejenként hatezer euróért szinte önzetlen humanistának számít.
Zoran Dimitrovic kollégánk állásfoglalást kért az ügyben egy büntetőügyekre szakosodott újvidéki ügyvédi irodától, akik nem osztják ezt a jogértelmezést. Az iroda munkatársa szerint a hirdetőt a szerbiai büntetőjogi felelősség alól nem mentesíti, hogy „magyarországi korrupciót” kínál, mert a hirdetés szövege alapján egyértelműsíthető, hogy nem a szokványos ügymenetben jutnak állampolgársághoz a hirdetésre jelentkezők, hanem soron kívül, a törvényben foglaltak megkerülésével.
„A hirdetés szövege megvesztegetésre, bűncselekményre utal. Az eset nem újdonság Szerbiában” – mondja lapunknak Mihályi Katalin szabadkai újságíró, aki szerint számtalan pletyka kering az állampolgárság könnyített megszerzéséről a délvidéken, az újdonság csupán az, hogy most apróhirdetésben jelenik meg az információ. A magyar útlevél értékes a szerbek számára, mivel szabad mozgást biztosít az EU területén. Ugyanez a helyzet Ukrajnával is, és bár Románia EU-tag, de a román állampolgároknak vízumra van szükségük, ha például az Egyesült Államokba vagy Kanadába akarnak utazni, magyarként viszont vízummentességet élveznek.
A 2010-es kormányváltás után nem sokkal elfogadott törvénymódosítás értelmében kedvezményesen honosítható az, akinek felmenője magyar állampolgár volt (vagyis lényegében bárki, akinek ősei az 1920 előtti Magyarországon éltek), vagy csak „valószínűsíti magyarországi származását”. A legfontosabb ugyanakkor, hogy igazolni kell a magyar nyelvtudást, vagyis a kérelmezőnek tudnia kell válaszolni az ügyintéző által feltett egyszerű kérdésekre. Épp itt van a korrupciós kockázat: némi készpénz ellenében a tisztviselő gyorsan kipipálhatja ezt a feltételt, mint ahogyan erre volt már példa a közelmúltban, egy vidéki városka polgármesteri hivatalában.
Zoran Dimitrovic szerint az üzletág működésének bizonyítéka az is, hogy bizonyos szerb nyelviskolák úgy hirdetik meg tanfolyamaikat, hogy az ott elsajátított tudás a magyar állampolgárság megszerzéséhez elegendő, de semmi máshoz. Az újvidéki Moj Kutak nyelviskola például speciális egy vagy három hónapos kurzust kínál, ahol havi 5000 dinár (mintegy 15 ezer forint) tandíjért cserébe megfelelően felkészítenek bárkit, hogy simán vegye a honosított állampolgárság megszerzéséhez szükséges akadályokat. Egyes szerbiai újsághírek szerint e nyelviskolák a nyelv tanításán kívül a közvetítő szerepét is hajlandók eljátszani: az igénylő dokumentumait továbbítják valamelyik magyarországi önkormányzatnak, illetve helyi irodának. Ez azt jelenti, hogy azok a kérelmezők, akik néhány magyar mondatot sem képesek elsajátítani, meghatározott összegért magyar állampolgársághoz jutnak anélkül, hogy személyesen megjelennének és elbeszélgetnének az illetékes hivatalnokkal.

Számok

A tavaly áprilisi adatok szerint 422 ezer ember kérte a kedvezményes honosítást, a legtöbben Romániából (283 ezren), Szerbiából (76 ezren) és Ukrajnából (50 ezren). A legtöbb, 2011-ben és 2012-ben elutasított kérelmező is ezekből az országokból származott. Az esküt tett személyek száma mára meghaladta a félmilliót. Friss és pontos statisztika egyelőre nem érhető el a kettős állampolgárság honlapján.

Olvasson tovább: