hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Békegalamb az Öbölben
Altatás nyugaton, barátság keleten

2014. 03. 20.
A nyugati aggodalmak elaltatását követően Irán az Öböl-államokban kezdett diplomáciai offenzívába. Múlt heti ománi látogatásán Haszan Rohani iráni elnök kijelentette, hogy a barátság, testvériség és együttműködés üzenetét hozta a térségnek.

Haszan Rohani mintha békegalambot vitt volna magával Muscatba, ahol végig az együttműködésről, az egységről és a barátságról beszélt. „Azt szeretnénk, ha a térség országai békében, egyet-értésben és barátságban élnének.

Az együtt­­­­működés és a közeledés az egész térség javára válik majd” – nyilatkozta az iráni elnök. A Rohani által megfogalmazott üzenet jól mutatja azt az új diplomáciai trendet, amellyel Irán bővíteni kívánja befolyását a térségben, ahol a szíriai polgárháború kapcsán képviselt álláspontja miatt – melynek során nem hajlandó elengedni Asszad kezét – gyakorlatilag még jobban elszigetelődött. Nyilvánvalóan ebből a helyzetből kíván kitörni az új diplomáciai offenzívával, amelyet korábban az iráni külügyminiszter is meghirdetett. Dzsa­vad al Zarif szinte ugyanazt mondta, mint Rohani Ománban: „A mi üzenetünk az Öböl számára a barátság, a testvériség és az együttműködés üzenete”.

Nem véletlen, hogy Haszan Rohani Ománban kezdte el az Öböl-államokkal szembeni mosolyoffenzívát. Omán ugyanis tagja a hat nyugati elkötelezettségű államot tömörítő Öböl Együttműködési Tanácsnak, amely rossz szemmel nézi Irán nukleáris törekvéseit. A szultánság azonban közvetítő tudott lenni a Nyugat és Irán között. A tavalyi genfi tárgyalásokat a Hatok és Irán között ománi titkos amerikai–iráni megbeszéléseken készítették elő. Rohani megválasztását követően Kábúsz bin Szaíd ománi szultán volt az első magas rangú külföldi látogató Iránban. A szultán ezen a látogatáson jelentette be, hogy olyan kereskedelmi utakat akarnak kiépíteni, amelyek Ománból Iránon keresztül Türkmenisztánba, illetve Üzbegisztánba vezetnek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!