hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Netanjahu új lapot kért
Előrehozott választásokat tartanak Izraelben

2014. 12. 04.
„Egy országot nem lehet úgy vezetni, hogy az ellenzék a kormányon belül működik” - mondta Benjamin Netanjahu, miután egyértelművé tette, hogy előrehozott választásokon akarja megerősíteni pozícióját, előreláthatólag 2015 márciusában. Ezzel a harmadik Netanjahu-kormány alig 20 hónapos kormányzás után szűnik meg, ami még a szokottnál sűrűbb izraeli választási naptárban is szinte rekord rövidnek számít. Az ellenzék szerint az előrehozott választás kizárólag arról szól majd, hogy a választók végleg hazaküldik-e a veterán kormányfőt.

A kormányválság hetek óta érlelődött, de a végén néhány óra alatt minden tisztázódott, egy kiadós veszekedés után. Netanjahu hétfőn berendelte két kulcsminiszterét, a pénzügyekért felelős Jair Lapidot és a palesztinokkal való – amúgy nem létező – béketárgyalások ügyében illetékes Cipi Livnit. Felszólította őket, hogy hagyjanak fel a koalíciós kormány nyilvános bírálatával, amire nem voltak hajlandók. Ezt követően Netanjahu azonnali hatállyal menesztette a két politikust, és ezzel el is dőlt az előrehozott választások kérdése. A felmentés indoklásaként kijelentette: Livni és Lapid „puccsot készítettek elő” ellene. A másik oldal szerint viszont a kormányfő előre eldöntötte, hogy a nagykoalíció helyett radikális jobboldali vezetést akar, ezért szabadult meg a „mérsékeltektől”. 

A kölcsönös vádaskodások mellett a kézenfekvő kérdés az, miért gondolja úgy Netanjahu, hogy erősebben kerülhet ki egy új választásból? „Izraelnek egységes és stabil kormányra van szüksége, amelyben a meghatározó szerepet egy erős kormánypárt tölti be” – mondta a kormányfő. Dilemmája részben érthető: miközben a közvélemény-kutatások szerint Netanjahu messze a legnépszerűbb izraeli politikus (bár a nyár közepén, a gázai hadműveletek idején mért 77 százalékos támogatottsága mára 40 százalék körülire olvadt), pártja, a Likud 18 képviselői helyével csak a második a Lapid vezette Yesh Atid (Van jövő) párt mögött, amely 19 mandátumot birtokol.

A jelenlegi koalícióban a miniszterelnök csak bonyolult egyeztetések után tudott érdemi döntéseket hozni, miközben a politikai felelősséget neki kellett vállalnia a kormány munkájáért. Most azt kéri a választóktól, hogy bízzanak benne, és adjanak neki világos mandátumot a kormányzásra, egy erős Likud élén. Az egyetlen dolog, amiben az ellenzék és a miniszterelnök egyetért, az az, hogy az új választás tétje: ki vezesse Izraelt? Lapid, Livni és a melléjük felsorakozó örökifjú Simon Peresz szerint – kis túlzással – bárki jobb, mint Netanjahu. (Peresz kijelentette: Netanjahuval „sem béke, sem biztonság nem lesz Izraelben”.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!