Kereső toggle

A próféta védelmében

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ramzan Kadirov csecsen elnök is megszervezte a maga „milliós menetét” Groznijban, válaszul a Charlie Hebdo elleni terrortámadás után tartott párizsi tömeggyűlésre. A január 19-ei tömegdemonstráció célja az iszlám védelme volt az európai liberalizmussal szemben. Másnap négy orosz állampolgárt vettek őrizetbe Franciaországban terrorizmus előkészületeinek vádjával.

Kadirov köszöntő beszédében üdvözölte a tiltakozó tömeget, amely a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák megjelenése ellen jött össze demonstrálni. A hétfőt Csecsenföldön szabadnappá nyilvánították, és az adminisztratív eszközöket is igénybe véve csaknem az egész köztársaságot utcára vezényelték. Az elnök a világ összes muzulmánjának nevében fejezte ki tiltakozását a vallási érzület megsértése ellen, és bejelentette: „A nyugati provokáció okot ad arra, hogy kijelentsük: a karikatúra-incidens mögött a nyugati országok hatóságai és titkosszolgálatai állhatnak. Ezek érdeke, hogy az Iszlám Állam sorai feltöltésének újabb hullámát indítsák el. Határozottan kijelentjük, hogy senkinek soha nem engedjük büntetlenül sértegetni Mohamed nevét. Ha szükséges, meghalunk, hogy megállítsunk bárkit, aki azt hiszi, sértegetheti a próféta nevét. Ezt pontosan meg kell jegyezni mindenkinek, aki szégyentelenül semmibe veszi muzulmánok millióinak véleményét.” Az elnök kifejezte tiltakozását mindazok ellen, „akik szándékosan gyújtják meg a vallási és nemzetek közötti konfliktusok egész világra kiterjedő tűzvészét”.
Ezzel a gyújtó hangú beszéddel köszöntötte Ramzan Kadirov csecsen elnök az összegyűlt közel milliós tömeget Groznijban. Az esemény jelentőségét különösen jól mutatja, hogy a Csecsen Köztársaságban az összlakosság mintegy 1,3 milliós, a tömegrendezvényen megjelentek számát pedig egybehangzóan nyolcszázezer és egymillió fő közé tették mind a hatóságok, mind a jelen lévő újságírók. Erre a napra az iskolások szünnapot kaptak, a hivatalok bezártak, a boltok sem nyitottak ki. Szinte mindenki kivonult demonstrálni, „El a kezekkel Mohamedtől” transzparensekkel és „Szeretünk, Mohamed” feliratú piros lufikkal.
Figyelembe véve, hogy Kadirov hűséget esküdött az orosz elnöknek, nincs okunk feltételezni, hogy beszéde merőben eltérne az orosz állásponttól. A megmozdulás célja nem annak kifejezése volt, hogy az iszlám elhatárolódik a gyilkosságoktól –  sokkal inkább a nyugati demokratikus értékek elleni tiltakozás volt. A megmozdulás fő mondanivalója a „nem engedjük”, „nem hagyjuk”, „megtiltjuk”  volt.
Ezek után egyáltalán nem meglepő, hogy január 20-án négy orosz és egy osztrák állampolgárt vettek őrizetbe a francia hatóságok terrorcselekmény előkészítésének vádjával, akik mindannyian csecsen nemzetiségűek. A férfiakat a dél-franciaországi Béziers-ben állították elő, az ügy kapcsán tartott házkutatások során pedig robbanóanyagot is találtak. A csecsen elnök terrorcselekményekkel fenyegetett, amelyeket a nyugat által feltüzelt vallási radikálisok követhetnek el: rengeteg csecsen harcol jelenleg Szíriában, sokan vannak az Iszlám Állam soraiban is, ugyanakkor Ukrajnában és Európa több országában is veszélyt jelentenek.

A farkasok és az Antimajdan

Az orosz nemzeti radikálisok is létrehozták a saját erőszakszervezetüket Antimajdan néven, amely a hatalommal szembeni bármilyen ellenzéki megmozdulást hivatott szankcionálni, és a Navalnij fivérek elítélése ellen tüntető tömeggel szemben már be is mutatkoztak. Alekszej Navalnij ellenzéki aktivistát, aki az állami vezetők korrupciós ügyeit tárja fel, több ügye mellett adócsalás vádjával perbe fogták, és el is ítélték fivérével együtt. Az ítélettel szemben – mivel azt politikai indíttatásúnak tartják – több ezren tiltakoztak a moszkvai Manyezsnaja téren, itt vonultak ki először velük szemben az Antimajdan tüntetői. Vezetőjük, „Sebész”, az Éjjeli Farkasok motorosklub egyik vezetője, és Putyin elnök személyes barátja kifejezte, hogy Moszkvában nem engedik megismétlődni a kijevi forgatókönyvet, és minden ellenzéki megmozdulásra megígérte az adekvát választ. Bejelentése szerint ideológiai ellenfeleivel attól függetlenül száll szembe, hogy ad-e a hatalom erre engedélyt vagy nem. Az orosz média híradásai szerint több tízezer fős kiképzőtáborokat terveznek létesíteni az Éjjeli Farkasok és az Antimajdan égisze alatt – ez utóbbi alapítói között van a világbajnok ketrecharcosnő, Julia Berezikova is. Az Éjjeli Farkasok sorai közé tavaly augusztusban a csecsen elnököt is felvették. Kadirov és a Farkasok most együtt küzdenek az Oroszországra veszélyes „ötödik hadosztály” ellen – Putyin szolgálatában.

Olvasson tovább: