Kereső toggle

Gyerekrablás az új terrorfegyver

Semmit nem változott a Hamasz

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Lapzártánkig csak részleges eredményeket hozott a júdeai Hebron közelében elrabolt három izraeli tinédzser utáni kutatás. A fiúkat nem sikerült még megtalálni az izraeli hadsereg alakulatainak, viszont  jelentős csapást mértek a bűncselekményért egyértelműen felelősnek tartott Hamasz terrorszervezet vezetőségére és hálózatára. A tinédzserek felkutatására indított akció során őrizetbe vették a Hamasz több száz ciszjordániai vezetőjét és aktivistáját, köztük 50 olyan személyt, akiket 2011-ben engedtek szabadon az elrabolt Gilád Sálit tizedesért cserébe.

Hónapok óta figyelmeztetik az izraeli hatóságok a lakosságot arra, hogy palesztin terrorcsoportok emberrablásokra készülnek, hogy ezzel érjék el valamennyi fogvatartott honfitársuk kiszabadítását. Ezen a szándékon a májusban megkötött Fatah-Hamasz koalíciós megállapodás sem változtatott. Az izraeli biztonsági szolgálatok közleménye szerint az elmúlt egy évben legalább negyvenkét esetben sikerült megakadályozni, illetve megelőzni ilyen támadást.

Az emberrablási stratégia június 12-én, csütörtök éjjel azonban váratlanul sikerrel járt. Hebron közelében három izraeli tinédzser – valamennyien diákok – autóstoppal igyekezett hazafelé, amikor egy ismeretlen gépkocsi felvette őket. Az eset részletei nem ismertek, egy tény: a fiúk nem érkeztek haza.

Bár mint kiderült, egyikük még csütörtök éjjel felhívta a rendőrséget, hogy elrabolták őket, az üzenet tisztázatlan okokból csak péntek reggel jutott el a belbiztonsági szervekhez, akik azonnali akciót rendeltek el a három fiatal: Gilad Sha’er (16), a kettős, izraeli–amerikai állampolgárságú Naftali Frenkel (16), valamint Eyal Yifrah (19) felkutatására.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök egy nappal később bejelentette, hogy „minden kétséget kizáróan” a Hamasz terroristái rabolták el a tinédzsereket.

A kormányfő szerint a bűncselekmény egyértelműen bebizonyította, hogy „a palesztin terrorszervezetek és mindezek közül elsősorban a szélsőséges iszlám Hamasz-csoport, elkötelezettek Izrael megsemmisítése, valamint az izraeli polgárok ellen elkövetendő terrortámadások iránt”. Netanjahu szerint az emberrablás ki kell, hogy józanítsa azokat, „akik a nemzetközi közösségen belül azt állították, hogy Abbász elnök megállapodása a Hamasszal a békét fogja előmozdítani. Most tanúi lehetnek az egyezmény valódi következményeinek: világossá vált, hogy a Hamasz arra használta fel a megállapodást, hogy megerősítse jelenlétét Júdeában és Szamáriában, ami a terrorcselekmények számának növekedéséhez vezetett”.

Az agresszív stratégiához való visszatérést jelzi, hogy az elmúlt években viszonylag csendes térségben nemrég elfogtak egy öngyilkos merénylőt, míg egy másik incidensben a terroristák tűzpárbajba keveredtek izraeli rendőrökkel, és az egyik tisztet megsebesítették.

Az izraeli politikusok és a közvélemény egyöntetűen kiállt a három fiú kiszabadítására indított akció mellett. Naftali Bennett gazdasági miniszter azt ígérte, hogy ha a tinédzserek közül bármelyiknek „egyetlen haja szála is meggörbül”, akkor Izrael „gondoskodni fog arról, hogy a Hamasz tagsági könyve mindenki zsebében a pokolba szóló vízummá változzon”.

A támadás miatt különösen szorult helyzetbe került Mahmúd Abbász. A Palesztin Hatóság vezetője gyorsan igyekezett kijelenteni, hogy a Fatahnak semmi köze az emberrabláshoz, és bizonyos szintű együttműködést is ajánlott az izraeli hatóságokkal. Ráadásul kiderült, hogy Abbász felesége a támadás időpontjában éppen egy izraeli kórházban feküdt, ahol sürgősségi műtétet hajtottak végre rajta titokban. A Hamasz azonnal gyáva árulással vádolta meg Abbászt, ami az alig egyhónapos „palesztin nemzeti megbékélés” végét jelezheti.

Izrael szerint ugyanakkor Abbász nem mentheti fel magát a felelősség alól, mondván, hogy a támadás az Izrael ellenőrzése alatt álló térségben történt, és ezért a Palesztin Hatóság nem hibáztatható emiatt. A jeruzsálemi kormány úgy véli, hogy nem az a lényeges, hol történt a támadás, hanem az, hogy honnan ered, és a feltételezett Hamasz- elkövetők a Palesztin Hatóság ellenőrzése alatt álló területről származnak.

Emlékeztetnek arra, hogy miután a Hamasz és más terrorszervezetek ellenőrzésük alá vonták a Gázai–övezetet, erős terrorista támaszpontot hoztak ott létre. A Fatah megállapodása a terrorszervezettel tovább növelheti a veszélyt, hogy a Hamasz Júdeában és Szamáriában ugyanígy ellenőrzése alá vonja majd a Palesztin Hatóságot is, amely már most is több pénzt fizet (havonta mintegy 400 dollárt) a börtönbüntetésre ítélt terrorista foglyoknak, mint a saját rendőreinek.

Ennek a fordulatnak az előszelét jelezheti az is, hogy a facebookon palesztinok százai posztoltak olyan fotókat, amelyeken három feltartott ujjal ünneplik az izraeli fiatalok elrablását. Máshol ünnepi tortákkal kedveskedtek azoknak a családoknak, akiknek egyes tagjait izraeli börtönökben tartanak fogva. A tortákon szintén az emberrablókat köszöntik, akik a várakozásaik szerint elhozzák a foglyok szabadulását.

Az izraeli kormányt és közvéleményt nemcsak az háborította fel, hogy a palesztin társadalom jelentős része nyíltan a terroristák oldalán áll, hanem elítélik azt is, hogy az Európai Unió külügyi főbiztosa, Catherine Ashton csak a támadás után öt nappal ítélte el az emberrablást. Az ENSZ szintén késve reagált, és érdemi lépések helyett csupán a béketárgyalások újrakezdését szorgalmazta az izraeliek és a palesztinok között. (Munkatársunktól)

Olvasson tovább: