hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rakéták után segélylicit
Gáza a legjobb hívószó

2014. 10. 16.
Az egy főre jutó nemzetközi segélyek tekintetében eddig is a Palesztin Hatóság kapta a világon a legnagyobb támogatást, ám most abszolút összegben is az első helyre kerültek, miután a kairói donorkonferencián újabb 5,4 milliárd dollárt ajánlottak fel a részt vevő országok. (Ez az összeg mintegy 1300 milliárd forint, ami az idei évre tervezett magyar költségvetési hiány másfélszeresének felel meg, és 330-szorosa a viták kereszttüzébe került magyarországi civileknek szánt Norvég Alapnak). Elemzők szerint a pénzáradat csak megerősítheti az eddig vallott palesztin stratégiát, hogy reformok és gazdasági programok helyett továbbra is a legjobb hozamú befektetés az Izraellel szembeni konfrontáció és terror.

Öt éven belül a harmadik újjáépítési segélykonferenciát tartották a Gázai övezet helyreállítására, miután a Hamasz által kiprovokált konfliktusban a nyáron súlyos károk érték a térséget. A segélycsúcson 50 állam és 20 nemzetközi szervezet vett részt. A rendezvényt Egyiptom kezdeményezésére Kairóban hívták össze, és a konferencia társelnöke Norvégia volt. Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke előzetesen 4 milliárd dollárra becsülte az újjáépítés költségeit, de a felajánlások ezt messze felülmúlták és 5,4 milliárd dollár gyűlt össze – legalábbis ígéretek szintjén.

A legnagyobb összeget, egymilliárd dollárt Katar ajánlotta fel, messze meghaladva ezzel jóval nagyobb szomszédai bőkezűségét. Szaúd-Arábia 500 millió dollárt, míg az Egyesült Arab Emírségek 200 milliót ígért. A katari delegáció vezetője, Kha­lid bin Mohammed al-Attiyah külügyminiszter, miután felajánlotta országa nevében a kimagasló összeget, felrótta, hogy „nemzetközi hallgatás veszi körül a gázai pusztítást”. Az Egyesült Államok részéről John Kerry 212 millió dollárt ajánlott fel, míg a legnagyobb európai donor országok hozzájárulása jóval 100 millió alatt maradt (Németország 63, Franciaország 50,5, míg Nagy-Britannia 32 millió dollárt ígért).

A konferencia legtöbb résztvevője méltatta azt, hogy Katar, méretéhez képest, milyen nagy áldozatot vállal Gáza megsegítésére. Nem mindenki gondolja azonban úgy, hogy az arab miniállam önzetlenül cselekszik. Az emírségek és Szaúd-Arábia nem nézi jó szemmel, hogy Katar hatalmas olajbevételeiből olyan politikát folytat, amellyel szerintük aláássa a térség stabilitását. Katar a Hamasz és a Muzulmán Testvériség legnagyobb támogatója, és a nyári konfliktus idején még Törökországnál is élesebben bírálta Izraelt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!