hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kimondhatatlan szenvedések
ENSZ-jelentés a szíriai gyerekekről

2014. 02. 21.
Továbbra sincs komoly előrelépés a szíriai válság rendezését célzó genfi békekonferencián, ahol a damaszkuszi rezsim és a lázadók képviselőit próbálják megállapodásra bírni a nagyhatalmak. A közel-keleti országban eközben egyre drámaibb a gyerekek helyzete. Az ENSZ friss jelentésében a szíriai gyerekeket érő borzalmakról számol be részletesen. A közel három éve tartó polgárháborúban mind a kormányerők, mind pedig a felkelők súlyos bűncselekményeket követnek el gyermekekkel szemben is.

„2012 márciusában a Szíriai Fegyveres Erők elfogtak egy 16 éves fiút, közel 20 gyerekkel együtt. A gyerekeket a felnőttekkel együtt fémbotokkal verték, körmeiket letépték, ujjaikat levágták, vagy hátukat kalapáccsal verték, amíg meg nem haltak” – ilyen beszámolókat tartalmaz az ENSZ legfrissebb jelentése, amely a szíriai gyerekek helyzetét taglalja részletesen a Bassár el-Aszad elnök ellen kirobbant felkelés kezdete óta, vagyis 2011 márciusától tavaly november közepéig. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint „kimondhatatlan és elfogadhatatlan” szenvedéseket élnek át a gyermekek a közel-keleti országban zajló konfliktusban, amely eddig legalább 10 ezer kiskorú életét is követelte.
Az ENSZ vizsgálatai alapján megállapítható, hogy a konfliktus első két évében a gyerekekkel szembeni erőszak többnyire a szíriai elnökhöz hű erők számlájára írható. 2013-ban azonban az ellenzék részéről is egyre több és súlyosabb atrocitás érte a kiskorúakat, ami azzal magyarázható, hogy a lázadók szervezettebbek lettek, fegyverekhez jutottak, és előtérbe kerültek közöttük az al-Kaidához köthető terrorista csoportok.
A kormányerők gyerekek letartóztatásáért, önkényes őrizetbe vételéért, bántalmazásáért és kínzásáért tehetők felelőssé. Beszámolók szerint a hatóságok 11 éves gyerekeket is lecsuknak azzal a váddal, hogy fegyveres csoportokkal állnak kapcsolatban. Az őrizetben lévő kiskorúakat állítólag fémkábelekkel, ostorokkal, fa-, illetve fémbotokkal verik; árammal kínozzák, cigarettával égetik, nem engedik aludni őket, szexuálisan zaklatják és meg is erőszakolják őket. Aszad katonái a gyerekekkel szembeni kegyetlenkedésekkel próbálnak nyomást gyakorolni családtagjaikra, de rendszeresen élő pajzsként is használják őket. 2012 áprilisában például a Szíriai Fegyveres Erők elfoglaltak egy települést Homsz tartományban. Amikor a lázadók csapatai megközelítették a kisvárost, a kormányerők az utcákra parancsolták a gyerekeket és a nőket: nekik kellett a hadsereg tankjai és katonái közé felsorakozniuk. A városok ostroma alatt pedig válogatás nélkül lövik a civileket, köztük a gyerekeket is.
De nem bánik jobban velük az ellenzék sem. A felfegyverzett lázadók harci és háttérfeladatokra, valamint hadműveletek végrehajtására toboroznak és használnak 12–17 éves fiúkat.
Az ENSZ különösen aggódik amiatt, hogy a szomszédos országokba menekülteket próbálják megkörnyékezni és meggyőzni arról, hogy vegyék ki részüket a harcokból. Többnyire a Szabad Szíriai Hadsereghez (SZSZH) kötődő csoportok vagy a kurd fegyveres csoportok kísérlik meg a toborzást a menekülttáborokban. Ban Ki Mun szerint az oktatás és a munkalehetőségek hiánya, valamint a kortársaktól érkező nyomás miatt döntenek úgy fiatalok, hogy fegyvert fognak az ellenzék oldalán.
A felkelők részéről is érkeztek hírek szexuális vissza­élésekről, a világszervezet munkatársai azonban nem tudtak utánajárni ezeknek a beszámolóknak, mert nem jutottak be olyan térségekbe, amelyek a felkelők kezére kerültek. A lázadók kegyetlenkedéseiről már tavaly lehetett hallani. Aleppóban egy al-Kaidához köthető csoport milicistái a szülei előtt lőttek le egy 15 éves fiút, aki kávét árult, azzal a váddal, hogy Mohamed próféta nevét emlegette, csak úgy. Augusztusban pedig Latakia térségében ellenzéki erők koalíciója alavita falvak ellen indított offenzívát, amelynek során 18 gyereket – köztük 10 év alatti kislányokat és kisfiúkat – öltek meg, és sokakat megcsonkítottak.
Az ENSZ-jelentés kitér arra is, hogy az egymással harcoló felek akadályozzák azt, hogy a humanitárius segítség eljusson a legsúlyosabban érintett területekre  – ahogy ezt most hétvégén is láthattuk Homsz városában. Elvileg többnapos tűzszünet lépett érvénybe, hogy az ENSZ segélyszállítmánya bejusson a másfél éve ostromzár alatt tartott városba, de a világszervezet konvoját szándékosan tűz alá vették.
Mindkét oldal rendszeresen támadott iskolákat és kórházakat is, és nem engedték olyan sérültek orvosi ellátását, akikről azt feltételezték, hogy a másik táborhoz tartoznak. De beláthatatlan következményei vannak a gyerekek lelki sérüléseinek is: a polgárháború során ugyanis sokuknak kellett végignézniük családtagjaik vagy társaik kivégzését, többen elvesztették hozzátartozóikat, és el kellett hagyniuk szülőföldjüket.
A jelentés végén Ban Ki Mun felszólítja a szemben álló feleket, hogy állítsák le a gyerekekkel szembeni erőszakot és a támadásokat a civilek lakta térségekben. De a genfi egyeztetések alapján is úgy tűnik, hogy nincs fogadókészség egyik oldal részéről sem. A szíriai rezsim egyébként húzza-halasztja a vegyi fegyverek megsemmisítésére tett ígéreteit is. A hét elején ugyan leszállították a vegyi fegyverekhez használatos anyagok harmadik rakományát, de egy amerikai diplomata szerint Damaszkusz eddig mindössze 4 százalékát adta át a legveszélyesebb vegyi anyagoknak. A keretmegállapodás szerint az egész készletet december 31-éig kellett volna kijuttatnia az országból. A szíriai külügyminiszter-helyettes azonban azzal magyarázkodik, hogy a terrorizmus ellen vívott harc okoz késedelmeket a kötelezettségeik teljesítésében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!