hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az orosz állam kisegíti a kárt vallott oligarchákat
Szankciók és kárpótlások

2014. 10. 11.
Putyin dzsúdópartnerének lenni jó. Nemcsak azért, mert kevés ember fektetheti két vállra az orosz elnököt, hanem azért is, mert az egész orosz törvényhozás vigyáz az ember vagyonára. A duma illetékes bizottsága első olvasatban elfogadta a szankciókkal sújtott állampolgárok kárpótlására vonatkozó törvényjavaslatot. A Rotenberg-törvény rendelkezése alapján tehát Putyin kedvenc oligarchája és edzőtársa mind az öt – Olaszországban lefoglalt – villája után kárpótlást kaphat az orosz büdzséből.

Sokan várták, hogy az európai gazdasági szankciók hatására az orosz kormányzat és az elnök támogatottsága visszaesik, ezzel szemben Putyin most népszerűbb, mint valaha. Míg a Nyugat igyekezett olyan szankciókat bevezetni, több hullámban, amelyek kifejezetten az orosz elitet érintik, az oroszokban ez csak a cinizmust növelte az Egyesült Államokkal és Európával szemben, és megmutatták, hogyan kell igazi megszorítást végrehajtani: az ukrán és nyugati élelmiszerek embargóját a teljes lakosság megérezte.
Noha a gazdasági szankciók hatása egyelőre csak néhány üzlet és étterem árukészletének apadásán észrevehető, az orosz költségvetésre gyakorolt hosszabb távú hatások még kevésbé érezhetőek. Pedig a Rosznyeftnek nyújtott 1500 milliárd rubeles (9800 milliárd forint) pénzügyi támogatást – melyet az orosz kormánytól kért Igor Szecsin, az olajtársaság elnöke, hogy a cég törleszteni tudja több mint 30 milliárd eurós adósságát – a szociális alapból vonták ki. Csakúgy, mint a frissen annektált Krím felfejlesztésére költött milliárdokat, a gazdasági szankciók miatt ígért kárpótlásokat is a költségvetési tartalék terhére írják. Ezek a tételek nem voltak bekalkulálva a büdzsé tervezésekor, annál is kevésbé, mert az orosz költségvetést három évre előre tervezik, és 2013-ban nem számoltak sem az ukrán háborúval, sem Krím csatlakozásával az Orosz Föderációhoz, sem a nyugati megszorítások hatásával, ami akár 3-4 százalékos GDP-csökkenést is eredményezhet a gazdaságban, jelentősen csökkentve a szociális kiadásokra fordítható összegeket.
Mindezek fényében meglepő, hogy Arkagyij Rotenbergnek az olasz hatóságok által lefoglalt villái utáni kárpótlásra az orosz költségvetésben találhatnak forrásokat. A Corriere della Sera olasz lap számítása szerint az oligarcha mintegy 30 millió eurós kárt szenved négy szardíniai villája és római szállodája lefoglalásával. A kormányzati tisztségviselők korrupciós ügyeire szakosodott Alekszej Navalnij még egy ötödik villát is talált, amely az oligarcha tulajdonában van. Navalnij tevékenysége révén kaphatunk képet arról az elképesztő mértékű vagyonról, amelyhez az orosz csinovnyikok az állami pénzek eltüntetésével jutnak; véleménye szerint, ha ezt kompenzálják, az orosz adófizetőket duplán éri kár: egyszer, amikor a közpénzből ellopták, és egyszer, amikor kárpótolják az oligarchákat a lefoglalt vagyonért. Noha az orosz kormány korábban kijelentette, nem támogatja, hogy a költségvetés térítse meg a szankciókkal érintett milliárdokat, a törvényhozás illetékes bizottsága mindazonáltal elfogadta azt a törvénytervezetet, amely lehetővé tenné a bíróságok számára, hogy az „orosz szuverenitásba történt beavatkozás” révén keletkezett károkat a büdzséből kompenzálják. Pár nappal később Medvegyev kormányfő is letette voksát a kezdeményezés mellett, így a kormány is támogatja a tervezetet. Ezek után semmi nem állhatja útját a törvény megszavazásának: az egész orosz elit megnyugodhat – nem érheti kár. A szociális kiadásokat pedig megnyirbálhatják – attól az elnök támogatottsága nem csökken, hanem nő.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!