hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A focidöntő árnyékában
Óriásplakáttal és szappannal az emberkereskedelem ellen

2014. 02. 16.
Újra nézettségi rekordot döntött a Super Bowl a hétvégén New Jersey-ben. Az amerikai családok 70 százaléka volt kíváncsi az amerikai futballbajnokság, az NFL döntőjére, ám sajnos nem ez volt az egyetlen rekord az eseménnyel kapcsolatban. A Super Bowl idején a nézőszám mellett a prostituáltak és  prostitúcióra kényszerített fiatalkorúak létszáma is ugrásszerűen megnő, olyannyira, hogy ilyenkor a rendőrség és az FBI is kiemelten foglalkozik a kérdéssel. Bár több emberkereskedő hálózatot sikerült is felszámolni, a probléma még távol van a megoldástól.

A rengeteg turista, akik csak a mérkőzések miatt utaznak a helyszínre, kiváló alkalmat adnak az emberkereskedőknek és a futtatóknak az extraprofit termelésére. A térségbe beutaztatott gyerekek és fiatal lányok kiszűrésére kiemelt előkészületeket tettek a bűnüldöző szervek és civil szervezetek. Többek között kiképzést tartottak a légiutas-kísérőknek, hogy mire kell figyelniük, ha le akarják fülelni a bűnözőket. Az erőfeszítéseknek köszönhetően egy stewardess bejelentése nyomán egy egész hálózatot sikerült felderíteni, amelyen keresztül fiatalkorúakat kényszerítettek prostitúcióra. Az utaskísérő észrevette, hogy egy férfi két, folyamatosan síró gyerekkel utazik, és felhívta erre a reptéri hatóságok figyelmét.
A Super Bowl minden évben a legproblémásabb időszak Amerikában, ezt az eseményt a civil szervezetek és a hatóságok is kiemelten kezelik az emberkereskedelem szempontjából. Ilyenkor prostituáltak ezreit utaztatják a helyszínre, a kerítők gyakran átmeneti bordélyházakat hoznak létre a stadion közelében. Az itt prostitúcióra kényszerített gyerekek átlagéletkora 13 év, és ha nem sikerül kimenteni őket a rendszerből, a várható további életidejük maximum 7 év.
A Super Bowl idei helyszíne, a New Jersey-beli
Rutherfordban található MetLife stadion a kerítők számára is ideális volt, ugyanis forgalmas autópályák közvetlen közelében helyezkedik el. Pontosan ezért a hatóságok bevonták a felvilágosításba a helyi hotel- és moteltulajdonosokat és az éjszakai szórakozóhelyek vezetőit.  A Super Bowl ideje alatt óriásplakát-kampány is indult, hogy az akaratuk ellenére prostitúcióra kényszerített lányok számára nyilvánvalóvá tegyék: ha mernek segítséget kérni, lesz olyan, aki segíteni fog. A média sokat foglalkozott az úgynevezett S.O.A.P. (szappan) projekttel is, amely a következő szavak rövidítése: „Save Our Adolescents from Prostitution” (Mentsük meg Fiataljainkat a Prostitúciótól). A kezdeményezés keretében a részt vevő civil szervezetek szappanokat helyeznek el a motelekben, amelyeken egy vörös szalagon az a segélyhívó szám található, amelyen emberkereskedelemmel kapcsolatos bejelentéseket tehetnek a polgárok.
Kedden az FBI sajtóirodája bejelentette, hogy több mint 45 kerítőt sikerült letartóztatni a hétvégén, akik csak azért utaztak a térségbe, hogy gyerekeket és fiatal lányokat áruljanak a rangos sporteseményre New Jersey-be érkező turistáknak. Az akció során 16 olyan gyereket is megtaláltak, akik korábban eltűntek otthonról. Az áldozatok 13 és 17 év közöttiek, és vannak közöttük külföldi állampolgárok is.
Az akciót féléves célzott felkészítő munka előzte meg, amely a 2003-ban az FBI bűnügyi nyomozó részlege által indított „Elveszített Ártatlanság Nemzeti Kezdeményezés” (Innocence Lost National Initiative) keretében zajlott. A kezdeményezés a gyermekprostitúció elleni küzdelem je­gyében jött létre, és szoros együttműködésben tevékenykedik az Igazságügyi Minisztériummal és az Elveszett és Kihasznált Gyermekek Országos Központtal.
Andrea Picco (képünkön), a New York-i „Stop Child Trafficking Now” civil szervezet aktivistája lapunknak elmondta: egyre ijesztőbb tendenciák figyelhetők meg a prostitúcióra kényszerített fiatalkorúakkal kapcsolatosan. Korábban az volt a jellemző, hogy otthonról elszökött, többnyire színes bőrű fiatal lányok estek áldozatul a kerítőknek, ám a piaci igények úgy változtak, hogy most már mindenféle típusból és mindenféle életkorból kell „választék” a sikeres üzlethez.
A gyerekek életkora is egyre alacsonyabb: az átlag 16 év, de rajta­­­­ütésekkor sikerült 7-8 éves gyerekeket is kiszabadítani a bűnözők kezéből. Az aktivista beszámolója szerint az ilyenkor tömegével a rendezvény helyszínére szállított gyerekek nagy része már évek óta a főként az utaz­tatáson alapuló rendszer része.
A kerítők folyamatosan egyik államból a másikba szállítják az áldozatokat, és év közben kiemelten azokon a helyszíneken dolgoztatják őket, ahol például nagy a kamionos forgalom. A kamionsofőrök egy szervezetet hoztak létre az ilyen bűnszervezetek leleplezésére, és a Truckers Against Trafficking (Sofőrök az Emberkereskedelem Ellen) tagjai rendszeresen tesznek is bejelentéseket a rendőrségen.
A hálózatot igen nehéz leleplezni, ugyanis a kerítők állandó kapcsolatban állnak egymással, és így nehéz beszivárogni a rendszerbe. Egy újabb kezdeményezés keretében iraki vagy afganisztáni veteránok szivárognak be a „felhasználói oldalról”, akik kiképzésüknek köszönhetően éles helyzetben is tudják, mi a teendő, és akár ki is tudják menteni a prostitúcióra kényszerített gyermeket.
Az emberkereskedelem elleni harcot az is megnehezíti, hogy az otthonról elmenekült fiatal lányok nagy része úgy gondolja, ezen az életformán kívül nem is létezik más. Legtöbbször a futtatójuk az élettársuk is, és ezért ha le is buknak, a lányok letagadják, hogy mire kényszerítik őket, mert azzal áltatják magukat, hogy a férfi szereti őket.
Bár az emberkereskedelem problémája nemcsak a Super Bowl idejére szorítkozik, kiemelt figyelmet a rendőrség és a média részéről is csak a focidöntő idején kap, mivel – ahogy Andrea Picco is megerősíti – év közben nem fordítanak elég finanszírozási forrást erre a területre. A vallási szervezetek általában sokkal aktívabbak a probléma kezelésében: a Stop Child Trafficking Now szervezet is egy New York-i keresztény gyülekezet által létrehozott kezdeményezés.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!