hetilap

Hetek hetilap vásárlás
2016 Clinton vagy Bush?
Újra megmérkőzhet a két dinasztia

2014. 05. 22.
Clinton kontra Bush: az elemzők szerint újrajátszhatják az 1992-es elnökválasztási menetet 2016-ban. Ha így történik, az utóbbi negyedszázad két leginkább meghatározó politikus dinasztiája között dőlhet el, ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke. A szereplők természetesen nem ugyanazok lennének, mint 22 éve: a demokrata oldalon a volt First Lady indulhat, míg ellenfele a 41. elnök kisebbik fia lehet. Ám korai lenne biztosra venni, hogy a Fehér Ház következő lakója olyan családból kerül ki, amely már adott elnököt (a Bush-dinasztia esetében kettőt is) Amerikának. A bizonytalanságot nem csak az okozza, hogy hivatalosan még egyik oldalon sem szálltak be a versenybe. Legalább annyi érv szól ugyanis amellett, hogy új kezekbe kerüljön a világ első számú hatalmának kormányrúdja.

„Run Hillary Run!” – a sokszoros Oscar-díjas film, a Forrest Gump híres mondatának változatával indult sajtó- és internetes kampány azért, hogy rávegyék Hillary Clintont a 2016-os indulásra. A sürgetés érthető: bár még huszonkilenc hónap van a következő elnökválasztásig, a kampány érdemben el sem kezdődhet addig, amíg a legfontosabbnak tartott kérdés nem tisztázódik, hogy vállalja-e Clinton azt, hogy 2008 után másodszor is nekiinduljon a versenynek. Miután Obama mandátuma lejár, 2016-ra mindkét nagy pártnak új jelöltet kell választania, így az előválasztások tétje egyformán nagy, szemben 2012-vel, amikor csak a republikánusok küzdöttek azért, hogy eldöntsék, ki legyen Barack Obama kihívója.

Ha Hillary Clinton igent mond, akkor demokrata oldalon azonnal ő válik első számú esélyessé, ám ez nem jelenti, hogy kihívó nélkül maradna. Azt gyakorlatilag mindenki elismeri, hogy a volt külügyminiszter, volt First Lady és volt New York-i szenátor minden szempontból alkalmas – talán a legalkalmasabb jelölt az elnöki tisztségre. Olyan életúttal és szakmai tapasztalattal rendelkezik, ami párját ritkítja a modern amerikai politikában. A Yale Egyetemen végzett ügyvédként, és 1979 óta – amikor férjét, Bill Clintont Arkansas kormányzójának választották – folyamatosan az amerikai nagypolitika résztvevője. Elnökké választása emellett történelmi pillanat is lenne, hiszen személyében kerülne elsőként női politikus a Fehér Házba.

A Clinton családot közelről ismerő újságírók többsége szerint eldöntött tény az, hogy Hillary elindul az elnökségért, és csak a legmegfelelőbb időpontra vár a bejelentéssel. A késleltetett kiállással visszatartja lehetséges demokrata kihívóit, csakúgy, mint a republikánus jelentkezőket attól, hogy maguk is aktív kampányba kezdjenek. Hiszen Hillary Clinton minden felmérés szerint messze a legerősebb demokrata jelölt, a CNN májusi felmérése szerint a párt választóinak 64 százaléka szeretné azt, ha ő indulna 2016-ban. Miközben lebegteti az indulás kérdését, addig is élvezheti a sajtó és a közvélemény kitüntetett érdeklődését, anélkül, hogy bármilyen éles kampányszituációba kellene keverednie. Ebben nagy segítségére volt lánya, Chelsea, aki tavasszal bejelentette, hogy első gyermekét várja, így Hillary mosolyogva háríthatja az újságírókat azzal, hogy számára most a legizgalmasabb feladat az, hogy nagymama lehet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!