hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Készültségben a Nyugat
Lemerült telefonnal nem érdemes repülni

2014. 07. 24.
Repülőgépekre csempészhető robbanószerkezetek kifejlesztésén dolgoznak iszlamista csoportok, ezért világszerte szigorították a biztonsági ellenőrzéseket a repülőtereken. A terrorfenyegetettség az Iszlám Állam nevű szervezet térhódításával tovább erősödött, hiszen több száz európai vagy amerikai útlevéllel rendelkező dzsihádista csatlakozott hozzájuk, akiket bomba- és fegyverkészítésre is kiképeznek.

A napokban volt kilenc éve, hogy terroristák összehangolt támadássorozatot hajtottak végre London központjában. A robbantásokban a merénylőkön kívül 52 ember vesztette életét. A brit hatóságok azóta rendszeresen csapnak le a terrorgyanús csoportokra és személyekre az országban, de a fenyegetettséget nem sikerült felszámolniuk. Sőt, a szíriai és az iraki események tovább rontottak a helyzeten. Az amerikai hatóságok lépéseit követve a brit reptereken is megerősítették a biztonsági ellenőrzéseket. Bár részletesen nem közölték a szigorítások okát, amerikai sajtóértesülések szerint az al-Kaida terrorhálózathoz köthető, Szíriában és Jemenben tevékenykedő iszlamista csoportok repülőgépekre csempész­hető robbanószerkezetek kifejlesztésén dolgoznak.
A terroristák a 2001. szeptember 11-ei merényletek óta újabbnál újabb módszereket keresnek főként az Egyesült Államokba tartó repülőjáratok elleni támadásokra. Már 2001 végén volt egy ilyen kísérlet: de­cemberben a muzulmán hitre áttért brit Richard Reid cipőjébe rejtett robbanóanyagokkal akart terrorcselekményt végrehajtani egy Párizsból Miamiba tartó gépen. A tragédiát a személyzet az utasok segítségével akadályozta meg. 2006 nyarán folyadékokkal akartak felrobbantani tíz, Egyesült Államokba tartó repülőgépet szintén brit állampolgárságú muzulmánok. Tervüket azonban időben leleplezték a hatóságok. Ezután lépett életbe a repülőgépek fedélzetére felvihető folyadékok mennyiségének korlátozása. 2009 karácsonyán pedig egy nigériai férfi az alsónadrágjába rejtette a robbanóanyagot, amellyel egy Amszterdamból Detroitba tartó járatot próbált meg felrobbantani. A bomba végül „csak” tüzet okozott, a támadót pedig elfogta a személyzet az utasok segítségével.
A reptereken most újabban a mobiltelefonokat és elektronikai készülékeket ellenőrzik szigorúbban. Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban nem engedik fel a járatokra azokat az utasokat, akik a biztonsági vizsgálatok során nem tudják bekapcsolni elektronikus eszközeiket. Értesülések szerint főként az al-Kaidával szövetséges csoportok, nevezetesen a Szíriában harcoló Al-Nusztra Front és a jemeni központú Al-Kaida az Arab-félszigeten nevű szervezet keresi a kifinomult módszereket arra, hogy a jelenlegi biztonsági rendszereket kijátszva robbanóanyagokat jutassanak fel repülőgépekre.
Nem becsülhetőek alá ugyanakkor az Abu Bakr al-Baghdadi vezette Iszlám Állam fenyegetései sem, amely Európa egy részére is kiterjesztené kalifátusát. Az Irak és Szíria egy részét ellenőrzése alatt tartó kegyetlen dzsihádista csoport nagy hangsúlyt fektet a toborzásra és a kiképzésre. Kampányuk rendkívül hatékony: a világ minden tájáról csatlakoznak hozzájuk radikális muzulmán fiatalok. Hogy milyen veszélyt jelentenek a Nyugatra a hazatérő dzsihádisták, azt jól szemlélteti egyik brit fegyveresük, aki a múlt héten fényképeket tett közzé az interneten maga készítette fegyverekről és bombákról. A Cardiffból érkezett Nasszer Muthana (képünkön) azt a megjegyzést fűzte hozzá a fotókhoz, hogy Nagy-Britanniának tartania kell a kiképzéstől, amit az Iszlám Állam oldalán való harc közben kapott.
Már akadt példa olyan Szíriából hazatérő dzsihádistára is, aki konkrét merényletekre készült Londonban. Egy biztonsági forrás szerint ha nem leplezik le a tervet, akkor ez lett volna a 2005. július 7-ei terrorcselekmények óta a legsúlyosabb. Az eddig nyilvánosságra került információk szerint a férfi egy Nyugat elleni támadásokra specializálódott iszlamistával került kapcsolatba Szíriában, aki merénylet kidolgozására buzdította. A férfi jelentős összegű készpénzzel tért vissza Londonba, amit fegyverek és bombakészítő felszerelések vásárlására költött. Szíriai „mentorával” továbbra is tartotta a kapcsolatot, és más radikálisokkal kezdett szövetkezni Londonban, amikor letartóztatták.  
Azonban nem csak a férfiakat vonzzák a dzsihádisták. Az Egyesült Államokban például április elején egy 19 éves lányt tartóztattak le a denveri nemzetközi repülőtéren, aki udvarlóját akarta követni Szíriába, ahol elmondása szerint az amerikai hadseregben kapott képzésével vette volna ki részét a szent háborúból. A muzulmán hitre tért Shannon Maureen Conley az interneten ismerkedett meg egy tunéziai férfival, aki azt állította magáról, hogy az Iszlám Állam elődjében, az ILIÁ-ban harcol. A lány egyébként novemberben került az amerikai hatóságok látószögébe, miután Denverben egy külvárosi keresztény gyülekezet környékét mérte fel, az egyház egyik alkalmazottjának pedig a terrorizmusról beszélt. Az FBI többször próbálta lebeszélni a lányt a szíriai utazásról, mindhiába.
Nagy-Britanniában viszont nem sikerült megakadályozni, hogy egy fiatal ikerpár Szíriába jusson. A 16 éves lányok az éjszaka közepén szöktek meg manchesteri otthonukból. Szüleik, akik tíz éve Szomáliából költöztek az országba, csak reggel vették észre eltűnésüket. A lányok valószínűleg bátyjukat követve indultak útnak, aki már korábban Szíriába utazott, hogy az Iszlám Állam dzsihádistáihoz csatlakozzon. A hatóságok vizsgálják, hogyan tudták az útiköltségeket kifizetni. Attól tartanak, hogy terroristák finanszírozták az utazást, akik feleségeknek akarják őket, de fennáll annak a veszélye is, hogy öngyilkos merénylethez használhatják a lányokat.
A szíriai konfliktushoz köthető terrorizmus miatt már egy brit nő ellen is történt vádemelés. A 26 éves Nawal Msaad barátnője kérésére elvállalta, hogy eljuttatja Szíriában harcoló férjének azt a pénzt, amit Nagy-Britanniában gyűjtöttek a dzsihádistáknak. Az egyetemista az alsóneműjébe rejtette el a 20 ezer eurót, és Isztambulba próbált utazni, de a Heathrow repülőtéren lekapcsolták, és megtalálták nála a folpackba csomagolt pénzt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!