Kereső toggle

Változásra várnak az ukrán tüntetők

Élet a téren

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Újra megélénkült a tüntetés Kijev utcáin a pravoszláv karácsony elmúltával. A Függetlenség terét ismét benépesítették a tüntetők, akik azt állítják, hogy addig maradnak, amíg változás nem lesz. Ettől eltérő véleményen van a városi tanács, akik szerint csak január végéig maradhatnak, azután vissza kell adniuk az elfoglalt utcákat, tereket, épületeket a városnak. A helyszínen tájékozódtunk a helyzetről.

Az ukrán főváros utcáin nyugalom fogad bennünket, pedig alig néhány napja, hogy a rendőrség és a tüntetők összecsaptak egy bírósági ítéletet követően. A szvjatosinszkiji kerületi bíróság három embert hat év börtönbüntetésre ítélt, mert állítólag 2011-ben fel akartak robbantani egy Lenin-szobrot. Az ítélethirdetés után a rendőrség és a tüntetők közötti összecsapásban komoly sérüléseket szenvedett az ellenzék egyik vezetője, Jurij Lucenko korábbi belügyminiszter.
A Krescsatik sugárúton egy autógumikból és gerendákból összerakott barikád után katonai sátrak hosszú sora. Elmegyünk a barikád mellett, ahol alig észrevehető őrség figyeli azokat, akik belépnek a forradalom utcájába. Itt nincs rendőrség, nincs közigazgatás, most a tüntetők igazgatják a városnak ezt a részét. A hangulat feltűnően békés és barátságos. A sátrak bejáratánál emberek melegszenek a tűznél, miközben az egyik sátor mellett egy készülő krumplis-hagymás étel illata száll.
Tovább sétálva egy nagy épület bejáratához érkezünk, ahol már nagyobb a mozgás. A katonai gyakorlóba öltözött őr elsőre megállít, de miután kiderül, hogy külföldiek vagyunk, mehetünk. Kísérőnk, Andrej elmondja, hogy az épület a városi tanács, amelynek alsó szintjét elfoglalták a tüntetők, miközben a felső szinteken a hivatalok zavartalanul tovább működnek. A beléptetőkapun könnyen továbbhaladunk, azt ugyanis kikapcsolták a tüntetők. Az ülésteremben szürreális életkép tárul elénk. Egy pillanatra  úgy tűnik, mintha visszaugrottunk volna harminc évet az időben. A hatalmas teremben körberakott székeken melegedő emberek üldögélnek békésen, miközben a terem végében egy emelvényen klasszikus karácsonyi dalokat énekelnek. Oldalt egy kivetítőn az egyik tévécsatorna műsora megy hangtalanul, a tüntetés központi helyszínéről.
A teremben álló asztalok mellett szemmel láthatóan szervezési feladatokat látnak el: itt lehet támogatni a tüntetés résztvevőit pénzzel, szállással és számos más módon.
A városházát elhagyva újra a Majdan, vagyis az egyszerűen Térnek nevezett Függetlenség tere felé tartunk. Már a Krescsatik utcából látszik egy épület oldalát borító hatalmas képernyő, amely a téren zajló eseményeket mutatja folyamatosan. Andrej elmondja, hogy a tüntetők ezt az épületet is elfoglalták, úgyhogy a hatalmas, minden irányból kiválóan látható kivetítő azt mutatja, amit ők szeretnének. Ezúttal három férfi áll a színpadon azt fejtegetve, hogy a tüntetéseket mindaddig folytatni kell, amíg nem történik változás. A színpad előtt pár ezer fős tömeg tapsol biztatóan. Ezt követően countryzene szórakoztatja a hidegben várakozókat. A téren közel huszonnégy órás állandó műsor megy – csak hajnaltájt lankad a hangulat –, az emberek pedig mintegy ügyeleti jelleggel váltogatják egymást. A tüntetők azt mondják, hogy addig maradnak itt, amíg nem lesz változás, és Ukrajna független nem lesz. Úgy tűnik, mindkét célra sokáig kell várni: a legkézzelfoghatóbb változás az lenne, ha Janukovics lemondana. A tüntetők már márciusban elnököt választanának, ez azonban nem nagyon valószínű, Janukovics mandátuma ugyanis csak 2015-ben jár le. Még kevésbé valósulhat meg a teljes függetlenség – ami alatt az Oroszországtól való függetlenséget értik a legtöbben –, főként azt követően, hogy december végén Oroszország és Ukrajna megállapodást kötött, melynek értelmében Oroszország tizenöt milliárd dollár értékben vásárol ukrán államkötvényeket, illetve erősen nyomott áron adja a gázt.
A színpadtól távolabb  a karácsonyi vásár fabódéi szolgálnak irodákként a tüntetést szervezők számára. Erre szükség is van, mert a hatalmas tömeg helyben tartása, szórakoztatása és ellátása nem kis logisztikai feladat. A tér szélén egy asztalnál aktivisták teát, kenyeret és egy meghatározhatatlan típusú vastag szelet felvágottat adnak azoknak, akik megéheztek. A helyzet a hatóságok ismételt túlkapásai ellenére szerdán még nyugodt és békés Kijevben. Estére azonban megélénkül a város, az utcákon egyre több katonai járművet látni, mintha valamire készülnének. A nagy kérdés, hogy mi történik január 28. után – vagy talán elöbb is –, amikor a városi tanács vissza kívánja venni az ellenőrzést az elfoglalt terek, utcák és épületek fölött.

Olvasson tovább: