Kereső toggle

Róma elfoglalása

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Német nyelven lehet iszlám oktatásban részesülni a jövőben az osztrák általános iskolákban, ahol a muszlim diákok száma újabban meghaladja a katolikus tanulókét. „Ami még hátravan, az Róma elfoglalása. Ez azt jelenti, hogy az iszlám visszatér Európába harmadszor is, miután kétszer kiűzték. Meghódítjuk Európát! Meghódítjuk Amerikát! Nem kard, hanem a dawa (térítési kötelezettség) által” – hangoztatta véleményét Juszuf al-Karadavi, a Muzulmán Testvériség főideológusa.

A legújabb bécsi statisztikák szerint a muszlim diákok száma megelőzi a római katolikusokét az általános közoktatás egyes évfolyamain. E helyzetben nem meglepő, hogy az iszlámot ezentúl valamennyi állami általános iskolában közpénzből finanszírozott, német nyelvű tankönyvekből fogják tanítani. Az igény igen nagy, a tradicionálisan katolikus Ausztriában ugyanis már meghaladja a félmilliót az iszlám hitűek száma, ami a teljes népesség hat százalékát jelenti. Ez a szám 1990-ben még csak 150 ezer volt, 2030-ra becslések szerint 800 ezren lesznek. A legtöbben török állampolgárok (36,3 százalék), őket követik az osztrák állampolgárok, majd a bosnyákok. A más muzulmán országokból (Irán, Egyiptom, Pakisztán) származók aránya viszont igen alacsony. Ausztriában összesen mintegy 200 imahely található, ebből 100 Bécsben van. 
Az idei iskolaévben 10 734 muzulmán diák kezdett el tanulni a bécsi iskolák 5–8. évfolyamán, az alig több mint 8600 katolikus és körülbelül 7500 vallástalan vagy más vallású mellett. Ezeken az évfolyamokon a legmagasabb a muszlim vallású tanulók száma. A Bécsi Városi Oktatási Bizottság adatai szerint az alapfokú iskolákban (az első négy évfolyamon) több mint 23 ezer római katolikus diák tanul, a második helyen pedig a muzulmánok állnak közel 18 ezer fővel. Őket követik a vallástalanok és a szerb ortodoxok. A protestáns tanulók száma mindössze 2322. Az osztrák gimnáziumokban (a 9–12. évfolyamon) végzettek legnagyobb része egyetemeken tanul tovább, itt egyelőre jelentősen kisebb a muszlim diákok aránya. 
Az Iszlám óra elnevezésű új tankönyvet az Osztrák Iszlám Hitközösség (IGGiÖ) állította össze, amelynek fő célja az államilag támogatott iszlám vallási oktatás elősegítése az általános  és középiskolákban. Az IGGiÖ szerint az új tankönyvek olyan megbízható ismereteket tartalmaznak, amelyek segítenek „a diákok életébe beágyazni az iszlámot”. „Azt akarjuk, hogy Ausztriában élő fiataljaink otthon érezzék magukat” – hangsúlyozta a szervezet elnöke, Fuat Sanac a könyv bemutatóján.
A korábbi tankönyvekkel szemben kifogásként merült fel, hogy nyelvezetük túlságosan katonai jellegű, és nem irányulnak eléggé az európai értékekre – ezen a szerzők változtattak. Az előző – Az iszlám által megengedett és tiltott dolgok címet viselő – tankönyv szerzője a halál sejkjeként elhíresült al-Karadavi (A Halál sejkje. Hetek, 2011. március 4.). Ezt egyébként az után tiltották be, hogy a Hamasz szellemi tanácsadója nyilvánosan a zsidók elleni, Allah nevében végrehajtott öngyilkos merényletekre kezdett buzdítani.
Sebastian Kurz osztrák külügyi és integrációs miniszter szerint az iszlámot illetően világos jogi keretekre van szükség Ausztriában. Szeretnék – és a kormányzat támogatja is ezt –, ha az osztrák egyetemi rendszeren belül elindítanák az imámképzést, amivel szintén az „európai iszlámot” támogatnák. Kurz szerint ez ellen egyetlen politikai pártnak sem lesz kifogása. Emellett fontos cél, hogy az ausztriai iszlám vallási intézmények kizárólag Ausztrián belüli támogatást élvezzenek, és a kormány nagyobb figyelmet fordítson a külföldi, például Szaúd-Arábiából és más olajban gazdag államokból érkező támogatásokra.

Olvasson tovább: