hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Van-e Obamának stratégiája az Iszlám Állammal szemben?
A névtelen háború

2014. 08. 28.
A héten hosszú küzdelmet ígért Barack Obama az Iszlám Állam (IS) ellen, és kijelentette, hogy az Egyesült Államok már meg is kezdte a harcot az IS „gyökeres kiirtására”. Az erős szavak ellenére nem egyértelmű, hogy van-e, és ha igen, milyen  stratégiája van Washingtonnak az internacionális dzsihádista terrorhadsereg ellen. Akár jelképes is lehet, hogy az akciónak - ami Obama szavai szerint már zajlik - nincs még neve sem. Mintha a kódnév hiánya azt sugallná, hogy szó sem lehet bármiféle újabb „Sivatagi Viharról”, hiszen Amerika egyszer és mindenkorra befejezte Irakban a háborút. Az Obama hivatali idejéből hátralévő 28 hónap azonban túl hosszú ahhoz, hogy egyszerűen utódjára hagyja a döntést, ahhoz viszont túl rövid, hogy gyökeresen megváltoztassa elnökségének eddigi doktrínáját, amelyet hivatalosan ma is képvisel.

Barack Obama az utóbbi hetekben többször is azt állította, hogy „meglepte ” az Iszlám Állam  terrorhadjárata. Ha ez így van, az nem fest túl jó képet a világ legnagyobb költségvetéssel és szakértői bázisával működő amerikai titkosszolgálatokról. Valószínűbb azonban, hogy nem az információk hiányoztak a Fehér Ház számára, hanem a stratégia azzal kapcsolatban, hogy mit is kezdjenek az IS jelentette fenyegetéssel szemben.

Az AP hírügynökség által készített elemzés szerint az amerikai kormányzatban már idén januárban felmerült a beavatkozás kérdése, miután az IS (akkor még hosszabb nevükön ISIL) erői elfoglalták a nyugat-iraki Fallúdzsát. Az AP által idézett kormányzati forrás szerint akkor belső konfliktusnak minősítették az előretörést, és úgy értékelték a helyzetet, hogy a bagdadi síita kormány és Nouri al-Maliki miniszterelnök ellen fellázadt szunnita törzsek „forradalmáról” van szó. Emiatt a washingtoni kormányzat megelégedett azzal, hogy Hellfire tankelhárító rakétákkal szerelte fel az iraki hadsereget, továbbá megkezdték felderítő drónokkal nyomon követni a radikális egységek mozgását a térségben. 

Azóta fél év telt el, és az IS immár megkerülhetetlen kihívássá vált. Katonáinak létszáma meghaladja a 15 ezret, és a harcosok többsége igazi harcedzett veterán: részben Szaddám Huszein egykori Köztársasági Gárdájának katonái, részben pedig Szíriában harci tapasztalatot gyűjtött szunnita lázadók, akikhez a tengerentúlról több ezer nemzetközi dzsihádista önkéntes csatlakozott. Az IS sikeresen toboroz híveket a meghódított területekről is, így mind a bagdadi kormánnyal és a kurdokkal ellenséges iraki lakosságból, mind pedig az Asszad-ellenes szíriaiak közül sokan állnak közéjük. Miután az IS könyörtelenül likvidálja a saját soraiban is azokat, akik nem követik feltétel nélkül a terrorszervezet céljait, hadseregük példátlanul egységes, könyörtelen és hatékony.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!