hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nyugalmat igen, Gázát nem!
Az izraeliek többsége támogatja a csapatkivonást

2014. 08. 07.
Úgy tűnik, az izraeli hadsereg (IDF) eljutott addig, ameddig szükséges volt – legalábbis Benjamin Netanjahu korábbi beszédeiben ezt ígérte. Közel kétezer palesztin és mintegy hetven izraeli áldozat után a két fél letette a fegyvert, és sok izraeli örömére az IDF végül kivonult a füstölgő övezetből. Kérdés marad viszont, hogy mi jön ezután?

A többség boldogan fogadta a háború látszólagos végét, de a konfliktus mélyebb, mintsem hogy ilyen könnyen és hirtelen lezáruljon. Az ország különböző pontjain beszélgettünk izraeli lakosokkal, mind zsidókkal, mind arabokkal.

Miközben legtöbbjük szerint nincs igazán tökéletes megoldás a jelenlegi konfliktusra, egyetértenek abban, hogy Gáza visszavétele semmit sem oldana meg. Egy katonatiszt Tel Avivban azt nyilatkozta, hogy Izraelnek nem érdeke Gáza visszafoglalása, mert megoldhatatlan problémákat szabadítanának ezzel a nyakukba.

Paul Hirschson, a Külügyminisztérium szóvivője arról tájékoztatta a Heteket, hogy a kormányzat diplomáciai megoldást keres a konfliktus enyhítésére; nem áll szándékukban visszatérni Gázába. Bár a Hamasz annak idején gyakorlatilag katonai puccsal szerzett hatalmat a terület fölött, az izraeli kormányzat csak addig lép föl, ameddig azt saját lakosainak védelme megköveteli. A szóvivő – aki még a kivonulás megkezdése előtt nyilatkozott – elismerte, hogy Izrael közel sem hibátlan, de leszögezte, hogy az IDF maximálisan a nemzetközi humanitárius jog alapján járt el, tehát figyelembe vette az emberi jogokat. Úgy véli, hogy Izraelt csak azért éri annyi kritika, mert nyílt demokráciája miatt könnyen ellenőrizhető a tevékenysége; „próbálják csak meg ugyanezt Észak-Koreában!”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!