hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Seselj vajda és a szerb politikai örökség
Sebesült fenevad

2014. 12. 05.
Horvát európai parlamenti képviselők elítélő állásfoglalást várnak az Európai Parlamenttől Vojislav Seselj szerb radikális pártelnök, háborús bűnös, hágai vádlott ügyében. A betegsége miatt ideiglenesen szabadlábra helyezett Seselj „vajda” alig érkezett haza Belgrádba, máris nacionalista uszító tevékenységbe kezdett.

A horvát kezdeményezésnek egy történelmi évforduló ad szomorú aktualitást. Az elmúlt héten emlékezők tízezrei érkeztek a kelet-szlavóniai Vukovárra, hogy a város délszláv háborúban történt elfoglalásának 23. évfordulóján leróják kegyeletüket az áldozatok, a vukovári kórház 261 lemészárolt betege, orvosa és ápolója előtt. Seselj sem hagyta szó nélkül a megemlékezést: a szerb radikálisok honlapján a civilekkel és sebesültekkel szemben „bátor helyt­állást” tanúsító egykori szerb csetnikeknek gratulált a város „felszabadításáért”, majd újból hitet tett Nagy-Szerbia feltámadása mellett.
Andrej Plenković horvát konzervatív EP-képviselő szerint azért van szükség az elítélő határozatra, mert Seselj újra társadalmi instabilitást hozott a volt jugoszláv térségbe. A Szerb Radikális Párt (SRS) elnöke közel tizenkét évet töltött előzetes letartóztatásban a Hágai Nemzetközi Törvényszék fogdáján. Horvátország, Bosznia-Hercegovina és a Vajdaság területén elkövetett háborús bűncselekményekkel vádolták meg, de ítélet mindmáig nem született a perében. Idén november 12-én hazatérhetett Szerbiába, mert a bíróság jobbnak látta, ha az áttételes májrákkal küzdő Seselj gyógykezelését „humanitárius okokból” Belgrádban folytatják. Egyes források szerint Seselj életéből már csak hetek lehetnek hátra. Slobodan Milošević egykori szerb elnök 2006-ban a hágai börtöncellájában halt meg, ítéletet az ő ügyében sem hoztak, így a hágai bíróság valószínűleg nem akar még egy mártírt adni a szerb radikálisoknak – vélekedik Zoran Dimitrovic újvidéki politológus a pártvezér szabadon bocsátásának igazi okairól.
A horvátok minden lehetséges fórumon fellépnek Seselj ellen: Ivo Josipović horvát elnök például már levélben kérte számon Theodor Meronnál, a Hágai Nemzetközi Törvényszék elnökénél a bíróság engedékenységét. Serge Brammertz hágai főügyész nemrégiben az üggyel kapcsolatban kijelentette: a 2003-ban magát önként feladó Seselj ügyében legkorábban 2015 végén lehet ítéletre számítani, addig a vádlott szerbiai gyógykezelése látszik a legjobb megoldásnak.
Maga Seselj természetesen győzelemként éli meg hazatérését, és a repülőtéren rá váró tömeg előtt rögtön a régi szókimondó önmagát idézte: „Mint ahogy azt megígértem 12 évvel ezelőtt, tönkre fogom tenni a Hágai Nemzetközi Törvényszéket. Most azért jöttem, hogy jelentsem: egy sebesült fenevadat hagytam ott elvérezni, de továbbra is rabszolgaként tartják ott a mieinket, akik ellen azért folyik eljárás, mert szerbek.” Betegsége ellenére Seselj rögtön egy nagygyűlést hívott össze, amelyen a rendőrségi becslések szerint háromezren vettek részt – mondja Zoran Dimitrovic. Belgrádban azonban Seselj pártelnök nemcsak a hágai törvényszéket ostorozta, hanem a jelenlegi szerbiai hatalom vezetőinek, egykori harcostársainak is üzent, akik véleménye szerint elárulták Szerbiát. „Az amerikaiaknak udvarolnak, ezért jövőre hatalomváltást kell végrehajtani az ország érdekében” – mondta a csetnik vajda a nagygyűlésen. A radikálisok szerint Szerbia lakosságának legalább a fele nem kíván az Európai Unió részévé válni, és az unió helyett sokkal inkább Oroszországgal és szövetségeseivel kellene jobb kapcsolatokat ápolni, mert ez a szerb nép politikai öröksége.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!