Kereső toggle

Teátrális gesztus?

Önkéntes lefegyverzésbe kezdett az ETA terrorszervezet

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Teátrálisnak nevezte a spanyol kormány az ETA baszk terrorszervezet legutóbbi akcióját, amelyet teljes önkéntes lefegyverzésük első lépésének szántak, arra számítva, hogy a spanyol és francia kormány ennek figyelembevételével kezeli majd bebörtönzött és menekülő tagjaikat. A baszk nacionalista körök azonban aggódnak, ugyanis az ETA a 2011-ben bejelentett fegyverszünet óta csak az időt húzza.

Pénteken jelentette be egy nemzetközi közvetítőkből álló bizottság, hogy az ETA (Euskadi Ta Askatasuna – Otthont és Szabadságot Baszkföldnek) fegyverarzenáljának egy része hivatalos leltárjegyzékkel átadásra került – a szándékok szerint ez az egyoldalú lépés az első a teljes lefegyverzés felé vezető úton. A Nemzetközi Vizsgálóbizottság (IVC) Bilbaóban kiadott nyilatkozata szerint „a bizottság igazolja, hogy az ETA meghatározott mennyiségű fegyvert, lőszert és robbanóanyagot zárt el és vont ki a használat alól, amiről videofelvétel is készült”. A bizottságot, amelynek tagjai között nemzetközi politikusok és magas rangú diplomaták is vannak, Ram Manikkalingam vezeti, aki Srí Lanka kormányának tanácsadójaként tevékenykedett a Tamil Tigrisek terrorszervezettel folytatott tárgyalássorozatban.

A fegyverátadás valójában nem nevezhető jelentősnek, ugyanis a szervezet mindössze 16,4 kilogramm robbanóanyagot, 4 kézilőfegyvert, 300 lőszert, egyetlen kézigránátot, néhány időzítőt és detonációs kábelt adott át. A szervezet által birtokolt fegyverek mennyisége hivatalosan nem ismert, viszont nagy valószínűséggel több tonna robbanóanyag lehet a birtokukban. 2006-ban az ETA tagjai a franciaországi Vauvertben egy fegyvergyárból 350 kézi lőfegyvert tulajdonítottak el, illetve nagy mennyiségű lőszert, így a most átadott fegyverek mennyisége valóban jelképesnek tekinthető.

Jorge Fernández Díaz spanyol belügyminiszter szerint az egész „teátrális mutatványra” semmi szükség nincsen, ugyanis a spanyol kormány jó ideje dolgozik azon, hogy teljesen felszámolja a szervezetet, amelyet a spanyolok legnagyobb része terrorcsoportnak tart. Díaz elmondta a sajtónak, hogy a spanyol kormánynak korábban sem volt szüksége közvetítőkre, hogy felszámolja a terrorszervezetet, elég volt hozzá a rendőrség és a polgárőrség.

Elena Valenciano, a spanyol ellenzék legnagyobb pártja, a Spanyol Szocialista Munkáspárt főtitkárhelyettese ugyancsak kijelentette, hogy a spanyol politikai pártok legfőbb célja az ETA-val kapcsolatosan annak felszámolása. „Az ETA abbahagyta a gyilkolást, és meg kell, hogy szűnjön. Le kell tennie a fegyvert, és el kell tűnnie. Egy terrorszervezet nem törheti meg egy demokratikus állam akaratát, előbb vagy utóbb az ETA meg kell, hogy szűnjön.”

Egy héttel a jelképes fegyverátadás előtt Mexikóban elfogtak két álnéven tevékenykedő korábbi ETA-tagot, akik polgári foglalkozást űztek, és családot alapítottak Puerto Vallartában. A mexikói kormány elutasította bevándorlási kérelmüket, és családjukkal együtt éppen Madridba tartottak, amikor a hatóságok letartóztatták őket. A pár a héten áll bíróság elé Spanyolországban, ahol a nyolcvanas években meggyilkolt legalább két tucat ember halálában való bűnrészességért kell felelniük.

Nem egyöntetű a szervezet megítélése Baszkföldön, ahol január közepén tömegtüntetés alakult ki az ETA tagok szabadon bocsátása érdekében Bilbao belvárosában. A rendőrségi információk alapján száztízezer embert számláló tömeg a börtönben lévő szeparatisták szabadon bocsátásáért, illetve Baszkföld függetlenné válása érdekében tüntetett. A békésen lezajlott tüntetés hosszú ideje a legnagyobb méretű demonstráció volt Baszkföldön.

A terrorszervezet tagjai minden jel szerint megelégelték a hosszú évek óta tartó folyamatos menekülést, és hajlandóak együttműködni a hatóságokkal. Tavaly decemberben először fordult elő az is, hogy bebörtönzött ETA-terroristák elismerték: tetteikkel óriási károkat és fájdalmat okoztak, és kinyilvánították, hogy mindenben hajlandók együttműködni a hatóságokkal.

Az ETA 2011. október 20-án jelentette be, hogy teljesen felfüggeszti fegyveres tevékenységét, és e dátum óta valóban nem követett el egyetlen merényletet sem. A szervezet több mint negyven éves működése alatt 831 embert gyilkolt meg. Idén februárban már bejelentették, hogy további jelentős lépésekre készülnek, és cserébe azt várják, hogy a spanyol és a francia kormány hasonló gesztusokat tegyen majd a tárgyalások során, amelyekben eldől, hogy mi lesz a sorsa a szervezet már bebörtönzött, illetve még szabadlábon menekülő tagjainak.

Olvasson tovább: