Kereső toggle

Cipőbombával téríthették el a maláj utasszállítót?

Előbb vagy utóbb

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Két hónappal a maláj utasszállító repülőgép eltűnése után továbbra is eredménytelen a roncsok utáni kutatás az Indiai-óceánon. Az összeesküvés-elméletek száma egyre nő, de továbbra sem tudni, pontosan mi történhetett a fedélzeten tartózkodó 239 utassal. Mindeközben a maláj hatóságok letartóztattak 11 terroristát, akik egyes források szerint az al-Kaidával állhattak kapcsolatban.

A Kuala Lumpurból Pekingbe tartó maláj repülőgép keresése eddig sikertelennek bizonyult, hiszen a műholdfelvételek kielemzése után sem sikerült a szakembereknek megtalálniuk a gép fekete dobozát és a roncs darabjait. Az ausztrál, a maláj és kínai hatóságok új stratégiát dolgoztak ki a kutatás következő szakaszára vonatkozóan, melynek során újabb nagyméretű területeket jelöltek ki átvizsgálásra. Ez azért szükséges, mert a felszínen eddig nem találták meg a repülőgép roncsdarabjait, így a jövőben már a tengerfenéken fogják folytatni a keresést. Szakemberek szerint azonban akár 8-12 hónapba is beletelhet, mire a gép nyomára bukkannak.

Malajzia védelmi minisztere, Hisammuddin Husszein szerint jó irányban halad a kutatás annak ellenére, hogy eddig semmit sem találtak, és kijelentette, hogy „előbb vagy utóbb” a nyomára fognak bukkanni az elveszett utasszállítónak. A maláj közlekedési minisztérium ötoldalas jelentéséből pedig az derült ki, hogy a hatóságok nem indították meg időben a mentőakciót, hiszen csak négy órával a gép eltűnése után kezdték keresni azt, amikor már jelentős időhátrányban voltak.

Mindeközben Malajziában letartóztattak tizenegy terroristát, akik egyes feltételezések szerint az al-Kaidával álltak kapcsolatban, és közük lehetett a repülőgép eltűnéséhez. A hatóságok ugyan cáfolták, hogy az elfogott személyek a terrorszervezethez köthetők, és hogy kapcsolatban álltak volna az utasszállítóval, a kihallgatások során azonban bizonyossá vált, hogy a letartóztatottak egy új terrorcsoport tagjai, amely állítólag muszlim országok ellen tervez bombamerényleteket.

A hatóságok az után gyanúsították meg a csoportot a repülőgép eltérítésével, hogy a brit születésű Saajid Badat tanúskodott Oszama bin Laden vejének perében. Badat elmondása szerint négy maláj férfi azt tervezte, hogy eltérít egy repülőgépet egy cipőbe rejtett bomba segítségével, amelyet a pilótafülke ajtajának felrobbantására használtak volna. Badat állítólag át is adta a bombát Afganisztánban a dzsihádistáknak, akik közül az egyik egy pilóta volt.

Az idő előrehaladtával egyre több a rejtély az utasszállítóval kapcsolatban, sokakban felmerült ugyanis a kérdés, hogy az utasokon kívül mit szállíthatott még a gép. A nyilvánosságra hozott információk szerint az egzotikus gyümölcsök mellett más rakomány is volt a repülőn: lítium elemek, melyeknek az összsúlya kétszáz kilogramm volt. A rakomány többi részéről azonban a nyomozás miatt nem adnak ki információt a hatóságok. Egyes feltételezések szerint akár az is okozhatta az utasszállító vesztét, hogy a lítium elemek csomagolása út közben megsérült, és meg is gyulladhatott.

A két hónappal ezelőtt eltűnt repülőgép utasainak hozzátartozói már elkezdték megszervezni szeretteik temetését, azonban voltak olyanok is, akiket a maláj légitársaság küldött haza, mely eddig szállást biztosított számukra. Az utasok családjai ígéretet kaptak a további tájékoztatásra, ugyanakkor kritikusok szerint a hatóságok továbbra is nagyon kevés információt osztanak meg az üggyel kapcsolatban a nyilvánossággal.

Olvasson tovább: