hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Oktatással számolná fel a terrorizmust Tony Blair
Generációs deformáció

2014. 10. 25.
A Szíriában és Irakban zajló események reakciójaként létrejött Iszlám Állam (IS) elleni globális katonai összefogás esedékes és ésszerű döntés volt, de önmagában, hosszú távon nem lesz elég — írja a témában készült értekezésében Tony Blair egykori brit munkáspárti kormányfő.

A jelenleg saját, vallásközi megbékélést zászlajára tűző alapítványának elnökeként ténykedő politikus azért kevesli az Egyesült Államok vezetésével és több mint negyven ország részvételével zajló katonai akciókat, mert szerinte a Nyugat dilemmája jóval univerzálisabb annál, mint hogy égető szükség van az egyes terrorcsoportok megfékezésére. „Az alap­vető probléma a radikális iszlámmal van. Most már elkerülhetetlen, hogy felfogjuk ennek a veszedelemnek a globális természetét, levonjuk a megfelelő következtetéseket, és végre hatékony politikát dolgozzunk ki a helyzet orvoslására” – véli Tony Blair.
Nem kétséges, hogy az Iszlám Állam és a hozzá hasonló szervezetek ellen katonai erővel is fel kell lépni, hiszen ezek a csoportok habozás nélkül ragadnak fegyert, különös kegyetlenséggel gyilkolnak, ráadásul büszkén és megbánás nélkül menetelnek a halálba. Blair szerint azonban a legfontosabb kérdések egyike, amivel a jelenkor vezető politikusainak szembe kell nézniük az, hogy miként lehetne gyökerestől megváltoztatni a szélsőségesek gondolkodásmódját amellett, hogy megfékezzük a tombolásukat. Ha nem kezdjük el feltárni és felszámolni a mögöttes okokat, akkor amint végre sikerül legyőzni egy terrorcsoportot, máris egy újabb könyörtelen banda üti fel a fejét. Ezért Blair a radikális iszlám beteges és rémisztő ideológiája elleni harc egyetlen hosszú távon is hatékony fegyverét az oktatásban látja.
Naponta fiatal gyermekek tízmilliói részesülnek olyan módszeres, hivatalos vagy informális képzésben, ami intoleráns, ellenségeskedő világnézetet nevel beléjük. Ez a most már világszerte (Európában is) muszlim gyerekekbe oltott iszlamista világnézet ellenséges hozzáállást hoz létre a másként gondolkodókkal szemben, így lesznek a muzulmán iskolák a radikalizmus melegágyai – fejtegeti a BBC hírcsatornán megjelent írásában Tony Blair. A Tony Blair Hit Alapítvány ennek az égető problémának a megoldását tűzte ki célul, amikor Pakisztántól Szingapúrig több mint harminc országban alapított oktatási központokat muszlim tizenévesek számára. Ezekben az iskolákban hitek és vallások közötti toleranciára, a különböző kultúrák tiszteletére próbálják nevelni a diákokat, és többek között videokonferenciák segítségével mutatják be nekik a világ különböző tájairól, vallásaiból, szubkultúráiból származó fiatalok életét, mindennapjait.
Habár Blair szervezetének programja jelenleg világszerte közel százezer tanulót ér el, az exkormányfő biztos benne, hogy még sok hasonló kezdeményezésre lenne szükség. A fiatalok szélsőséges iszlamizációját generációs deformációnak nevező politikus arra szólítja fel a nemzetközi közösség tagjait, hogy minden lehetséges fórumon tegyék sürgősen tárgyalandó napirendi ponttá ezt a globális jelentőségű témát, és a már meglévő felekezeti iskolákba is vezessenek be a különböző vallások tiszteletét, kölcsönös elfogadását előmozdító programokat. „Hiába költünk milliárdokat biztonságpolitikára, ha közben mi magunk hagyjuk kifejlődni a világunkat fenyegető veszélyt” – figyelmeztet Blair.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!